Forsvarer Bertel: En storm i et glas vand

Humor skal gå til grænsen for at være rigtigt sjovt, minder Jan E. Jørgensen om i sagen om Bertel Haarders provokerende julevers

Henrik Qvortrup om Haarders sang: - Han har tabt sutten. Producer: Lasse Brøndal
Følg Politik

Mens adskillige folketingsmedlemmer er tossede over Bertel Haarders julesang, så lyder der opbakning til både sangen og manden fra flere andre kant på Christiansborg.

- Det er en storm i et glas vand, siger Jan E. Jørgensen, der er EU-ordfører for Venstre.

- Må man gerne gøre grin med voldtægt?

- Nej, det skal man selvfølgelig passe på med. Men synes jeg faktisk heller ikke, at Bertel gør. Det kender jeg ham også godt nok til at vide, at det har ikke været hans intention, overhovedet.

- Altså, som digteren Piet Hein sagde: 'Den der kun tager spøg for spøg og alvor kun alvorligt, han har fattet begge dele lige dårligt.' Ro på, ikk', lyder det fra Venstre-manden.

Kedeligt
- Satire og humor er svært. Men det er, når man går til grænsen, at det bliver rigtigt sjovt. Så er det, at man nogen gange kommer til at gå lidt for langt. Det ville være ærgerligt, hvis der ikke var nogen, som gik til grænsen. Så ville det blive kedeligt. Så må man leve med, at nogle gange er der nogen, der kommer til at gå lidt for langt, så nogen føler sig trådt på.

- Så er der ikke andet og gøre end at sige undskyld, så er den ikke så meget længere.

- Men hvor står du egentlig selv. Er det her over stregen?

- Det synes jeg personligt ikke. Men det er der nogen, som synes, og det må man tage bestik af, siger Jan E. Jørgensen.

Det kritiserede vers fra Bertel Haarders julesang 2019

Melodi: Nu har vi altså jul igen

Helt anderledes hetero er Hedeager-drengen:

Én var ej nok, han vill’ ha’ to med i borgmestersengen!

Han møved’ med dem begge, og han pilled’ lidt for meget!

Han tro’de, at i Enhedslisten var der fælleseje!

M E N hvorfor skal de vær’ så striks’

og hindre Enhedsliste-sex,

lad ham dog få en dejlig heks

med hjem til jul!

Det var Alternativets Sikandar Siddique, som åbnede kritikken af Bertel Haarders julesang i en intern mail-tråd blandt medlemmer af Folketinget.

I en mail til Bertel Haarder og alle andre ansatte og medlemmer af Folketinget skriver han:

'Nu er jeg ikke den snerpede type, og jeg er ret vild med dine digterevner, men lige i forhold til sidste vers synes jeg, at du har tabt grødskeen. Voldtægt må ikke være noget, vi griner af. Det er det for alvorligt til, i mine øjne.'

Den mail har udløst blandede reaktioner.

'Jeg skal da lige love for, at du er den snerpede type…! Se nu at komme i Julehumør, Sikandar', skriver Dansk Folkepartis Søren Espersen (DF).

By the pussy
Et andet medlem af Dansk Folkeparti, Mette Hjermind Dencker, har ligeledes svært ved at forstå forargelsen.

'Igen i år har du gjort det fantastisk. Hvert eneste år glæder jeg mig til din sang, det samme gør DFs lokalforening i Skanderborg og min bordtennisklub, hvor den spreder glæde til begge julefrokoster.

Det var også en god en du lavede i 2016, dengang du efter et overstået præsidentvalg skrev noget med at kvinderne stemte på Trump fordi han greb dem under skørterne “by the pussy”. Det gav en masse gode grin.

Du og Birgitte og resten af din familie ønskes en rigtig glædelig jul.,' skriver hun i sin mail til Bertel Haarder.

Jan E. Jørgensen giver i mailtråden også sin opbakning til sin partifælle. Det gør han med en skarp bemærkning vendt mod Sikandar Siddique, der skriver 'jeg ikke den snerpede type'.

'Jo, du er...', lyder Jan E. Jørgensens kortfattede modsvar.

Interne mails: Tordner mod Bertels voldtægts-vers

Haarder: Ville ikke støde nogen

Interne mails: Tordner mod Bertels voldtægts-vers

Mail-stormen mod Haarder

 

Sikandar Siddique (Alt)

Kære Bertel,

Nu er jeg ikke den snerpede type, og jeg er ret vild med dine digterevner, men lige i forhold til sidste vers synes jeg, at du har tabt grødskeen. Voldtægt må ikke være noget, vi griner af. Det er det for alvorligt til, i mine øjne.

 

Pernille Skipper (Enhl)

Kære Bertel

Jeg har generelt haft stor respekt for dig, men en voldtægt er ikke morsomt. Du gør i din ”sang” grin med det faktum, at et menneske er blevet udsat for voldtægt – som gerningspersonen tilmed er dømt for. Og du krydrer det med at omtale offeret for en voldsom forbrydelse som ”heks” og ”fælleseje”.

Vi taler om et menneske, som har været udsat for noget af det mest forfærdelige, man kan forestille sig. Du skal være velkommen til altid at drille Enhedslisten, men at latterliggøre voldtægt er simpelthen det laveste, jeg har set meget længe herinde. Og det siger ikke så lidt. Det er rystende og uværdigt, at det kan komme fra et folketingsmedlem og tilmed det længst siddende.

Jeg synes, at du bør slette dit vers og undskylde af hensyn til offeret i denne sag og alle ofre for voldtægt, som kunne få den ide, at du mener, at voldtægtsforbrydelser mod rigtige levende mennesker – konkrete ofre – er genstand for morskab.

 

Rosa Lund (Enhl)

Kære Bertel og jer andre 

Jeg er helt enig med Sikander og Pernille. 

Enhedslisten kan sagtens tage en joke og vores julehumør er helt i top. Men det daler fandme når du (og jer andre) joker med voldtægt. 

Voldtægt er ikke for sjov. Det er dybt alvorligt, særligt for offeret. 

Det vers skal slettes 

 

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)

Jeg må være enig med Pernille her, og jeg skal sige, at mit julehumør fejler ikke noget. Men måske tager jeg som kvinde også den dagsorden mere alvorligt….  

 

Mai Mercado (K)

Kære alle 

Jeg er altså også enig med Skipper her. Voldtægt er ikke sjovt! Og alt det her med at så er man bare snerpet eller sippet viser bare at vi åbenbart ikke er nået længere med den debat. Ærgerligt. 

 

Lise Müller (SF)

Kære Bertel

Jeg er ikke ret sart men en god ide er at forestille sig at ens egen datter blev voldtaget og nogle skrev en sang om at han da skulle have haft lov.

Der er foregået en forbrydelse – og jeg tænker I plejer at have større respekt for ofre end som så.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+