Folketinget flyves på udflugt i helikopter

Folketingsmedlemmer tilbydes særtransport med helikoptere eller Hercules-fly, når genforeningen skal markeres i Sønderborg

Danskernes CO2-udledning skal skæres drastisk ned. Vi skal købe elbiler, køre mere i tog og være et godt klima-eksempel for hele verden.

Sådan lyder det igen og igen fra politikerne, men når Folketinget til marts skal markere 100-året for genforeningen af Sønderjylland, så er der anderledes swung på CO2-udslippet.

Her har Folketingets Præsidium nemlig sørget for, at Flyvevåbnets helikoptere eller et Hercules-fly stilles til rådighed, når politikerne 16. marts skal fra Christiansborg til festlighederne i det sønderjyske.

Ifølge Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), er turen meget populær blandt de folkevalgte. Mere end 50 medlemmer har allerede budt sig til, oplyser han.

Men mageligheden er også i højsædet:

Først har Folketinget sørget for lejede busser, der fragter politikerne fra Christiansborg til Roskilde Lufthavn, hvor helikopterne eller Hercules-flyet venter.

Herefter står den på flere besøg rundt om grænselandet med frokost og middag på Hotel Waldschlösschen, inden turen atter går mod København, hvor Flyvevåbnet står klar med det luftbårne militær-udtræk i Kiel i Tyskland.

Alle partier i Folketingets Præsidium har skrevet under på efterårets store klimaaftale, der skal nedbringe CO2-udledningen i Danmark med 70 procent i 2030. Det samme mål gælder for Folketinget.

Før valget foreslog alle partier i rød blok sågar, at Folketinget skulle udlede 0,0 gram CO2 allerede i år.

Det mål er droppet efter valget, men i de glade oppositions-dage understregede Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at Folketinget måtte gå forrest i klimakampen og være nul-udleder af CO2 'senest i 2020'.

- Kampen mod klimaforandringerne kræver viljen til at gå forrest. Og Folketinget skal levere, lød opsangen fra Mette Frederiksen.

Tag toget

De ord mener Enhedslisten ikke, at helikopter-udflugten til Sønderborg lever op til.

- Jeg synes, at det er helt vanvittigt, at man stiger ind i en bus og kører til Roskilde Lufthavn og tager videre med en helikopter, siger partiets energiordfører Søren Egge Rasmussen.

- Vi har jo vedtaget, at Folketinget skal arbejde med at nedbringe sin CO2-belastning, og det gør man absolut ikke på denne her måde. Man skal tage toget i stedet for. Det tager tre timer og 26 minutter, og det synes jeg, man skulle have valgt, siger han.

Sund fornuft

Henrik Dam Kristensen kalder derimod helikopter-transporten for 'en meget pragmatisk' løsning.

- Vi har fået den fine mulighed, at vi kan flyve derned, fordi Forsvaret betragter det som øvelse og træning, som de under alle omstændigheder skal have. Så det er en meget pragmatisk og fornuftig måde at gøre det på, siger han.

Han afviser, at det er overflødigt at tilbagelægge de 195 kilometer, der er i fugleflugtslinje mellem København og Sønderborg, i Flyvevåbnets materiel.

- Det er svært at bruge ordet 'overflødigt', fordi alternativet var, at Forsvaret havde fløjet på en anden måde eller eventuelt fløjet tomt, så det passer simpelthen som fod i hose, siger han.

Henrik Dam: En pragmatisk løsning

Det er udtryk for pragmatisme, når dusinvis af Folketingsmedlemmer efter planen lader sig befordre til festligheder i Sønderjylland med Forsvarets Hercules-fly eller helikoptere.

Det mener formanden for Folketinget, Henrik Dam Kristensen (S):

- Henrik Dam, er det strengt nødvendigt at tage helikoptere til Sønderjylland?

- Nej, det er det ikke. Men vi har fået den fine mulighed, at vi kan flyve derned, fordi Forsvaret betragter det som øvelse og træning, som de under alle omstændigheder skal have. Så det er en meget pragmatisk og fornuftig måde at gøre det på.

- Det virker lidt overflødigt, at man skal bruge helikoptere til at krydse en regions-grænse?

- Jeg forstår godt spørgsmålet, men det er svært at bruge ordet "overflødigt", fordi alternativet var, at Forsvaret havde fløjet på en anden måde eller eventuelt fløjet tomt, så min pointe er bare, at Forsvaret alligevel skulle have fløjet de timer, så det passer simpelthen som fod i hose.

- Kan alle mennesker bare komme med Forsvarets fly med den begrundelse, at de jo skal flyve alligevel?

- Det tror jeg ikke. Det er er klart, at der er en form for samarbejde.

- Er det Forsvaret, der har henvendt sig til jer, eller har I bedt om lov til at flyve med?

- Det tør jeg ikke svare dig 100 procent på. Det, der bare er pointen for mig, er, at vi gerne vil på den genforenings-tur, og så har der været et samarbejde imellem Folketinget og Forsvaret, og jeg understreger så bare, at der ikke er tale om en "ekstra flyvning".

- Hvorfor ikke bare tage toget?

- Det er lige præcis det, jeg prøver på at forklare dig: Der er ikke noget ekstra CO2-udledning her, for de timer skulle have været fløjet alligevel. Nu får vi det her kombineret, og det er ganske fornuftigt.

- Kan man ikke selv komme til Roskilde uden at leje en bus?

- Det kan man sagtens. Men vi har valgt at leje en bus.

- Hvad koster det?

- Aner det ikke, siger Henrik Dam Kristensen.

Han oplyser desuden, at antallet af tilmeldte Folketingsmedlemmer er "på den anden side af 50".

275 kommentarer
Vis kommentarer