Fordeling af flygtninge: Borgmestre i oprør

En ny konflikt mellem land og by rejser sig i kølvandet på flygtningestrømmen. Hvor skal flygtninge bo? Se fordelingen her

Jo rødere en kommune er på kortet, jo flere flygtninge skal kommune modtage i 2016.
Jo rødere en kommune er på kortet, jo flere flygtninge skal kommune modtage i 2016.

Til næste år skal fem kommuner i hovedstadsområdet slet ikke huse nye flygtninge. Modsat skal fem jyske kommuner finde et sted at bo og et job til 2037 flygtninge.

Den skæve fordeling får nu en række jyske borgmestre til at råbe op og kræve en ny fordeling af de i alt 12.000 flygtninge, som landets 98 kommuner forventes at skulle huse til næste år.

I Silkeborg skal kommunen i 2016 tage imod 270 flygtninge. Og ifølge borgmester Steen Vindum (V) er det efterhånden en udfordring at finde boliger til de mange flygtninge.

- Vi ligger på et maks nu i forhold til, hvad vi kan håndtere. Det er udfordrende at finde boliger, og det er udfordrende at få dem integreret, siger han til Ekstra Bladet og tilføjer:

- Det er lykkedes os indtil nu at finde plads til dem, men vi er efterhånden ude i en situation, hvor vi bliver nødt til at være meget kreative .

Se også: Misundelig: Her får de lov til at stemme nej til flygtninge

Fem kommuner: Nul flygtninge
De fem hovedstadskommuner, som helt går fri i fordelingen af flygtninge er Ishøj, Høje Taastup, Brøndby, Albertslund og København. Det skyldes, at de fem kommuner i forvejen har mange flygtninge bosat.

Netop i København afviste politikerne torsdag at tage imod 200 flygtninge ad frivillighedens vej. Den afvisning fik rådmand i Aarhus Thomas Medom op af stolen, da Aarhus er den kommune, som tager imod næstflest flygtninge i 2016.

- Hvorfor i alverden skal landets største og rigeste kommuner ikke løfte sin del af kommunernes forpligtelser til at modtage flygtninge, siger Thomas Medom (SF), rådmand for sociale forhold i Aarhus Kommune i en skriftlig reaktion ifølge TV2.

Silkeborgs borgmester, Steen Vindum, mener ligeledes, at København sender et forkert signal:

- Man sender et signal i Københavns kommune, når man siger nej til at tage imod 200 flygtninge. I min optik virker det en anelse usolidarisk, siger borgmesteren.

Se også: Københavnske politikere siger nej til 200 flygtninge

Fem kommuner: 2000 flygtninge
Ud over Aarhus er de fem jyske kommuner med flest flygtninge til næste år Aalborg (642), Esbjerg (276), Silkeborg (270) og Randers (262). På Fyn tager Odense Kommune imod tredjeflest i hele landet, nemlig 385 flygtninge.

Hvis man ser på antallet af flygtninge i 2016 sammenlignet med indbyggertallet, så tager en lang række mindre kommuner flere flygtninge end byerne. Hovedstadsområdet i særdeleshed. Og det giver ikke mening ifølge borgmesteren i Vesthimmerland.

Se også: Politisk maraton-debat: Det siger ordførerne

De større byer
- Med den flygtningestrøm, der er på vej til Danmark, og ikke ser ud til at stoppe foreløbig, bliver vi nødt til at lave nogle flygtningebyer. Det bør blive i de større byer, så de ikke bliver en belastning for de mindre kommuner, der ikke har faciliteter til at kunne rumme dem. Det vil også give flygtningene mere anstændige forhold, end de får nu, siger Knud Kristensen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune, til bt.dk.

Se på kortet nedenfor, hvor mange flygtninge din kommune skal tage imod til næste år. Jo rødere kommunen er, jo flere flygtninge.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

177 kommentarer
Vis kommentarer