Formand om praktik på fem minutter: A hva!?

En handicappet kvinde fra Næstved fik pålagt at skulle arbejde fem minutter om ugen i ti uger, før hun blev erklæret uarbejdsdygtig. Nu vil bekæftigelsesformand orienteres om forløbet

Den handicappede kvindes taxa ventede foran arbejdspladsen hver uge i de fem minutter, hun talte varer op - det var for dyrt at hyre en ny vogn til hjemturen (Foto: Jens Dresling)
Den handicappede kvindes taxa ventede foran arbejdspladsen hver uge i de fem minutter, hun talte varer op - det var for dyrt at hyre en ny vogn til hjemturen (Foto: Jens Dresling)

Anette Brix (K), formand for beskæftigelsesudvalget i Næstved Kommune, var selv tilstede ved et møde på Næstved Ressourcecenter, da de ansatte i beskæftigelsesindsatsen fik lejlighed til at fortælle om en af de mere absurde historier om arbejdsprøve og jobpraktik.

Under mødet fortalte virksomhedskonsulent, Benjamin Nielsen, om en af sine klienter - en handicappet kvinde, som blev pålagt at skulle teste sine arbejdsevner på en praktikplads.

Kvinden, der er afhængig af en rollator, og som i øvrigt har besvær med at bruge sin højre arm, blev sendt med taxa ud for at tælle varer op i fem minutter hver uge, i sammenlagt ti uger - alt imens taxaen ventede på hende udenfor.

A hva?
Anette Brix var som nævnt til stede ved mødet, og reagerede umiddelbart undrende overfor historien om den handicappede kvinde:

- Det første jeg tænkte var: A hva? Når man hører det umiddelbart, så kan man jo nemt undre sig over, hvor den almindelige sunde fornuft lige er blevet af, fortæller Anette Brix til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Men det kan jo være, der findes en logisk forklaring. Det er blandt andet derfor, jeg har bedt om en  forklaring på, hvad der er op og ned i denne her specifikke sag.

Ifølge Sjællandske, som var til stede ved rundvisningen på Næstved Ressourcecenter tirsdag i sidste uge, nærmest fløj historien om kvinden i jobpraktik ud af den tydeligt frustrerede konsulent Benjamin Nielsen. Han havde af kvindens sagsbehandler fået til opgave at skaffe hende arbejdsprøve i ti uger. Et forløb han overfor Sjællandske kalder 'svært at tage seriøst'.

Fordi kvinden ikke er i stand til at bruge sin højre arm, måtte hun havde hjælp af en anden medarbejder, når hun skulle indtaste varerne på en maskine ved optællingen af varerne.

Imens ventede hendes taxa udenfor, i de fem minutter arbejdsprøven forgik, fordi det ville være for dyrt at bestille en ny til hjemturen.

Fem minutters jobpraktik om ugen: Taxa ventede imens

Mangler fuldt overblik
Efter at have hørt  om kvinden, har Anette Brix fra beskæftigelsesudvalget igangsat en undersøgelse af forløbet, og ikke mindst argumenterne for jobpraktikken. Selvom hun umiddelbart finder historien absurd, fastholder hun, at der kan findes en god forklaring:

- Jeg skal danne mig et overblik over, hvad der har ligget bag. Det kan sagtens være, der findes en god forklaring på arbejdsprøven. Måske har det været et spørgsmål om bare at komme ud af døren for vedkommende. Og så er det det, der har ligget til grund for det.

- Men det drejer sig jo om en kvinde, der skal have hjælp til at udføre arbejdet i de kun fem minutter om ugen, hvor hun er der. Er der ikke en grænse for, hvornår det er meningsløst at sende folk ud til sådan noget?

- Igen må jeg vente på en redegørelse, så jeg kan se, hvad der har været op og ned her. Det kan sagtens være, at der har været en god mening med det, men det ved jeg først når jeg kender alle detaljerne, siger Anette Brix.

Ekstra Bladet var mandag i kontakt med Benjamin Nielsen, virksomhedskonsulent for kvinden, men han ønskede ikke at udtale sig yderligere.

- Jeg har absolut ikke flere kommentarer, sagde han.

Anette Brix regner med at få en orientering om sagen inden for et par dage, og hun vil ikke udelukke, at det kan give anledning til at kigge en ekstra gang på, hvordan de i Næstved Kommune sender folk i jobpraktik.

- Det er altid en balancegang. Vi ville også få kritik, hvis vi gjorde det for løst, og ikke tilstrækkeligt dokumenterede hvorvidt vores borgere er i stand til at arbejde, siger formand for beskæftigelsesudvalget, Anette Brix (K).

- Men jeg indrømmer, at det umiddelbart virker for stramt isoleret set, afslutter hun.