Annonce:
Annonce:

Folketingsmedlem savner to flag mere i Folketingssalen

Det vil betyde meget for mange grønlændere at se deres flag i Folketinget, mener grønlandsk folketingsmedlem

Aja Chemnitz Larsen (tv.) savner det færøske og grønlandske flag i folketinget. Foto: Finn Frandsen
Aja Chemnitz Larsen (tv.) savner det færøske og grønlandske flag i folketinget. Foto: Finn Frandsen
Annonce:
Følg Politik

Efter at Dannebrog med Folketingets åbning har fået permanent plads i Folketingssalen, efterlyser Aaja Chemnitz Larsen, at både det grønlandske og det færøske flag får plads ved siden af.

- Det vil betyde rigtig meget, fordi Folketinget repræsenterer det demokratiske styre i Rigsfællesskabet, og det gælder både Grønland, Færøerne og Danmark.

- Når Folketinget varetager en lang række love på vegne af Grønland, giver det enormt god mening, at vores flag også er i salen, siger Aaja Chemnitz Larsen, der er folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit

Det skabte stor debat, da Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) for et års tid siden valgte at hænge et stort dannebrogsflag op bag talerstolen i forbindelse med en renovering-

Annonce:

Præsidiemedlem Christian Juhl (EL) kaldte det "tæt på magtmisbrug" med et så "værdibaseret flag" på så fremtrædende en plads.

Siden er Folketingets Præsidium blevet enig om, at en mindre version af Dannebrog permanent skal stå på gulvet ved siden at talerstolen.

Og flaget har en stor signalværdi, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- Hvis det grønlandske flag også kom derind, ville det have en rigtig stor betydning for rigtig mange grønlændere.

- Statsministeren besluttede for noget tid siden, at der fra danske myndighedsbygninger skal flages med det grønlandske flag på Grønlands nationaldag.

- Jeg har mødt rigtig mange mennesker, der sad med tårer i øjnene, da de så, at vores flag blev hejst, fordi det er en anerkendelse af, at Grønland betyder noget i Rigsfællesskabet.

Spørgsmål: Men det er jo bare et flag - det gør vel ingen reel forskel?

Annonce:

- I Grønland hedder vores flag Erfalasorput. Det betyder "Vores flag". Det understreger behovet for, at vores interesser også bliver varetaget i Folketinget.

At få det færøske flag opsat i Folketingssalen er ikke så vigtigt for Sjúrður Skaale, der er medlem af Folketinget for Javnaðarflokkurin.

- Vi har heller ikke Dannebrog i Lagtingssalen, siger han.

Det var i hans optik "en fin gestus", da offentlige danske flagstænger flagede med det færøske flag på Færøernes nationaldag.

- Men der var faktisk også mange på Færøerne, der var imod – for hvorfor skal Danmark flage med vores flag? Der vil også være nogen, der synes, det er upassende med det færøske flag i Folketingssalen.

Venstre-veteranen Bertel Haarder, der som det længst siddende folketingsmedlem åbnede Folketinget, er enig med Aaja Chemnitz Larsen i, at alle Rigsfællesskabets tre flag skal have plads i Folketingssalen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: