Først gav hun højrehånd historisk magt: Nu vil Mette gå ENDNU mere spin-amok

Mette Frederiksen forsvarer oprettelsen af et politisk sekretariat i Statsministeriet, der ledes af hendes uvalgte højrehånd. Mere af den slags er på vej

Mette Frederiksen handlede mildest talt utraditionelt, da hun indsatte sin mangeårige højrehånd i regeringens magtfulde økonomi- og koordinationsudvalg og samtidig gjorde ham til stabschef.

Det er en 'demokratisering', at Mette Frederiksens uvalgte højrehånd, Martin Rossen, er blevet indsat i regeringens magtfulde økonomi- og koordinationsudvalg, samt at han er blevet ansat som Frederiksens tredje spindoktor med titel af stabschef.

Sådan lyder det i et interview med Mette Frederiksen i Berlingske, hvor hun forsvarer den opsigtsvækkende og fra flere kanter kritiserede ansættelse af Rossen.

Se også: Mettes spinboss scorer KÆMPE løn

Martin Rossen og Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling Dansk politik - 4. jul. 2019 - kl. 09:14 Spin-amok: Placerer uvalgt højrehånd i magtfulde regeringsudvalg

- Hvis man er demokrat, er man nødt til at insistere på, at det demokratisk valgte led har kapaciteten og evnen til at føre tingene ud i livet. Derfor er det her i mine øjne en demokratisering, siger Mette Frederiksen til avisen og understreger, at hun anser ansættelsen som helt nødvendig:

- De mål, vi har sat som regering, skal vi levere på. Det er mit ansvar, og derfor bliver vi nødt til at have et styrket statsministerium.

- Vi har ministerstyre og ikke teknokrati i Danmark. Hvis ikke ministeren er stærk, så er der kun en anden part, der kan være det. Og det er embedsmændene, siger hun og forklarer sig med, at hun har brug for 'den nødvendige muskelmasse'.

Men Mette Frederiksen går endnu videre og afslører i interviewet, at flere andre ministerier vil få lignende 'politiske sekretariater' med ansættelse af politisk udpegede embedsmænd som rådgivere for regeringens ministre.

Aktuelt er børne- og socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil ifølge interviewet i gang med at oprette et sådant sekretariat.

Nybrud
Den danske forvaltningstradition er imidlertid, at embedsmænd er upolitiske og bliver siddende, mens regeringer kommer og går.

Derudover har de særlige rådgivere, som indtil ansættelsen af Martin Rossen hos Mette Frederiksen maksimalt har talt to pr. minister, aldrig før været leder for andre ansatte i ministerierne.

Faktisk er det i strid med spindoktorbetænkningen, betænkning 1537, som Ekstra Bladet før sommerferien kunne afsløre.

Martin Rossen (i midten) har været ansat i Statsministeriet i en uge uden offentlighedens kendskab. Foto: Philip Davali Dansk politik - 9. jul. 2019 - kl. 12:04 Mettes magtmand bryder reglerne

Men det princip har lidt et knæk med oprettelsen af det politiske sekretariat i Statsministeriet. Her bliver stabschef Martin Rossen leder af det politiske sekretariat, som kommer til at indeholde 'et antal medarbejdere fra centraladministrationen'.

Noget, Statsministeriet over for Ekstra Bladet erkendte var at gå 'lidt videre end det, som har været forudsat i betænkningen'.

Se også: Løkke i frontalangreb på Mette F.

971 kommentarer
Vis kommentarer