Annonce:
Annonce:

Folketings-politiker shoppede for skattekroner

Afsløring: Den grønlandske folketingspolitiker Aleqa Hammond har brugt sit folketings-kreditkort på privat shopping for 12.000 kroner. Tidligere har hun været anmeldt for underslæb for 204.000 kroner

Da Aleqa Hammond i 2008 var minister for udenrigs- og finansanliggender, blev Hammond meldt til politiet efter at være løbet fra en taxaregning med promiller i blodet. Foto: Jan Sommer
Da Aleqa Hammond i 2008 var minister for udenrigs- og finansanliggender, blev Hammond meldt til politiet efter at være løbet fra en taxaregning med promiller i blodet. Foto: Jan Sommer
Annonce:
Følg Politik

Den forhenværende regeringsleder i Grønland Aleqa Hammond har endnu engang brugt skattekroner til privat forbrug.

Det viser en mail-korrespondance mellem Folketingets administration og Aleqa Hammond, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Af et kontoudtog fremgår det, at Hammond i perioden 18. juni 2016 til 11. juli 2016 har købt for i alt 12.983,10 kroner på sit folketingskort, et såkaldt Eurocard.

Et kort, der ifølge Folketingets rejseregler kun må benyttes til at betale for tjenesteydelser som taxa og fly i forbindelse med møder.

Det har dog ikke forhindret politikeren i blandt andet at bruge 3.500 kroner i byggemarkedet STARK, 1.389 kroner i Brugsen og 1.697 kroner i en sportsbutik. Køb, der er foretaget i Grønlands hovedstad Nuuk, hvor Aleqa Hammond har privatadresse.

Under dette års Folkemøde på Bornholm hævede Aleqa Hammond desuden 2.000 kroner i Nordea med folketingskortet.

Annonce:

Forundring på Borgen
Aleqa Hammonds kreditkort-transaktioner har skabt forundring i administrationen på Christiansborg, fremgår det af mailen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af:

'Vi har en idé om, at du er kommet til at bruge dit folketingskort i stedet for dit eget private kort, idet du har et ret stort forbrug på netop dit folketingskort.'

'Jeg har indsat herunder de poster, som henviser til et privatforbrug, og det bliver vi nødt til at trække. Det drejer sig om et samlet beløb på 12.983,10 kroner', skriver administrationen til Hammond.

Artiklen fortsætter under billedet...

Her er Aleqa Hammonds afslørende bankudtog, som fremgår af mailen fra Folketingets administration.
Her er Aleqa Hammonds afslørende bankudtog, som fremgår af mailen fra Folketingets administration.
 

Har bedraget før
Det er imidlertid langtfra første gang, at Aleqa Hammond er kommet i uføre.

Da hun i 2008 var minister for udenrigs- og finansanliggender (på grønlandsk kaldet landstyremedlem), blev Hammond meldt til politiet efter at være løbet fra en taxaregning med promiller i blodet. En hændelse politikeren efterfølgende beklagede.

Annonce:

I 2013 afslørede Berlingske, at grønlænderen allerede i 1996 blev dømt for bedrageri for 5.100 kroner mod et hotel, hvor hun syv gange skulle have svindlet med sit Dankort. Dengang fik Hammond en bøde på 3.000 kroner og skulle samtidig betale de godt 5.000 kroner tilbage til hotellet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Ved Grønlands Landstingsvalg i  2013 fik Aleqa Hammond flest personlige stemmer. Det blev en jordskredssejr for hende og det socialdemokratiske parti Siumut. Året efter måtte hun gå af. I dag er hun valgt til Folketinget. Polfoto
Ved Grønlands Landstingsvalg i 2013 fik Aleqa Hammond flest personlige stemmer. Det blev en jordskredssejr for hende og det socialdemokratiske parti Siumut. Året efter måtte hun gå af. I dag er hun valgt til Folketinget. Polfoto
 

Afslørende bilag
Da Aleqa Hammond blev regeringsleder i Grønland i april 2013, gik der ikke mere end halvandet år, før hun i september 2014 måtte trække sig fra posten.

Afslørende bilag fra revisionsudvalget kunne fortælle, at Hammond havde brugt 204.000 kroner fra selvstyrets kasse til blandt andet private rejser til Paris og Island samt hotelophold og barregninger.

Trods flere rykkere blev udgifterne fra april 2013 først tilbagebetalt 8. september året efter. I forlængelse af skandalen blev der desuden udskrevet valg, hvor Hammond ikke stillede op.

I juni 2015 blev Aleqa Hammond valgt ind i Folketinget, hvor hun sidder i dag som repræsentant for det største grønlandske parti, Siumut.

***

Hammond: Ingen kommentar

Hovedpersonen selv er ikke meget for at forklare de bemærkelsesværdige køb, da Ekstra Bladet konfronterer hende med bankudskriften.

Annonce:

- Jeg har ingen kommentar, lyder det kort fra Aleqa Hammond.

Det står her sort på hvidt, at du har brugt knap 13.000 kroner fra dit folketingskort til privat brug. Hvorfor har du det?

- Jeg har ingen kommentar til min økonomi.

Du har blandt andet brugt 3.500 kroner i et byggemarked. Hvordan vedrører de udgifter Folketinget?

- Jeg har ingen kommentar, det må du respektere.

Har du betalt pengene tilbage?

- Jeg har ingen kommentar til min økonomi, slutter en tydeligt overrasket Hammond.

***

Blå bog

Født i Nuuk, Grønland (1965)

Uddannelse: HF-eksamen (1985-87)

Politisk karriere: Næstformand for Grønlandsudvalget fra 2015. Formand for Siumut 2003-2014. Formand for Grønlands Landsstyre 2013-2014 (ved valget fik hun 6.818 personlige stemmer og blev dermed valgets topscore) . Minister for udenrigs- og finansanliggender 2007-2009. Minister for familier og justits 2005-2007. Folketingsmedlem for Siumut i Grønland fra 18. juni 2015

Bonus: Aleqa Hammond er Grønlands første kvindelige formand for Grønlands Landsstyre.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fedte-Frederiksen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: