Annonce:
Annonce:

Forskere har fået nok: Oprør mod Rane

Sønderlemmende kritik: Vidensarbejdere skoser direktionen på Nationalmuseet. Kun en tredjedel har tillid til Rane Willerslev

Sagen kort: Intern vurdering viser stor kritik af direktionen på Nationalmuseet.
Annonce:
Følg Politik

'Utryghed', 'søvnløshed', 'lukket topstyring'.

Frustrationerne over museumsdirektør Rane Willerslev bobler internt i Nationalmuseets udstillingssale.

Efter stor fanfare i 2017, da den karismatiske vildmand og antropolog blev udnævnt som direktør med tv-dokumentar og bogudgivelser til følge, er tilliden til hans ledelse af museet forsvundet som guldhornene hos Nationalmuseets forskere og samlings-ansatte.

Det viser en intern kommenteret arbejdspladsvurdering fra sidste år, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Hos den største afdeling i undersøgelsen - Forskning, Samling og Bevaring,  der rummer i alt 189 ansatte har kun godt en tredjedel - 36 pct. - tillid til Rane Willerslevs ledelse af museet.

Sølle syv pct. er helt enige i udsagnet: 'Jeg har tillid til direktionens måde at lede Nationalmuseet på'.

Annonce:

Overfor står mere end to tredjedele, der ikke har tillid til direktionen, eller som hverken er enige eller uenige i, at de har tillid til Rane Willerslevs ledelse.

Mest graverende
Resultatet fra den store, centrale forsknings- og bevaringsafdeling er det klart mest graverende fra en APV, hvor den generelle tilfredshed med kolleger og arbejdsmiljøet ellers ligger på linje med, hvad man ser på andre normale arbejdspladser.

Artiklen forsætter under billedet...

 

Men ser man nærmere på resultaterne, tegner der sig et billede af en medarbejderstab, som er særskilt og tydeligt frustreret over Rane Willerslevs ledelse af museet.

Museets forsknings- og bevaringsansatte retter således en sønderlemmende kritik af Willerslevs mange projekter og beslutninger, som de mener slingrer fra side til side.

Seks sider
Over seks siders tætskrevne, anonyme kommentarer afslører afgrundsdyb skuffelse tenderende til harme over Rane Willerslev og resten af direktionen.

Dette er klart den mest kommenterede del af APV-undersøgelsen.

Annonce:

Særligt efter en stor fyringsrunde, som Willerslev gennemførte i 2017, føler mange, at det statslige museum er forandret til en markant værre arbejdsplads.

I forvejen har Rane Willerslev fået kritik fra kulturminister Joy Mogensen (S) på baggrund af Ekstra Bladets afsløringer af museumsdirektørens store ordre uden om udbudsreglerne til Michael Jeppesen, som han nu er venner med. Læs meget mere her og her.

Artiklen fortsætter under kommentarerne...

Nedsabling af direktionen

Ekstra Bladet er kommet i bedsiddelse af de mere end seks tætskrevne sider med kommentarer i Nationalmuseets arbejdspladsvurdering. Her følger et udpluk af de stort set udelukkende kritiske og negative kommentarer rettet mod Rane Willerslev og direktionen fra museets afdeling Forskning-, Samling- og Bevaring.

Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
 

'Kritisabelt psykisk arbejdsmiljø. Stiller man kritiske spørgsmål til strategien er man imod strategien. Transparent ledelse er erstattet af lukket topstyring. Medarbejderindflydelse er afskaffet. Direktionens beslutninger kan ikke diskuteres. Erfaring og anciennitet har ikke længere værdi. Mistillid til medarbejderes evner og villighed til samarbejde og udvikling. Bygger nye siloer istedet for at bryde dem ned.'

'Utryghed og søvnløshed. Usikkerhed om fremtiden. For mange ændringer for hurtigt. Også i struktur.'

'Jeg oplever en høj grad af topstyring i organisationen som helhed, som truer originaliteten og arbejdsglæden.

Min enhed og min leder inspirerer og motiverer, mens jeg oplever en mangel på anerkendelse fra Direktionen af den eksisterende forskning og forskerstab. Vi er fulde af gode ideer og entusiasme, hvis vi tages med på råd i de faser, hvor ideer fødes og indflydelse reelt ligger.'

'Generelt er det vores opfattelse, at Nationalmuseet er blevet alt for topstyret. Der er for mange lag af ledere og mellemledere, som man skal forholde sig til. Alt for meget mødeaktivitet blandt ledere og mindre tid til medarbejdere. For mange beslutninger bliver taget uden inddragelse af af medarbejderne. Det betyder, at der i nogle enheder er sket ændringer i arbejdsområder/opgaver med det resultat, at der er mistrivsel og dårlig stemning. Det må kunne gøres meget bedre.'

 

'Det psykiske arbejdsmiljø blandt mine forskerkolleger, der især er knyttet til de samlingshavende enheder, er desværre meget dårligt. Der er udbredt modløshed og vrede over situationen - en følelse af at være kørt ud på et sidespor. Ikke i forhold til vore nærmeste ledere (forskningscheferne) - men i forhold til de prioriteter og dispositioner, der bliver taget af en ganske fjern topledelse. Jeg føler, at mange af disse dispositioner træffes uden det nødvendige kendskab til museumsforskernes særlige kvaliteter styrker. Fyringsrunder og heftige organisationsændringer har naturligvis også haft deres virkning på arbejdsmiljøet.'

 

'Min arbejdsplads er præget af usikre ansættelser, nedskæringer, negativ omtale, manglende anerkendelse og forståelse af de arbejdsopgaver der skal løses, usikkerhed i forhold til placering, og stadig forventning om øgede præstationer - og det gør det samlet set svært at møde glad på arbejde og at holde modet op i dagligdagen.'

 

'Mine forventninger til Nationalmuseets nuværende ledelse og dens evner til at skabe trivsel og godt samarbejde mellem gamle, trælse og nye, hippe personalegrupper lader sig desværre ikke formulere konstruktivt indenfor denne ramme.'

 

'Jeg har en oplevelse af, at den øverste ledelses ikke har bidraget positivt til at vende de negative momenter af det psykiske arbejdsmiljø til arbejdsglæde - tværtimod. Jeg synes således, at der i betydelig grad har været udvist manglende respekt for de enorme kvaliteter som findes i huset og, at der kun sjældent er gjort brug af disse i det fremadrettede arbejde.'

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Rane: Ud af en sammenhæng

Ekstra Bladet ville gerne have spurgt Nationalmuseums-direktør Rane Willerselv til de yderst kritiske kommentarer om hans ledelse i APV'en.

Men det har ikke været muligt at få et interview med direktøren.

I stedet har sendt Nationalmuseets presseafdeling sendt et skriftligt svar fra Rane Willerslev:

Annonce:

'De kritiske punkter er taget ud af en sammenhæng af en APV, der samlet ser fornuftig ud. Vi ligger på linje eller over når man ser på sammenlignelige institutioner, som Rambøll bruger i APV’en. Museet har været igennem store forandringer de senere år, og jeg er klar over, at det kan være udfordrende for nogle. Derfor agerer vi selvfølgelig også på de bekymringer medarbejderne løbende præsenterer os for,' skriver Willerslev og fortsætter:

'Vi forsøger at lave forandringerne på en måde, der er meningsfulde for de ansatte. Museet må forandres, hvis det skal bevare sin relevans i det danske samfund. Forandringerne har allerede skabt gode resultater, som også har afspejlet sig i bedre besøgstal', siger direktør på Nationalmuseet, Rane Willerslev.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Peter Skaarup mener, at kulturministeren må se på, om Nationalmuseet har en kompetent ledelse. Foto: Jens Dresling
Peter Skaarup mener, at kulturministeren må se på, om Nationalmuseet har en kompetent ledelse. Foto: Jens Dresling
 

DF: Vi kan ikke støtte Ranes rodebutik

Hos Dansk Folkeparti er gruppeformand Peter Skaarup rystet over at læse kommentarerne fra Nationalmuseets centrale vidensarbejdere. DF-spidsen efterlyser handling fra kulturminister Joy Mogensen:

- Det er fuldstændig vanvittigt at følge med i den her sag. Først er der rod i bilagene og nu kommer der en sønderlemmende kritik indefra af ledelsen. Jeg synes ikke, at vi politikere kan være bekendt at bruge så mange penge på den her rodebutik. Kulturministeren må tage affære her, hvis vi skal have nogen form for tillid til hendes virken.

Annonce:

- Hvordan vil du konkret have Joy Mogensen til at tage affære?

- Kulturministeren må simpelthen ind og se på, om Nationalmuseet har en kompetent direktion, der kan bære det ansvar, det er at administrere skatteborgernes hårdt optjente penge. Vi kan ikke støtte Ranes rodebutik.

 

Kulturministeren: Museet har en særlig rolle

Ekstra Bladet har bedt kulturminister Joy Mogensen (S) om en kommentar til Peter Skaarups krav om, at hun skal gribe til handling over for Nationalmuseets direktion.

Ministeren har givet dette skriftlige citat.

'Nationalmuseet har en særlig rolle netop som landets Nationalmuseum i forhold til at være et fyrtårn i museumsverdenen for udvikling og relevans. Den position er det overordnet mit indtryk, at Nationalmuseet de seneste år kun er blevet endnu bedre til at varetage, og jeg hæfter mig ved, at Nationalmuseet giver udtryk for, at de handler på medarbejdernes tilbagemeldinger'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Det er gennem gode historier, at vi pludselig forstår hinanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: