Forældre på kontanthjælp: K-forslag gør at vi mister børnene

- Hold da kæft mand. Så har vi minus 800 kroner at leve for, siger Maibritt Pedersen om Konservatives forslag om kontanthjælpsloft

Maibritt Pedersen og Daniel Sørensen er forældre til to drenge på 10 og 14. De vil miste hele deres rådighedsbeløb, hævder de, hvis Søren Pape Poulsen og de Konservatives forslag om et kontanthjælpsloft bliver gennemført. (Foto: Per Rasmussen)
Maibritt Pedersen og Daniel Sørensen er forældre til to drenge på 10 og 14. De vil miste hele deres rådighedsbeløb, hævder de, hvis Søren Pape Poulsen og de Konservatives forslag om et kontanthjælpsloft bliver gennemført. (Foto: Per Rasmussen)

Det vil ramme ualmindeligt hårdt hos Ekstra Bladets valgfamilie i Næstved, hvis De Konservatives forslag om et kontanthjælpsloft bliver gennemført.

Sådan lyder den umiddelbare melding fra Maibritt Pedersen, som lige er stået op mandag morgen, da Ekstra Bladet får fat på hende over telefonen og præsenterer forslaget for hende.

- Hold da kæft mand. Så har vi minus 800 kroner at leve for, siger Maibritt Pedersen.

Den konservative formand Søren Pape Poulsen præsenterede sent søndag aften sit partis idé med et kontanhjælpsloft, hvor meningen er, at det skal gøres mere attraktivt at arbejde. Det betyder et loft over kontanthjælp, dagpenge, børnepenge og andre sociale ydelser.

Målet er, at der altid er mindst 3000 kroner forskel om måneden på at arbejde og være på kontanthjælp.

Dansk politik Kontanthjælpsfamilie: 2000 kroner er mange penge

Børn risikerer at blive fjernet
Konkret betyder forslaget, at en enlig kontanthjælpsmodtager med tre børn står til at miste knap 3000 kroner efter skat om måneden. Et ægtepar med et barn står til at miste knap 5000 kroner.

Og det er i omegnen af det beløb, at Maibritt Pedersen kommer til at miste sammen med sin mand Daniel Sørensen.

- Det vil betyde, at vores børn risikerer at blive fjernet af kommunen. Situationen vil blive helt umulig. Jeg kan ikke se, at jeg ville kunne skaffe et arbejde hurtigere af den grund, siger Daniel Sørensen.

Ifølge Maibritt Pedersen betyder Søren Pape Poulsens forslag, at hun nu er ved at have fundet ud af, hvad hun vil stemme på.

- En stemme på Løkke betyder jo også en stemme på Søren Pape, siger hun.

Det var alene Daniel Sørensen, som fulgte valgdebatten mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen på tv søndag aften. Maibritt Pedersen har ligget syg de seneste par dage og har ikke haft energi til at følge med i valgkampen.

- Jeg synes, at Lars Løkke Rasmussen klarede valgdebatten i aftes bedst. Helle Thorning-Schmidt afbrød ham hele tiden. Men igen synes jeg ikke, at man blev meget klogere, for det var ikke så meget deres politik, der blev diskuteret. Det var igen mudderkastning, siger Daniel Sørensen.

Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at tjekke familiens økonomi fuldstændigt igennem.

Valgfamilie øst

Daniel Sørensen og Maibritt Pedersen hører til de mange vælgere, der er i tvivl om, hvor krydset skal sættes. Gennem valgkampen følger Ekstra Bladet parret og tager løbende familiens politiske temperatur.

* Daniel er 41 år og modtager kontanthjælp. Han får omkring 9500 kroner udbetalt hver måned. Han har sammenlagt syv-otte år på arbejdsmarkedet og har primært arbejdet som fabriksmedarbejder. Han har ikke afsluttet folkeskolen.

* Maibritt er 38 år og modtager kontanthjælp. Hun får omkring 9500 kroner udbetalt om måneden. Hun er i gang med et ressource-forløb med henblik på kunne få et fleksjob. Har sammenlagt seks-syv år på arbejdsmarkedet og har primært arbejdet som fabriksarbejder. Hun er ufaglært og har afsluttet 9. klasse.

* De har været kærester i 15 år og har børnene Nikolai på 13 år og Emil på ti år. Maibritt har to ældre drenge fra et tidligere forhold.

* De bor i en lejlighed i Næstved, som de betaler 8000 kroner for om måneden.

* De fortæller, at de hidtil har modtaget omkring 700 kroner i månedlig boligstøtte. De forventer, at ydelsen stiger, efter Tomas på 18 år er flyttet hjemmefra.

* Ifølge familien modtager de ikke børnepenge på grund af gæld til kommunen.

* De ønsker ikke at oplyse deres rådighedsbeløb i frygt for, at deres børn bliver mobbet.

* For fire år siden stemte Daniel på et blåt parti, men husker ikke hvilket. Maibritt stemte ikke, da hun aldrig modtog valgkortet. I år har de besluttet sig for, at de begge vil stemme. 

143 kommentarer
Vis kommentarer