For syg til et job: Annette tvunget til at bage boller

På sjette år nægter Vordingborg Kommune at tildele 58-årige Annette Jønsson førtidspension, selvom hun har adskillelige lægers ord for, at hun ikke kan arbejde. De mange års kamp har givet hende angst, depression og stress

Bunken af lægeerklæringer og breve fra kommunen synes uendelig, når man som Annette Jønsson har kæmpet i flere år. Foto: Per Rasmussen
Bunken af lægeerklæringer og breve fra kommunen synes uendelig, når man som Annette Jønsson har kæmpet i flere år. Foto: Per Rasmussen

I seks år har Annette Jønsson levet i et smertehelvede. På grund af et hårdt arbejdsliv og en skiulykke er hun i dag ikke i stand til at varetage et job. Og smerterne bliver kun værre.

Men selvom hun har adskillelige fagfolks underskrifter på, at hun hverken kan arbejde nu eller i fremtiden, nægter Vordingborg Kommune at tilkende hende førtidspension.

- Jeg har været i flere arbejdsprøvninger, som gjorde mine smerter værre. Jeg blev stresset, kløede mig til blods og har ikke kunne sove om natten. Jeg frygter, at det aldrig får en ende, fortæller 58-årige Annette Jønsson, der efter flere års tovtrækkeri med kommunen har udviklet angst, stress og depression.

Lige som for mange andre personer, Ekstra Bladet har fortalt om, har Vordingborg Kommune valgt se bort fra lægefaglige vurderinger og i stedet konkluderet, at Annette Jønsson sagtens kan være en del af arbejdsmarkedet.

Hun er derfor endnu et menneske i det dramatiske fald i tildelte førtidspensioner, som har fundet sted siden et flertal på Christiansborg, med daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i spidsen, vedtog reformen i 2012. Antallet af tildelinger er halveret fra godt 14.000 personer i 2012 til omkring 7000 personer i 2015.

Et utal af lidelser
Et langt arbejdsliv som sosu-assistent og senere avisdistributør, hvor Annette Jønsson har båret på ældre mennesker og slæbt tunge aviser, har givet kroniske smerter i ryggen, slidgigt i hænder og ryg samt mioser i nakken. Hverken metadon eller ophold på en smerteklinik har kunnet fjerne de kroniske nerveskadesmerter.

En skiulykke for 10 år siden ødelagde de sidste chancer, Annette Jønsson havde for at kunne arbejde. 

- Jeg smadrede mit højre knæ og måtte opereres, men i stedet for at få det bedre, er smerterne gået i hoften, så nu humper jeg, når jeg går. Hvis jeg har det rigtig dårligt, bruger jeg en rollator eller en stok. Jeg er slidt ned nu, fortæller Annette Jønsson, der bor på Møn.

Annette Jønssons mand har lavet nogle specielle køkkenredskaber til hende, der gør det lettere for hendes gigt-plagede hænder at holde om dem. Foto: Per Rasmussen
Annette Jønssons mand har lavet nogle specielle køkkenredskaber til hende, der gør det lettere for hendes gigt-plagede hænder at holde om dem. Foto: Per Rasmussen
 

Kommune trodser lægevurderinger
Hendes arbejdsevne er ophørt, og der er risiko for forværring ved det mindste pres. En arbejdsprøvning er helt udelukket, fordi det vil medføre permanent forværring. Det er det regionale samarbejde, klinisk funktion, helt enige med sundhedskoordinatorer og behandlende læger om.

Alligevel har Annette Jønsson måtte kæmpe med Vordingborg Kommune i seks år i håb om at blive tilkendt førtidspension og få fred. Men kampen med kommunen er ikke slut endnu.

- Man bliver helt ødelagt af at være i kommunens regi. Man føler sig jo helt som en forbryder, når man sidder deroppe og skal redegøre for sit liv. Det er flovt og nedværdigende, fortæller Annette Jønsson.

Sendt i praktik for at bage boller
Efter at have været sygemeldt i en længere periode blev Annette Jønsson fyret fra sit seneste job. Derefter kom hun på sygedagpenge i to år, indtil kommunen stoppede forløbet og påbød hendes mand, der er tidligere ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste, at forsørge hende.

- Jeg ville da ønske, jeg kunne hoppe ud i et arbejde. Jeg har jo været vant til at arbejde dag og nat og endda også dobbeltvagter, så det her er ikke for sjovt, siger hun.

Flere gange har kommunen sendt Annette Jønsson i praktikforløb og arbejdsprøvninger, hvor hun blandt andet skulle bage boller og være i en børnehave. Ikke engang et job, hvor hun skulle hælde chokolade i nogle poser, kunne hun klare.

- Jeg har haft nogle søde kolleger, og været nogle gode steder, men min krop kan ikke klare det. Til sidst sagde min chef i børnehaven stop. Hun vurderede, at jeg ikke var arbejdsdygtig, siger Annette Jønsson.

Praktik gør smerterne værre
Hver gang Annette Jønsson har været sendt i arbejdsprøvning eller praktikforløb, er hendes helbred blevet forværret, og medicin-dosen er steget. Det viser lægeerklæringer fra de seneste fem år, som Ekstra Bladet har set.

Op mod 10 behandlinger hos en fysioterapeut måtte Annette Jønsson selv betale for at få ro i kroppen efter at have presset den for meget. 

Til juni stopper det nuværende ressourceforløb, og så skal Annette Jønsson endnu engang ansøge om førtidspension. Men hun frygter for fremtiden.

- Det ser håbløst ud. Jeg kan ikke komme i arbejde, uanset om de truer med at tage mine penge fra mig. Men jeg håber da, jeg kan få fred og ro i mit liv, så jeg ikke skal have alle de her tanker, og så jeg kan få noget af mit liv tilbage, lyder bønnen fra en nedslidt kvinde.

I denne lægevurdering skriver en læge, at 'man med rimelighed kunne tilkende en førtidspension, således at hun kan få ro i sit liv og måske få et tåleligt liv'.
I denne lægevurdering skriver en læge, at 'man med rimelighed kunne tilkende en førtidspension, således at hun kan få ro i sit liv og måske få et tåleligt liv'.
 

Kommunen vil ikke kommentere sagen
I Vordingborg Kommune vil direktør, Helle Linnet, ikke kommentere den konkrete sag.

- Hvorfor skal jeres borgere forbi en læge og have en erklæring på, at de ikke kan arbejde, hvis lægernes vurdering ikke har nogen betydning i sidste ende?

- Jeg kan ikke sige, om der er noget særligt ved den her sag. Men vi foretager jo en helhedsvurdering, hvor der også inddrages læger fra klinisk funktion til at vurdere en ting som ressourceforløbene.

- Men det er vel spild af ressourcer, hvis borgerne bliver sendt til lægen for at få fastslået noget, der alligevel ikke kan bruges?

- Vi har jo faktisk eksempler, hvor borgerne måske ikke har kunnet meget, men alligevel er kommet ud på arbejdsmarkedet. Så har de oplevet, at de bliver en del af det sociale liv og af samfundet igen. Der er mange aspekter, der skal vurderes i sådan en sag.

- Hvad med de praktikforløb, nogle borgere bliver sendt ud i, selvom de har lægers ord på, at det er direkte skadeligt for deres helbred?

- Jeg har ikke mulighed for at kommentere sagen, så det kan jeg ikke sige noget om.

- Hvorfor lytter I ikke på borgerne, når de siger, at de simpelthen ikke kan?

- Vi skal se på alle aspekter i sådan en situation, og det gør vi også, lyder det fra Helle Linnet.

Minister: Det er ingen let situation
Ekstra Bladet har beskrevet Annette Jønssons sag for beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen, og spurgt, hvorfor en kommune kan tilsidesætte adskillelige lægefaglige vurderinger og sende sine borgere i forværrende forløb. Til det svarer han i en mail.

'Uden at jeg kan gå ind i den konkrete sag, har jeg forståelse for, at det ikke er nogen let situation at stå i for denne kvinde. Jeg vil samtidig understrege, at et bredt flertal indførte ressourceforløb til samfundets mest udsatte borgere, så flere kan få mulighed for at blive en del af arbejdsmarkedet og bidrage med det, de kan, og færre bliver parkeret på førtidspension.

Men ressourceforløb må aldrig forværre borgernes helbred. Er arbejdsevnen så væsentligt og varigt nedsat, at man ikke er eller kan blive i stand til at forsørge sig selv, så kan man få førtidspension uden at være i ressourceforløb først. Sådan skal det også være. Og man har altid mulighed for at klage, hvis man er utilfreds med en afgørelse i kommunen.

Vi følger i forligskredsen bag reformen området tæt, og vi drøfter for tiden nye initiativer, der skal forbedre indholdet i ressourceforløbene.'

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at spørge yderligere ind til svarene i mailen.

307 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere