Første forsøg: Løkke prøver at danne flertalsregering

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen indkalder til regeringsforhandlinger lørdag på Christiansborg.

Sent torsdag holdt en rørt Lars Løkke sin vindertale

Danskerne skal i den kommende uge til 10 dage indstille sig på, at der løbende vil være forhandlingerne på Christiansborg om dannelsen af en ny regering.

Fredag blev Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, efter en såkaldt dronningerunde udpeget til kongelig undersøger.

Og i den funktion vil han indkalde samtlige Folketingets partier til forhandlinger lørdag på Christiansborg for at afsøge muligheden for at danne ny regering:

- Jeg tager opgaven på mig, startende med i morgen (lørdag, red.), siger Lars Løkke Rasmussen.

Forhandlingerne vil formentlig komme til at ligne det forløb, som man også ser i forbindelse med en finanslov.

Her kommer partierne en af gangen ind i forhandlingslokalet og svarer efterfølgende på spørgsmål fra pressen om forhandlingernes gang.

Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Niels Hougaard) Dansk politik Kong Kristian: Så mange personlige stemmer fik han

Lars Løkke Rasmussen fra et tidligere besøg på Amalienborg. (Foto: Mogens Flindt) Dansk politik Dronningerunde: Afviser sort tårn

Det skal være med til at sikre en vis åbenhed om forhandlingerne - og samtidig give partierne omtale. Nogle gange bliver den åbenhed dog en hæmsko for forhandlingerne, fordi skænderier og krav bliver lagt frem i offentligheden.

Dermed bliver det lettere for vælgere og medier at udpege vindere og tabere i forhandlingerne.

Lars Løkke Rasmussen har dog lagt vægt på, at han ikke vil gentage forløbet fra 2011, hvor Socialdemokraterne, De Radikale og SF i tre uger forhandlede regeringsgrundlag uden at informere vælgerne om, hvilken politik de i sidste ende kunne regne med fra den nye regering.

Det førte til omfattende beskyldninger om løftebrud mod statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da regeringsgrundlaget i oktober 2011 endeligt blev præsenteret.

For en god ordens skyld bliver alle partier indkaldt til forhandlinger, men reelt vil partierne i rød blok ikke have den store rolle at spille. Derfor vil de formentlig hurtigt blive sorteret fra, så forhandlingerne vil foregå mellem de fire borgerlige partier.

Det helt store spørgsmål er, hvordan en borgerlig regering kan se ud. Dansk Folkeparti blev det største borgerlige parti, men Kristian Thulesen Dahl vil formentlig kræve sig godt betalt for at gå med i en regering.

Liberal Alliance og De Konservative udgør de andre borgerlige bejlere, og de kommer med nogle helt andre mærkesager end Dansk Folkeparti. Derfor venter der formentlig Lars Løkke Rasmussen en svær opgave med at danne ny regering.

284 kommentarer
Vis kommentarer