Forgyldt: Så meget scorer bestyrelsen i Helles skattely-firma

KA-TJING: Svulstige honorarer til bestyrelsen i det selskab, som Helle Thorning-Schmidt er medejer af og bestyrelsesmedlem i på Jersey.

Helle Thorning-Schmidt er bestyrelsesmedlem i Safelane Global. Foto: Henning Hjorth
Helle Thorning-Schmidt er bestyrelsesmedlem i Safelane Global. Foto: Henning Hjorth

På blot fire måneder har bestyrelsen i et firma, hvor Helle Thorning-Schmidt er medlem og medejer, scoret millioner i honorarer.

Ekstra Bladet kan nu fortælle, at Safelane Global - der er registreret i skattelyet Jersey - i løbet af bare fire måneder i 2018 har udbetalt over tre millioner til den otte mand store bestyrelse, hvoraf Helle Thorning-Schmidt altså er et af medlemmerne.

Den tidligere statsminister trak sig i går fra posten som højprofileret FN-skattejæger, efter Ekstra Bladet har afsløret, hvordan den tidligere statsminister er involveret i to selskaber med direkte forbindelse til skattely sammen med skandaleselskabet OW Bunkers tidligere formand.

I stedet har Thorning valgt at blive som medejer og bestyrelsesmedlem i Safelane Global.

Af firmaets regnskab, som Ekstra Bladet har fremskaffet via det britiske erhvervsregister, fremgår det af en note, at resultaterne i 2018-regnskabet kun tæller de sidste knap fire måneder af 2018. Det er sammenfaldende med Helle Thorning-Schmidts indtrædelse i bestyrelsen i september 2018.

Selskabet blev registreret på Jersey i maj måned, men har kun bogført resultater fra september og frem til nytår, oplyses det i regnskabet.

I løbet af disse måneder blev der ifølge regnskabsnoterne udbetalt 491.722 amerikanske dollar til bestyrelsen eksklusiv pension. Det svarer til ca. 3,35 mio. danske kroner.

Ny afsløring: Så tæt er Helle på skattely-konge

Tavs Thorning
Ekstra Bladet har trods mere end en uges forsøg ikke fået Helle Thorning-Schmidt i tale. Af samme årsag er det uvist præcist, hvor stor en andel af de mange penge til bestyrelsen der er tilfaldet Helle Thorning-Schmidt.

Af regnskabet fremgår det dog, at det højst betalte medlem har modtaget 218.217 dollar - eller hvad der svarer til knap 1,5 mio. kroner.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det er ikke småpenge, den otte mand store bestyrelse får udbetalt i Safelane Global. Kilde: Britisk erhvervsregister
Det er ikke småpenge, den otte mand store bestyrelse får udbetalt i Safelane Global. Kilde: Britisk erhvervsregister
 

Det vil som regel gå til bestyrelsesformanden, mens de øvrige medlemmer af en bestyrelse ofte deler den resterende honorar-pulje ligeligt mellem sig.

Er dette tilfældet, er der ca. 266.000 kroner til de syv øvrige medlemmer for bestyrelsesarbejde i september, oktober, november og december.

Der er endnu ikke noget regnskab til rådighed for Safelane Global fra 2019. Men hvis bestyrelseslønningerne fra 2018 regnes ud til et fuldt kalenderår, vil det umiddelbart svare til en årsløn på 798.000 kroner for menige bestyrelsesmedlemmer.

Artiklen fortsætter under videoen...

Har du set Helle? Ekstra Bladet kan nemlig ikke komme i kontakt med hende. Video: Kristian Hansen

FN-post ville give 0 kroner

Helle Thorning har truffet sit valg: Det bliver ikke som FN-skattejæger, at verden kommer til at kende den tidligere S-formand og statsminister.

Afsløring: Skattejæger-Helle medejer af skattely-selskab

I stedet bliver Helle Thorning-Schmidt som bestyrelsesmedlem af to selskaber med forbindelse til skattely, hvoraf hun også er medejer af ene.

I modsætning til de velpolstrede bestyrelseshonorarer i

'Udenrigsministeriet oplyser, at Helle Thorning Schmidt ikke modtager løn eller bolig ifm stillingen. Hun vil få dækket rejseaktivitet og omkostninger iht. FN’s retningslinjer herfor.'

Det er i denne bygning i St. Helier, Jersey, at Safelane Global er registreret. Foto: Ekstra Bladet
Det er i denne bygning i St. Helier, Jersey, at Safelane Global er registreret. Foto: Ekstra Bladet

Skattely-boss: Privat anliggende

Det er imidlertid ikke til at hive mange oplysninger ud af Safelane Globals bestyrelsesformand, Denis Viet-Jacobsen.

Danskeren, der var bestyrelsesformand i OW Bunker før den katastrofale børsnotering i 2014, afviser at svare på, hvor stort Thorning-Schmidts bestyrelseshonorar er:

'Dette kan jeg ikke svare på, da det er et privat anliggende mellel Safelane og det enkelte bestyrelsesmedlem', skriver han i en mail til Ekstra Bladet.

Helle Thorning-Schmidt har i et skriftligt svar til Ritzau afvist, at hun snyder i skat med de midler, hun måtte tjene i de to selskaber, der er forbundet til skattely.

Hun skriver bl.a.: 'Bestyrelsesmedlemmerne betaler også skat, hvor de er skattemæssigt hjemmehørende.'

Safelane Global betaler ifølge Denis Viet-Jacobsen, der er bestyrelsesformand, skat i Storbritannien.

Men John Christensen, der er skatteekspert og tidligere økonomisk rådgiver for Jerseys regering, giver ikke meget for den forklaring.

- Det er et standardsvar. Selvom jeg ikke tvivler på, at nogle skatter på overskuddet bliver betalt i Storbritannien, er det meget sandsynligt, at overskud fra minerydning (Safelane Globals forretningsområde, red.) bliver kanaliseret til Jersey-selskabet, hvor de ikke vil blive beskattet, har skatteeksperten sagt til Ekstra Bladet.

- Vi kan være rimeligt sikre på, at der ikke vil finde minerydnings-aktiviteter sted på Jersey, så selskabets registrering på den ø har intet at gøre med deres handelsaktiviteter.

Ekspert om skattejæger-Helle: Det røde flag er hejst

Her er Helle Thorning-Scmidts forklaring

"Jeg har i dag valgt at træde tilbage fra min position som medformand i FN Panelet vedrørende International Finansiel Transparens og Integritet. Panelet er særdeles vigtigt, og jeg ønsker ikke, at det arbejde bliver forstyrret på nogen måde.

Der har den seneste tid været stillet spørgsmål ved mit engagement i to virksomheder, Carsoe A/S og SafelaneGlobal. Begge er fremragende virksomheder, som jeg er stolt over at være en del af.

I den sammenhæng ønsker jeg at få nogle ting slået fast. Oplysninger, som er tilgået Ekstra Bladet, men som de har valgt at undlade i deres dækning.

Begge virksomheder betaler skat, hvor de er skattemæssigt hjemmehørende. Safelane Global Holdings betaler skat i UK og Carsøe betaler skat i Danmark. Bestyrelsesmedlemmerne betaler også skat, hvor de er skattemæssigt hjemmehørende.

Når det gælder Jersey, er reglerne klare. Man har oplysningspligt over for skattevæsenet, hvad enten man er aktionær i Danmark eller i udlandet. Det er derfor heller ikke muligt at undgå at betale skat i Danmark ved at registrere sig på Jersey. Det er derfor heller ikke billigere skattemæssigt at have en investering gennem et skattemæssigt transparent selskab på Jersey, da skatten på aktieavancer, udbytter, honorarer mv. betales der, hvor en investor er skattemæssigt hjemmehørende, eksempelvis Danmark, Tyskland eller UK. Denne transparens understreges af, at EB har haft adgang til et offentligt register over mit engagement.

Til sidst vil jeg gerne takke Formanden for FN’s Generalforsamling, Tijjani Muhammad-Bande og ambassadør Mona Juul, Formand for FN’s Økonomiske og Sociale Råd for at have bedt mig om at løse denne opgave. Jeg ønsker panelet succes fremover".

Helle Thorning-Schmidt