Forlænger hjælp til coronahelte

Aftale sikrer, at coronahelte undgår skattesmæk ved overarbejde, når partneren er pensionist, i det nye år. Hjælpen stod til at stoppe ved nytår

Få et overblik over alle de coronahelte, som Ekstra Bladet den seneste tid har skrevet om.

Coronahelte i frontlinjen kan fortsat undgå skattesmæk, hvis partneren er pensionist.

Det er konsekvensen af en ny politisk aftale i forbindelse med finansloven, som forlænger den nuværende ordning, der stod til at udløbe til nytår.

I aftaleteksten fremgår det, at ordningen fortsætter til og med 2022. Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

Regeringen indgik i februar den oprindelige aftale med støttepartierne, Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, som sikrede, at coronaheltes overarbejde - på grund af pandemien - ikke modregnes i partnerens folke-, senior- eller førtidspension.

Aftalen fremsættes som et lovforslag, og de oprindelige aftaleparter får mulighed for at tislutte sig forlængelsen.

Ud over forlængelsen er der også indgået en aftale om at tilføre sundhedspersonalet én milliard kroner.

Ny corona-aftale: Helte undgår skattesmæk

Skattesmæk på 70 procent
Førtidspensionen reguleres efter, hvor meget en samlever tjener. Når man kommer over et vist beløb, modregnes 30 kr. i førtidspension for hver 100 kr., samleveren tjener ekstra.

Derfor endte familier, hvor en af parterne er førtidspensionist, med reelt at betale omkring 70 procent til staten, hvis de tog ekstra coronavagter, fordi de også selv betalte indkomstskat.

En af dem, der fik økonomisk pisk, var Lars Hansen. På grund af aftalen får han 18.600 kr. tilbage i førtidspension før skat, fordi kones ekstra-arbejde på grund af corona ikke modregnes.

Lars Hansens krop er færdig efter mere end 30 års arbejde som rejsemontør. Derfor får han førtidspension, men den bliver mindre, når konen arbejdede ekstra på plejehjemmet. Foto: Anders Brohus
Lars Hansens krop er færdig efter mere end 30 års arbejde som rejsemontør. Derfor får han førtidspension, men den bliver mindre, når konen arbejdede ekstra på plejehjemmet. Foto: Anders Brohus

Skulle hjælpe 15.000 familier
Da aftalen først blev indgået var det forventet, at det ville koste omkring 60 millioner kroner, og den kom i kølvandet på Ekstra Bladets historier om førtidspensionister, der bliver modregnet, når deres partner knokler i coronafrontlinjen.

Den oprindelige aftale gjaldt alle typer mer- og overarbejde, der kan tilskrives corona, fra marts 2020 og frem til og med december 2021. Den forlænges altså, så corona-knoklere efter nytår også undgår pisk.

Aftalen er ikke afgrænset til specifikke brancher eller jobfunktioner. Deltidsansatte, som knokler ekstra, kan derfor også undgå modregning.

Med aftalen undgår op mod 15.000 familier at blive modregnet for at corona-knokle, lød forventningen i februar.

Vil droppe modregning
Regeringen har også foreslået, at modregningen af en ægtefælles lønindkomst helt sløjfes.

'Hele spørgsmålet om modregning har været meget diskuteret bl.a. på baggrund af Ekstra Bladets fokus på emnet, og derfor har regeringen foreslået, at social pension skal udbetales uafhængig af en ægtefælles eller samlevers arbejdsindkomst, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tidligere til Ekstra Bladet.

'Vi ønsker med forslaget at gøre op med de regler, der står i vejen for personer, der både kan og vil arbejde. Vi har brug for alle – ikke mindst nu, hvor virksomhederne efterspørger arbejdskraft', fortæller ministeren.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.