Annonce:
Annonce:

Forbud i Danmark? Ministre taler med to tunger

Tonerne fra Heunicke og Jensen om et eventuelt PFAS-forbud på dansk grund kunne ikke være mere forskellige

Magnus Heunicke på valgaftenen - nu er han miljøminister. Foto: Jonas Olufson
Magnus Heunicke på valgaftenen - nu er han miljøminister. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Politik

Fryd og gammen. Alt er godt - ingen fare.

Magnus Heunickes (S) Miljøministeriet og Jacob Jensens (V) Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri afviser, at de to minister er på kant med hinanden i den højaktuelle sag om fluorstoffet PFAS, som bliver fundet i flere og flere kilder omkring os.

Men ministrenes ord taler for sig selv.

Stridspunktet - som de altså benægter findes - er, hvorvidt Danmark skal indføre et nationalt PFAS-forbud, indtil EU-lovgivningen eventuelt er på plads.

Vi skal ikke begynde
Miljøminister Magnus Heunicke udtrykte sig særdeles positivt om et eventuelt midlertidigt dansk forbud i Folketingssalen.

Annonce:

- Ja, jeg er sådan set åben for, hvad vi kan gøre nationalt, indtil EU-forbuddet er klart. Det er klart, at det vil være nogle midlertidige forbud, og at det også kræver, at man kan dokumentere, at stofferne er der, farligheden og andet. For der er jo som sagt tusinder af forskellige PFAS-stoffer. Så det er ikke så ligetil, og der er jura, og der er teknik, der skal gå op, svarede han adspurgt af Mai Villadsen.

Noget anderledes lød det, da Jacob Jensen i denne uge blev spurgt om samme mulighed af Ritzau. Venstre-manden påpegede, at problemet bør løses på EU-plan, sådan som regeringen ved Magnus Heunicke allerede er i færd med.

- Det tror jeg er den kloge vej at gå, frem for at vi hvert land for sig begynder at lave særlige tiltag.

- Det her er mere end et nationalt problem. Det er produkter meget, meget bredt, der indeholder disse fluorstoffer, og det er derfra, vi ser kilderne til, at det ender i vores fødevarer og i vores kroppe, sagde Jacob Jensen.

Sindssygt: 180 køer forgiftet

De to ministres tilsyneladende uenighed blotlægger en potentiel indre konflikt i regeringen. Socialdemokratiet har en erklæret målsætning om at vinde storbyvælgere tilbage med en skarpere grøn og klimavenlige profil. Den plan blev lagt efter det dårlige kommunalvalg i 2021.

Annonce:

Venstre har på den anden siden en erklæret målsætning om at tale til basen og dermed landbruget i det vestjyske - det eneste sted i Danmark, hvor partiet fik et acceptabelt valgresultat 1. november. Ellemanns image som en forkælet nordsjællænder skal vaskes væk.

Jacob Jensen til fejring af Bocuse d'Or på Københavns Rådhus. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jacob Jensen til fejring af Bocuse d'Or på Københavns Rådhus. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
 

Ministerier: Det ser vi ikke

Fra Jacob Jensens presseenhed lyder der en blank afvisning af, at fødevareministerens ord skulle strider mod Magnus Heunickes mere forbudsvenlige udtalelse.

'Vi ser ikke - og der er ikke - modsætninger mellem ministrenes udtalelser, og så har vi ikke mere at tilføje til din henvendelse,' skriver Fødevareministeriet.

Ekstra Bladet har opfølgende spurgt Jacob Jensen i klartekst: Går ministeren for fødevarer, fiskeri og landbrug ind for et midlertidigt dansk forbud mod PFAS i fødevarer, indtil eventuel EU-lovgivning er på plads?

Men dette ønsker ministeriet ikke at besvare. I stedet henvises til, at Jacob Jensen nu 'vil screene flere fødevarer for PFAS', hvilket samtidig blev udsendt i en pressemedelelse.

De samme udglattende toner lyder fra Magnus Heunickes departement:

'Miljøministeriet ser umiddelbart ingen diskrepans mellem de to ministres udtalelser.'

Landbrugets mand: Minister fedtet ind i lobbyisme og særinteresser

Vindmølle-bombe: Undersøges

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: