Først ignoreret: Sådan fik kvotekonge Løkke på krogen

Lars Løkke ignorerede presset stor-fisker, indtil det drejede sig om Løkkefonden – så kom Venstre-formanden til Thyborøn og talte fiskeri-politik

Se et nedklip af talen her - og se hele talen i bunden af artiklen (Video: Ernst van Norde)

Der var angiveligt hverken tid til at svare eller mødes, da Lars Løkke første gang hørte fra stor-fisker John-Anker Hametner Larsen.

Først da fiskeren tilbød at indsamle penge til Løkkefonden i 2014, begyndte politikeren og fiskeren at tale sammen ifølge Lars Løkkes egen forklaring.

Ekstra Bladet er i besiddelse af en personlig henvendelse fra en dengang nødlidende John-Anker Hametner Larsen til den daværende oppositionsleder allerede i 2012.

’Kære Lars, giv mig muligheden for at snakke med dig. Afsæt et par timer og hør på mig’, skrev John-Anker Hametner Larsen til den daværende oppositionsleder 25. maj 2012.

Fiskeren skrev, at han måtte fyre sine ti ansatte, fordi han ikke havde fiskekvoter nok.

Derfor ville han gerne tage toget til København og fortælle Venstre-formanden, at biologerne, som vurderer fiskebestanden, ’tager fejl’.

’HJÆLP mig til at forstå, jeg ikke må arbejde’, skrev fiskeren.

Her er stor-fiskerens nødråb til Lars Løkke i 2012, der aldrig fik samme opmærksom som indsamlings-forslaget to år senere fra John-Anker Hametner Larsen.
Her er stor-fiskerens nødråb til Lars Løkke i 2012, der aldrig fik samme opmærksom som indsamlings-forslaget to år senere fra John-Anker Hametner Larsen.
 

Lars Løkke bød dog angiveligt ikke fiskeren på kaffe. Statsministeren har flere gange forklaret, at han først havde kontakt til den såkaldte kvotekonge i forbindelse med en indsamling til Løkkefonden i 2014.

Fiskeren stod for indsamlingen i Thyborøn, og arrangementet har gentaget sig årligt lige siden med deltagelse af Løkke. Kvotekongen har nu indsamlet over 1,2 mio. kr. til Løkkes fond.

Ekstra Bladets gennemgang af donorerne har afsløret en række af landets allerstørste fiskere, hvor flere er milliardærer ifølge Berlingske.

Snak om fiskeriets fremtid
Løkkefonden arbejder for at få drenge på kanten ind i fællesskabet, men ifølge statsministeren er snakken i Thyborøn faldet på andet end det velgørende arbejde.

’Det var samtidig en god lejlighed til at få en god snak om fiskeriets fremtidsmuligheder’, skrev Lars Løkke på Facebook efter torskegildet i Thyborøn i 2016.

I regi af Løkkefonden er der masser af vilje hos den nuværende statsminister til at mødes med stor-fiskere.

- Jeg har ikke skullet lokke for at få statsministeren herud.

- Det har været ved fælles initiativ, at vi har fået arrangementet op at stå, sagde John-Anker Hametner Larsen til Dagbladet Holstebro-Struer i 2017.

Har købt en Porsche
Pengene er også strømmet ind hos John-Anker Hametner Larsen siden nødråbet til Lars Løkke.

Sidste år havde han 45 fiskere ansat på ni fiskekuttere, der ifølge TV Midtvest samlet havde en omsætning på 90 mio. kr.

Nu behøver kvotekongen da heller ikke tage toget, hvis han skal til København, som han skrev til Løkke. John-Anker Hametner Larsen har nemlig købt en Porsche med firmalogo på.

Stor-fiskeren og statsministeren er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser.

John-Anker Hametner Larsen og frue ankommer til nytårskur i Løkkefonden i en Porsche Panamera 4S, der ifølge Porsche.dk koster mindst 2,2 mio. kr. Foto: Ernst Van Norde
John-Anker Hametner Larsen og frue ankommer til nytårskur i Løkkefonden i en Porsche Panamera 4S, der ifølge Porsche.dk koster mindst 2,2 mio. kr. Foto: Ernst Van Norde
 

Fiskere: Det er godt nok bekymrende

Landets små fiskere har trange kår, og de er langtfra tilfredse med kvotekongernes adgang til Lars Løkkes øre.

Det oplyser Foreningen for skånsomt kystfiskeri, som mener, at ’Venstre har modarbejdet kystfiskeriet fra dag et’.

- Det er godt nok bekymrende, at statsministeren kun vil tale med en fisker, når det er ved et arrangement til fordel for Løkkefonden, siger formand Søren Jacobsen, der er skipper på H4 Regina i Helsingør.

- Det hører ikke til i Danmark, og det er meget udemokratisk, siger han til Ekstra Bladet.

Formand Søren Jacobsen på H4 Regina, Helsingør. Foto: Uffe Weng
Formand Søren Jacobsen på H4 Regina, Helsingør. Foto: Uffe Weng
 

Foreningen af små fiskere har haft et møde med den nye fiskeriminister, Karen Ellemann (V), men det var efter utallige forgæves forsøg hos forgængeren Esben Lunde Larsen (V).

Søren Jacobsen har aldrig talt fiskeri-politik med regeringschefen.

Men Helsingør-fiskeren har ikke tænkt sig at betale til Løkkefonden for Løkke-tid.

- Fiskeripolitik skal drøftes på Christiansborg og til officielle møder.

- Det skal ikke foregå til festlige lejligheder, fortæller han.

Greenpeace har tidligere omtalt indsamlingen til Løkkefonden som en måde til at ’købe sig adgang’ til at snakke fiskeripolitik med Lars Løkke med.