Annonce:
Annonce:

Formands-krig i DF: Går åbent imod partifælle

To markante DF-profiler skændes åbent om, hvornår Dansk Folkeparti skal vælge ny formand efter Kristian Thulesen Dahl

Joachim B Olsen analyserer den seneste udvikling i kampen om formandsposten i Dansk Folkeparti.

Annonce:
Følg Politik

De to centrale figurer i det kriseramte Dansk Folkeparti - Martin Henriksen og Peter Kofod - er nu i åben krig om, hvornår partiet skal vælge ny formand.

Partiets eneste medlem af Europa-Parlamentet Peter Kofod foreslog tidligere fredag, at DF'erne ventede på en afgørelse i Morten Messerschmidts ankesag om EU-svig og dokumentfalsk i landsretten og Inger Støjbergs sag i rigsretten.

Dermed skulle Dansk Folkeparti ind i marts, før der skulle vælges en ny formand efter Kristian Thulesen Dahl, der trak sig onsdag efter det katastrofale kommunalvalg.

Men den idé vil den tidligere udlændingeordfører og medlem af partiets hovedbestyrelse, Martin Henriksen, ikke høre tale om.

Annonce:

- Jeg synes, den desværre viser nogle af de ting, som er gået galt for Dansk Folkeparti gennem en del år efterhånden. Nemlig at man altid finder en eller anden undskyldning for at udskyde beslutninger, siger Martin Henriksen til Berlingske.

Dansk Folkepartis vedtægter siger da også, at et ekstraordinært årsmøde skal afholdes senest to måneder efter en indstilling fra hovedbestyrelsen, som mødes lørdag i Fredericia. Og det synes Martin Henriksen, at partiet 'skal holde fast i'.

'Et hensyn til Messerschmidt'
Over for Ekstra Bladet vurderer Martin Henriksen, at Kofods forslag har et klart sigte:

- Så vidt jeg forstår, vil Støjbergs sag være afsluttet, så hvis det er et hensyn, man vil tage, så er det til Messerschmidt.

Henriksen tilføjer:

- Efter min opfattelse, så står Dansk Folkeparti i de nuværende problemer, fordi man har udviklet en ledelseskultur, hvor man hele tiden finder på en undskyldning for at udskyde beslutningerne. Jeg vil gerne have, at vi bevæger os væk fra den måde at lede på.

Annonce:

I et interview med BT taler Peter Kofod især Morten Messerschmidt op, selvom han ikke personligt vil afvise at gå efter posten. Morten Messerschmidt har oplyst, at han i øjeblikket 'overvejer' at gå efter formandsposten.

- Jeg har kæmpe respekt for Morten Messerschmidt. Han er en af sin generations dygtigste politikere. Og jeg skal ikke afvise, at han kan blive formand med en uafsluttet sag. Men medlemmerne fortjener vælge en ny formand, uden at den sag skygger for Morten, siger Peter Kofod til BT.

Godt samarbejde med Støjberg
Martin Henriksen vil modsat have et ekstraordinært årsmøde 'hurtigst muligt', og slår fast, at Morten Messerschmidt jo 'bare kan stille op'.

- Martin Henriksen, skal din udmelding ses som en udstrakt hånd til et muligt kandidatur fra Inger Støjberg?

Annonce:

- Jeg vil ikke kloge mig på, hvem der skal være formand. Jeg har sagt, at jeg altid har haft et godt samarbejde med Inger Støjberg, og det står jeg ved. Jeg har også sagt, at hvis Støjberg stiller op, og man afholder et ekstraordinært årsmøde, vil det kræve, at man dispenserer fra reglerne - og jeg er bestemt positiv i forhold til at gøre det, siger Martin Henriksen til Ekstra Bladet.

Drømmer om Støjberg
Under alle omstændigheder bliver Inger Støjbergs navn varmere og varmere i Dansk Folkeparti.

Efter at Kristian Thulesen Dahl har meldt sin afgang som formand ved et kommende ekstraordinært årsmøde, bliver den tidligere Venstre-minister flere steder nævnt som den afløser, der drømmes om.

Ekstra Bladet har talt med flere centralt placerede DF'ere, som peger på Støjberg som en særdeles seriøs kandidat til formandsposten.

Støjberg er godt nok ikke engang medlem af partiet - og hun har ingen steder givet udtryk for, at hun agter at melde sig ind. Samtidig sidder hun midt i en rigsretssag, som bliver afgjort senere på året.

Men i desperation over manglen på egnede kandidater i egne rækker fremhæver flere alligevel på Støjberg som et oplagt formandsbud.

Annonce:

- Alle håber på, at Inger kommer og har lyst til at være formand, siger en central DF-kilde, som ønsker at være anonym.

- Hun kan få posten som formand på et sølvfad, og vi ruller den røde løber ud, lyder det videre.

Samtidig lægger afgående formand Kristian Thulesen Dahl ikke skjul på, at der er plads til løsgængeren i DF's absolutte top.

- Jeg håber, hun melder sig ind i Dansk Folkeparti, og hvis hun gør det, vil de fleste i Dansk Folkeparti se, at hun bør have en meget fremtrædende post, sagde Thulesen Dahl, efter at han onsdag havde meddelt sin forestående afgang som formand.

Smuthul til Støjberg
Derudover kan den formelle vej meget vel blive banet for, at Støjberg kan gå direkte fra at være løsgænger til at indtage formandsstolen.

Her er Støjbergs smuthul i DF's regler

Hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti skal lørdag tage stilling til, om der skal holdes et ekstraordinært årsmøde, hvor en ny formand er på dagsordenen. Ifølge paragraf tre i DF-vedtægterne skal dette afholdes senest to måneder efter indstillingen.

Det udelukker i første omgang Inger Støjberg, da hun ifølge paragraf to skal have været medlem af partiet i mindst fire måneder for at stille op.

Dansk Folkepartis sidste paragraf i vedtægterne åbner for en dispensation, hvis hovedbestyrelsen vedtager det.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:

Hør mere om nedsmeltningen i Dansk Folkeparti i det nye afsnit af 'Ingen kommentarer', hvor Joachim B. Olsen og Brian Weichardt vandrer rundt i København og taler om sagen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: