Forsker efter Trump-balladen: Mette F. leverer et mesterstykke

Frederiksen og Trump har talt sammen i telefon. Det er diplomatisk arbejde på højt niveau, siger forsker

Se eller gense Mette Frederiksens efterhånden legendariske afvisning af Donald Trumps ønske om at købe Grønland. Video: AP

Statsminister Mette Frederiksen (S) springer ud som international diplomatisk rockstjerne med sin kontakt med præsident Donald Trump.

Det vurderer Martin Marcussen, der er professor ved Københavns Universitet, hvor han forsker i diplomati og international forvaltning.

- Hvis der ikke kommer et tweet fra præsidenten inden for de næste dage, hvor der står, at det var en fejltagelse, må man sige, at hun har bestået alle prøver i international diplomati på højt niveau, siger han.

Det skabte røre, da Trump natten til onsdag udskød et besøg til Danmark på ubestemt tid, efter at Frederiksen havde afvist at sælge Grønland.

Men torsdag har de to statsledere været i telefonisk kontakt og ifølge statsministeriet haft en "konstruktiv" samtale.

Politik Nu har Trump talt med Mette F: 'Konstruktiv samtale'

Arkivfoto: Det skal være slut med amerikanske firmaer i Kina. Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix Politik Trump vil have amerikanske firmaer hjem fra Kina

- Hvis man læser om den situation, der har været den seneste uge, i danske og internationale medier, har der været nogenlunde konsensus om, at Trump har været udenfor rækkevidde, siger Marcussen og tilføjer:

- Det gælder både pædagogisk og diplomatisk.

Men uanset hvem, der tog initiativ til telefonopkaldet, lader det til, at der er blevet skabt en kommunikationskanal, påpeger han.

- Det er et mesterstykke, hvis det er sket.

- Vi har jo absolut ingen interesse i, at verdens mægtigste mand har set sig sur på Danmark af den ene eller anden grund, siger han.

Trump sagde onsdag aften, han ikke var tilfreds med, at statsministeren havde kaldt hans tanker om at købe Grønland for en "absurd diskussion".

Det var ifølge ham både "upassende" og "væmmeligt", at Mette Frederiksen brugte ordet "absurd".

Natten til torsdag talte udenrigsministeren i USA, Mike Pompeo, så med sit danske modstykke, Jeppe Kofod. Her var udfaldet et andet.

Dansk politik Kære Donald, op med humøret!

På den internationale scene er Mette Frederiksen vinderen af ordkrigen. Foto: Tasos Katopodis/Reuters og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Politik Medier sviner Trump til og hylder Mette

Efter opkaldet udsendte USA's udenrigsministerium en udtalelse, hvor Pompeo citeres for at have udtrykt sin påskyndelse af samarbejdet.

- Mange troede, at det ville stoppe ved, at Trump af den ene eller anden grund havde set sig sur på os.

- Men det, der tilsyneladende er sket, er, at vi ikke bare har en god kontakt til udenrigstjenesten men også til Det Hvide Hus, siger Martin Marcussen.

811 kommentarer
Vis kommentarer