Annonce:
Annonce:

Forsvaret mørklægger vigtigt krigsdokument

Værnsfælles Forsvarskommandoen hemmeligstempler centralt dokument i Blackwater-sagen med henvisning til den ny offentlighedslov

Daværende forsvarsminister Søren Gade vender ikke tilbage på Ekstra Bladets henvendelser. Foto: René Schütze
Daværende forsvarsminister Søren Gade vender ikke tilbage på Ekstra Bladets henvendelser. Foto: René Schütze
Annonce:
Følg Politik

Den nye og stærkt begrænsende offentlighedslov bliver nu brugt til at hemmeligstemple et centralt dokument i den omstridte Blackwater-sag.

Det er styrelsen i Forsvarsministeriet Værnsfælles Forsvarskommandoen, der afviser at give aktindsigt i dokumentet med henvisning til, at det falder under de nye regler for ministerbetjening, et politisk flertal i 2013 indførte med den ny offentlighedslov, skriver Jyllands-Posten i dag.

Operation Slet Sporene

Bag den massivt kritiserede lov stod Venstre, Konservative, SF, Radikale og Socialdemokraterne.

Dermed lader det til, at vigtige oplysninger nu ikke kan komme frem om Danmarks deltagelse i Irak-krigen, efter avisen søndag afslørede, at den daværende VK-regering i 2007 havde et hemmeligt samarbejde med det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater. Selv om Forsvaret fastholdt over for offentligheden, at man ikke samarbejdede med private sikkerhedsfirmaer i Irak.

Annonce:

- Det viser jo for det første, at det var dumt at nedlægge den Irak-kommission, men det viser også, hvor dybt problematisk den ny offentlighedslov er, siger Enhedslistens Pelle Dragsted til Jyllands-Posten.

LA presser regeringen: Frem med Irak-kommissionens arbejde

Også Liberal Alliances medieordfører Mette Bock er stærkt kritisk.

- Man anvender altså en lov til at mørklægge noget med syv års tilbagevirkende kraft. Man kan roligt sige, at det viser, hvor problematisk den ny offentlighedslov er. Det er et retssikkerhedsmæssigt problem, siger hun.

Også Folketingets nye parti Alternativet mener, at den ny offentlighedslov skal ændres.

Irak-kommission sender dokumenter i Rigsarkiv

- Offentlighedsloven skal rulles tilbage, så hurtigt det kan lade sig gøre, og denne her sag er et godt eksempel på det. Og hvis nogen overhovedet har været i tvivl om, hvor vidtgående loven er, så bør de kunne se det nu, siger politisk ordfører Rasmus Nordqvist.

Gades røgslør

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra daværende forsvarsminister Søren Gade (V).

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: