Første borgerforslag var til høring i Folketinget

De danske studerende vil have muligheden for at tage to uddannelser, selv hvis de ikke nødvendigvis vil bruge dem begge, derfor har de udnyttet det nye mulighed for at stille borgerforslag til Folketinget

Sana Mahin Doost er forkvinde for Danske Studerende Fællesråd, som er en af de organisationer der har været med til at stille borgerforslaget. Foto: Olivia Loftlund
Sana Mahin Doost er forkvinde for Danske Studerende Fællesråd, som er en af de organisationer der har været med til at stille borgerforslaget. Foto: Olivia Loftlund
Følg Politik

En række elev- og studenterorganisationer stillede i starten af 2018 et borgerforslag om, at uddannelsesloftet skal afskaffes.

Det lykkedes organisationerne at få over 50.000 underskrifter på under to uger, hvilket betød, at Folketingets politikere fredag skulle tage have en høring om, hvorvidt uddannelsesloftet skulle afskaffes. Først senere skal politikerne stemme om forslaget.

Unge fra de forskellige organisationer, der havde stillet forslag, var mødt op i Folketinget for at overvære høringen. En af de unge var Sana Mahin Doost, der er forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd.

Hun erkendte inden dagens høring, at det nok ikke blev aktuelt med en afskaffelse foreløbigt, da et stort flertal i Folketinget havde tilkendegivet, at de ikke går ind for en afskaffelse. Hverken regeringspartierne, Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet bakker op om de unges borgerforslag.

- Det kan godt være at det ikke bliver i dag eller i denne omgang, at uddannelsesloftet bliver afskaffet. Kampen for at fjerne mulighederne for at tage en dobbeltuddannelse slutter ikke i dag, så vi vil fortsætte med at lægge pres på politikerne, fortale Sana Mahin Doost.

Den konstante udmelding fra politikerne har ikke fået hende til at droppe tanken om en fremtid uden uddannelsesloft.

- Vi satser på, at det bliver et tema til det kommende folketingsvalg. De folkevalgte kan ikke ignorere, at det her forslag har en stor opbakning fra befolkningen. De er nødt til at lytte til dem, som faktisk stemmer på dem, fortæller Sana Mahin Doost til Ekstra Bladet.

Helle Storm har noget at udnytte muligheden for at tage en dobbeltuddannelse. Foto: Olivia Loftlund
Helle Storm har noget at udnytte muligheden for at tage en dobbeltuddannelse. Foto: Olivia Loftlund

29-årige Helle Storm var med inde på tilhørerpladserne i Folketinget. Hun er en af de unge, som er i gang med sin anden uddannelse, da hun ikke så sig selv som fremtidig akademiker. Hun har tidligere taget en bacheloruddannelse i engelsk, og til sommer bliver hun uddannet sygeplejerske.

- Jeg tog en bacheloruddannelse og tænkte "det er overhovedet slet ikke det her, jeg skal resten af mit liv", og så skiftede jeg retning til sygeplejerske. Jeg under andre unge muligheden for at ombestemme sig under deres uddannelse og ikke blive straffet for det.

Uddannelsesloftet gør, at de unge er nødt til at bruge deres uddannelse i seks år før de kan tage en ny. Det ville slet ikke være aktuelt for Helle Storm at bruge sin bachelor i engelsk, selv hvis hun var tvunget til det.

- Jeg ville stadig ligge hjemme og græde på min sofa, hvis jeg ikke havde haft muligheden for at komme ind på sygeplejerske-uddannelsen. Det var en meget bred uddannelse, som jeg gik på før, og den var slet ikke målrettet, og det manglede jeg. Det jeg manglede, har jeg fundet et andet sted, og jeg kan heldigvis bruge viden og erfaring fra min første uddannelse i min nye, fortæller Helle Storm.

20-årige Peter Hybschmann er uforstående overfor politikernes holdning til uddannelsesloftet, da mange af dem ifølge ham selv har to uddannelser. Foto: Olivia Loftlund
20-årige Peter Hybschmann er uforstående overfor politikernes holdning til uddannelsesloftet, da mange af dem ifølge ham selv har to uddannelser. Foto: Olivia Loftlund
 

Peter Hybschmann holder i øjeblikket et sabbatår fra uddannelserne, men arbejder i erhvervsskolernes elev-organisation.

Han kan ikke forstå den dobbeltmoral, som han mener, der hersker blandt Folketingets medlemmer.

- Mange af dem, der sidder i Folketinget, har taget to uddannelser. Så hvorfor skal vi andre ikke have muligheden for at gøre det samme?

Ifølge Peter Hybschmann er det kun en fordel, hvis man kan tage to uddannelser, for det vil gøre dig mere kvalificeret på arbejdsmarkedet.

- Man kan få en masse viden og erfaring fra sin første uddannelse, hvilket man kan bruge på sin næste. Jeg ved ikke selv, om jeg får brug for at tage en dobbeltuddannelse, men derfor skal andre da have den mulighed.

Borgerforslaget var fredag til høring i Folketinget. Der har endnu ikke været afstemning om, hvorvidt uddannelsesloftet skal afskaffes.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+