Forsvaret undersøger fangebehandling i Irak

Forsvarets Auditørkorps undersøger nu om, der var mulige strafbare forhold ved Forsvarets fangebehandling og overdragelse af fanger til irakiske myndigheder (opdateres)

Danske soldater i forgrunden under aktion i 2004, og i baggrunden ses irakiske specialstyrker mishandle anholdte civile irakere. Flere hundrede irakiske fangers skæbne er uvis - og en database, som kunne kaste lys over sagen er forsvundet sporløst. Foto: Ekstra Bladet
Danske soldater i forgrunden under aktion i 2004, og i baggrunden ses irakiske specialstyrker mishandle anholdte civile irakere. Flere hundrede irakiske fangers skæbne er uvis - og en database, som kunne kaste lys over sagen er forsvundet sporløst. Foto: Ekstra Bladet

Forsvarets Auditørkorps undersøger nu om, der var mulige strafbare forhold ved Forsvarets fangebehandling og overdragelse af fanger til irakiske myndigheder.

Undersøgelsen kommer efter flere dages afsløringer, der blandt andet har afdækket nye oplysninger om udlevering af fanger til de irakiske myndigheder - og i dag har Politiken afsløret, at centrale dokumenter samt en fange-database er forsvundet hos forsvaret.

Danske soldater i forgrunden under aktion i 2004, og i baggrunden ses irakiske specialstyrker mishandle anholdte civile irakere. Flere hundrede irakiske fangers skæbne er uvis - og en database, som kunne kaste lys over sagen er forsvundet sporløst. Foto: Ekstra Bladet Dansk politik Mystik: Vi kendte intet til forsvundet fange-database

- Der er iværksat en undersøgelse af de forhold, der er blevet bragt frem i Politiken. Vi har pligt til at foretage undersøgelser af mulige strafbare forhold indenfor det militære område. Det gør vi på baggrund af de ting, der er kommet frem i Politiken i de seneste dage, siger generalauditør Lars Stevnsborg til Politiken.

Auditørkorpset skal dels undersøge, om der skal laves en strafferetslig efterforskning af de danske officerer, som udleverede 12 irakiske fanger til de irakiske myndigheder, efter det krigsramte lande havde indført dødsstraf for mindre forbrydelser.

De danske soldater havde ellers ordrer om, at fangerne ikke måtte udleveres. Men et dokument fra forsvaret, som Politiken har fået aktindsigt i, afslører altså, at det alligevel skete 12 gange.

Samtidig skal auditørkorpset undersøge, hvordan centrale dokumenter og en elektronisk database med oplysninger krigsfanger kunne forsvinde hos forsvaret.

Vagthavende presseofficer oplyser over for Politiken, at forsvaret ikke kan besvare spørgsmål om det Dansk politik Dokumenter og database om Irak-fanger er væk

Men selvom der nu er indledt en auditør-undersøgelse, så er det ikke sikkert, at der vil komme en egentlig strafferetslig efterforskning og senere en straffesag mod eventuelt anklagede i forsvaret, oplyser Lars Stevnsborg til Politiken.

Eksempelvis kan sagerne være forældede. Dermed kan det hjælpe de involverede officerer, at forsvaret har skjult oplysningerne om eksempelvis den forsvundne database i årevis.

- Det er blandt andet det, vi nu skal have fastlagt. Vi binder os ikke til noget som helst videre forløb, når vi starter en sådan undersøgelse, siger Lars Stevnsborg til Politiken.

60 kommentarer
Vis kommentarer