Folketingspolitiker modtager dickpics: - Det er så klamt

Folketingsmedlem Mona Juul (K) oplever med jævne mellemrum seksuel chikane i form af fotos af mænds kønsdele

Bryster, bar overkrop eller en penis? Hvor går grænsen, når man spørger danskerne? Video/redigering: Signe Skov
Følg Politik

Er du politiker, og har du oplevet noget lignende? Så hører vi meget gerne fra dig på emma.busk@eb.dk

En voksen mand, der på ét billede poserer i fuld figur med udsyn til de ædlere dele og på et andet sidder med sin penis i hånden og solbriller, der skjuler hans øjne.

Dette grænseoverskridende indhold havnede for en måneds tid siden i folketingsmedlem Mona Juuls (K) indbakke på Messenger.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Mona Juul (K) fik nærmest morgenmaden galt i halsen, da hun modtog disse billeder fra en fremmed mand på Messenger. Hun har aldrig modtaget seksuelt chikanerende beskeder fra kvinder. Privatfoto
Mona Juul (K) fik nærmest morgenmaden galt i halsen, da hun modtog disse billeder fra en fremmed mand på Messenger. Hun har aldrig modtaget seksuelt chikanerende beskeder fra kvinder. Privatfoto

Siden hun meldte sit kandidatur til det seneste folketingsvalg, har billeder som disse ikke været uvante for den 52-årige politiker. Allerede under valgkampen modtog hun for eksempel billeder fra unge mænd, der onanerede til hendes valgplakat, fortæller hun til Ekstra Bladet.

- Jeg synes, det er så patetisk. Jeg har ikke anmeldt noget og har faktisk ikke rigtig reageret på det, andet end at jeg har slettet beskederne, siger hun.

Mona Juul (K) har flere gange oplevet at modtage dickpics. Her interviewes hun i en anden sammenhæng. Foto: Ritzau Scanpix
Mona Juul (K) har flere gange oplevet at modtage dickpics. Her interviewes hun i en anden sammenhæng. Foto: Ritzau Scanpix

Ikke alene
Mona Juul er ikke den eneste politiker, der oplever grov seksuel chikane.

En undersøgelse foretaget af Institut for Menneskerettigheder i forbindelse med folketingsvalget viser, at 21 procent af de adspurgte kvindelige kandidater (mod fem procent af mændene) har oplevet seksuel chikane i form af beskeder og kommentarer på de sociale medier med seksuelt indhold. I alt deltog 230 kandidater i undersøgelsen.

Ekstra Bladet har også beskrevet, hvordan byrådspolitikerne Annette Rieva (V) og Mette Thiesen (NB) fra Hillerød har været ufrivilligt eksponerede for billeder af fremmede mænds kønsdele og grove beskeder på Facebook og Messenger.

Grov chikane: Politikere får dickpics

Annette Rieva (V) mener, at det er undergravende for demokratiet, at politikere må finde sig i at blive chikaneret.

Og så er det et problem, der rammer hendes familie lige så hårdt, som det rammer hende.

- Jeg skal have samtaler med mine børn, som jeg bestemt ikke har lyst til eller havde drømt om. 'Mor er i nyhederne, fordi hun får pikbilleder'. Sådan sagde min tiårige søn i går, og selvom vi godt kunne lave lidt sjov med det, så synes jeg absolut ikke, det er sjovt, siger hun.

Artiklen fortsætter under billederne ...

Eksempler på beskeder som Mette Thiesen (NB) har modtaget. Annette Rieva (V) anmelder beskederne til facebook, så beskederne slettes med det samme. Mette Thiesen anmelder de direkte truende beskeder til politiet.

 

 

 

 

 

 

Afskrækker ikke
Mona Juul (K) oplever, at rigtig mange i hendes omgangskreds har svært ved at forstå, hvordan hun kan holde ud at stå på mål for tilsvininger, chikane og ondsindede kommentarer på Facebook, og hun trækker da også grænsen ved dickpics.

- Det er så klamt. Man sidder der søndag morgen med munden fuld af birkes, og så får man bare kvalme, siger hun.

Hun synes dog samtidig, at der er større problemer at tage sig af i verden, og hun har bestemt ikke tænkt sig at trække sig fra den politiske scene på grund af de chikanerende beskeder.

- Det afskrækker mig ikke på nogen måde, bare kom an, tænker jeg. Men hvis der var nogen, der blev ved, så ville jeg anmelde dem, det er jo blufærdighedskrænkende, og man skal have lov til at passe sit arbejde og stille op i demokratiets tjeneste, uden at man skal chikaneres, siger hun.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+