Forsvarer: Derfor vil Britta ikke svare på sigtelsen

Britta Nielsen og advokat Nima Nabipour skal først gennemgå sagen, før de vil tage stilling til sigtelsen mod den 64-årige tidligere medarbejder i Socialstyrelsen

Hør Britta Nielsens og andre reaktioner efter grundlovsforhøret lørdag her. (Producer: Martin Lorentsen)
Følg Politik

- Ja, ja og ja.

Den svindelsigtede Britta Nielsen brød for første gang tavsheden, da hun kortfattet med tre enkle ord bekræftede sit navn og sin fødselsdato og detajler om hendes anholdelse i Sydafrika mandag over for dommeren ved lørdagens grundlovsforhør ved retten i Frederiksberg.

Dermed blev det første gang, at den danske offentlighed fik muligheden for at høre Britta Nielsen forholde sig til den opsigtsvækkende sag, hvor hun er sigtet for svindel, der handler om databedrageri af særlig grov beskaffenhed for mindst 111 millioner kroner.

Ikke taget stilling til sigtelsen
Under grundlovsforhøret, der foregik bag lukkede døre, fik den 64-årige kvinde muligheden for at tage stilling til sigtelsen ved at erklære sig enten skyldig eller uskyldig.

Men det ville hun ikke.

Og det ligger der en naturlig begrundelse bag, fortæller hendes forsvarer, Nima Nabipour, undenfor retten i Frederiksberg lørdag eftermiddag:

- Det er, fordi jeg ikke har haft lejlighed til at gennemgå alt materialet, og jeg har en opgave over for min klient i at varetage hendes interesser bedst muligt. Det kan jeg kun gøre, når jeg selv kender sagen fuldt ud, siger Nima Nabipour.

Britta Nielsen havde kun været på dansk jord i et døgn, før hun blev ført for en dommer. Fredag landede hun nemlig i Københavns Lufthavn, efter fem dage i et fængsel i Johannesburg i Sydafrika.

Da offentligheden først så billeder og videomateriale af den svindelmistænke kvinde, var det en tydeligvis træt og udkørt Britta Nielsen. Under lørdagens grundlovsforhør sad hun dog rank på stolen og snakkede med sine to advokater. En kontrast til den kvinde, vi så kigge ned i jorden meget af tiden i den sydafrikanske retssal.

Og det har haft stor betydning for hende at komme hjem til Danmark, understreger Nima Nabipour.

- Hun er trods alt tilbage i sit hjemland, under tryggere rammer og bedre forhold og omgivet af mennesker, som hun forhåbentlig har tillid til, siger hendes forsvarer.


Brittas forsvarer: Hun har ikke været på flugt

Var ikke på flugt
Siden Britta Nielsen forsvandt fra jordens overflade i slutningen af september, har både medier, dansk politi og Interpol jagtet hende. Mandag blev den 64-årige fundet i en lille lejlighed med cirka 300.000 kroner i kontanter og farvet hår.

Men på trods af de åbenlyse tegn på, at at Britta Nielsen har været på flugt, afviser hendes forsvarer, der dog ikke ville komme nærmere ind på det med begyndelsen, at dommeren besluttede at lukke dørene.

- Det er noget, der er kommet frem under retsmødet i dag, som er foregået bag lukkede døre, så det kan jeg desværre ikke komme ind på, siger Nima Nabipour.

Den 64-årige Britta Nielsen og hendes søn er varetægtsfængslet indtil 4. december i svindelsagen hos Socialstyrelsen.

Britta i retten: Rank ryg og mere farve i kinderne

Medsigtet i Britta-sagen: Nægter sig skyldig ,

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind