Formand for Irak-kommission træder tilbage efter strid

Efter flere måneders interne samarbejdsproblemer træder formanden for Irak-kommissionen nu tilbage.

Formanden for Irak- og Afghanistankommissionen, Michael B. Elmer, træder tilbage på grund af udfordringer ved det interne samarbejde, oplyser Justitsministeriet.

Det sker efter flere måneders udtalte samarbejdsproblemer mellem kommissionens medlemmer.

- Det er utrolig ærgerligt, at fremdriften i Irak- og Afghanistankommissionens vigtige arbejde er blevet udfordret af interne samarbejdsvanskeligheder.

- Jeg tager formandens beslutning til efterretning og ser nu fremad, anfører justitsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

- Kommissionen har en stor og betydningsfuld opgave foran sig, og derfor har jeg også bedt landsretspræsidenterne om at udpege en ny formand så hurtigt som muligt, så kommissionen kan komme videre med den opgave, som den skal løse, skriver hun.

Irak- og Afghanistankommissionen blev nedsat den 7. november 2012, men siden da har det været særdeles småt med fremdriften i kommissionens omfattende arbejde med - blandt andet - at undersøge baggrunden for den danske deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.

Mens formanden altså forlader kommissionen, så bliver de to øvrige medlemmer på deres poster. Det drejer sig om juraprofessor Jørgen Albæk Jensen og advokat Jeppe Skadhauge.

De to har allerede i oktober rettet henvendelse til Justitsministeriet for at få mere skub i sagerne.

Og det har dermed ligget i kortene, at de to menige kommissionsmedlemmer havde en noget anden opfattelse af, hvordan arbejdet i kommissionen skulle skrues sammen, end deres egen formand.

Oprindeligt fik kommissionen fem år til at pløje sig gennem de anslåede en million siders dokumenter omkring krigsdeltagelsen.

Men der er stadig lange udsigter til, at de første vidner skal afhøres.

I et svar til Folketinget tidligere på måneden erkendte Michael B. Elmer, at det tidligst kan ske til efteråret, hvilket således mere end indikerer, at kommissionens arbejde bliver forsinket.

Michael B. Elmer har tidligere begrundet det stillestående arbejde i kommissionen med manglende sikkerhedsgodkendelser fra Politiets Efterretningstjeneste til såvel it-udstyr og lokaler.

Mette Frederiksen har nu bedt de to landsretspræsidenter om så snart som muligt at komme med deres indstilling til, hvem der kan overtage pladsen som formand for kommissionen.

Irak-kommissionen var i øvrigt en af tidligere SF-formand Villy Søvndals kæpheste, da regeringsgrundlaget blev skrevet tilbage i 2011.

Nu har Søvndal som bekendt forladt både formands- og udenrigsministerposten såvel som politik i det hele taget, og nu er det altså også slut for den oprindelige kommissionsformand. Og Venstre taler nu åbent om at lukke hele kommissionen ned.

 

Seneste nyt

En del gerningsmænd synes at gå fri

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.