Førende skatteekspert: Holst får skattesmæk, selvom han dropper efterløn

Skattejuraen er klippefast: Carl Holst er skattepligtig af hele sin efterløn, selvom han nu fraskriver sig halvdelen, vurderer ledende skatteekspert

Sådan sagde Venstre-formand Lars Løkke om sin forsvarsministers 'efterløn' ved partiets pressemøde fredag.

Der er ikke noget af komme efter. Carl Holst er skattepligtig af hele sin efterløn på 833.000 fra Region Syddanmark, selvom han nu har valgt at få udbetalingerne stoppet.

Det vurderer førende skatteadvokat Tommy V. Christiansen, som over for Ekstra Bladet forklarer den til tider snørklede logik i det danske skattesystem:

- Det er fuldstændig underordnet, hvis du frasiger dig ydelsen, efter du først har accepteret den. Så har du, som det hedder, erhvervet den endelige ret, og er dermed fuldt skattepligtig, lyder det fra Tommy V. Christiansen.

Carl Holst lover nu at betale det eftervederlæg på godt 833.000 kroner, han fik fra Region Syddanmark, tilbage. (Foto: Anders Brohus) Politik - 6. aug. 2015 - kl. 21:58 Kovending: Holst frasiger sig eftervederlag

Carl Holst deltager i Venstres sommergruppemøde i Billund (Foto: Anders Brohus) Dansk politik - 6. aug. 2015 - kl. 20:09 Efterløns-Holst: Det er hemmeligt om Løkke støtter mig

- Så Carl Holst er skattepligtig. Så må vi bare håbe, der er nok til at dække skattebetalingen i den halvdel, han allerede har fået udbetalt, siger Tommy V. Christiansen til Ekstra Bladet.

Skatteeksperten har nærstuderet Skats juridiske vejledninger tilbage fra 1969 og forklarer, at juraen er 'klippefast' på det her område, og at der findes tre tænkte scenarier, som kan forklare reglerne:

  1. Du holder et foredrag og fraskriver dig på forhånd fra din løn. I så fald er du ikke skattepligtig.
  2. Du holder et foredrag, men vælger at donere honoraret. I så fald er du skattepligtig, da du har erhvervet den endelige ret over beløbet.
  3. Du holder et foredrag, men vælger at frasige dig hele eller en del af beløbet . I så fald er du også fuldt skattepligtig, da du også her har erhvervet ret til lønnen.

Tommy V. Christiansen vurderer, at Carl Holst kan ende med et underskud, efter han har frasagt sig halvdelen af sit beløb.

- Hvis vi antager, at han har frasagt sig 50 pct. af beløbet, men formodentlig har en trækprocent på 56, så ender han med et minus på seks pct., efter han har afleveret 106 pct. til det offentlige

59 kommentarer
Vis kommentarer