Forsvarschefen går

Bjørn Bisserup vælger at gå på pension. Hans Engell analyserer

Trine Bramsen og Bjørn Bisserup i samtale på Kastellet på flagdagen. Hun skal nu finde hans afløser. Foto: Ritzau Scanpix
Trine Bramsen og Bjørn Bisserup i samtale på Kastellet på flagdagen. Hun skal nu finde hans afløser. Foto: Ritzau Scanpix

Mens møgsagerne hagler ned over Forsvaret, vælger den øverste chef at gå på pension.

Bjørn Bisserup kunne være gået på pension allerede i foråret som 60-årig. Men det sker altså nu.

Det erfarer Ekstra Bladet. Dette er nu også bekræftet via en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet.

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, kalder beslutningen opsigtvækkende af flere årsager.

- Bisserup er en fremragende dygtig leder og officer, men hans periode har været ramt af alt for mange alvorlige skandaler, hvoraf de fleste har været uden for hans indflydelse.

- Der er ingen tvivl om, at Trine Bramsen nu søger en forvarschef, som er fuldstændig på linje med hende omkring de reformer og hele den genrejsning, som hun er i gang med for Forsvaret.

- Den endelige kandidat til topjobbet i Forsvaret kender vi ikke. Men vi kan være sikre på to ting: Det bliver en mand. Og det bliver Trine Bramsen selv, der håndplukker ham. Hun vil ikke bare tage imod en kandidat, som Forsvaret selv sender, siger Hans Engell.

Tre sager skiller sig ud
Bisserup går med udgangen af november. En afløser på posten ventes omkring efterårsferien, altså inden for et par uger, lyder det i en pressemeddelelse.

Blandt de mange skandaler i Forsvaret står tre sager ud.

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen blev i august sendt tre måneder i fængsel for at have misbrugt sin stilling ved blandt andet at forfremme sin daværende kæreste og nuværende kone.

Senest er Forsvarets Efterretningstjeneste under mistanke for at have udført ulovlig aflytning af danske statsborgere. En sag som truer Danmarks forhold til USA, fordi den har blotlagt en dybt hemmelig aftale mellem de to allierede.

Før det ramte sagerne om svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse, som Ekstra Bladet har dækket tæt.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) takker i en kommentar Bjørn Bisserup for hans store indsats som forsvarschef.

- Med sikker hånd har Bjørn som forsvarschef styret Forsvaret gennem implementering af forlig og budgetanalyser. Samtidig med at Forsvaret har løst opgaver i verdens brændpunkter og herhjemme.

I øjeblikket hjemsendt
- Da danske soldater blev genstand for det voldsomme missilangreb på Al Asad-basen i begyndelse af året, viste Bjørn et imponerende lederskab og skabte ro og stabilitet for de berørte, siger ministeren.

Bjørn Bisserup kunne altså været gået på pension i foråret, da han fyldte 60 år. Han forklarer, at han ville følge nogle sager til dørs inden sit exit.

Hvilke sager der er tale om, uddyber han ikke.

- Nu er sagerne i god gænge, og det er derfor det rigtige tidspunkt at skifte ud på posten som forsvarschef, siger han i en kommentar.

Bjørn Bisserup er i øjeblikket hjemsendt, efter at han blev testet positiv for covid-19 efter et kursus i Forsvaret.

FAKTA: Svindel og bestikkelse har martret Forsvaret

Svindelsager, vennetjenester og misbrug af betroede midler har de senere år plaget Forsvaret og Forsvarsministeriet.

Mandag blev chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen og to ledende medarbejdere sendt hjem på ubestemt tid.

Her er et par af sagerne:

* Den daværende chef for Hærkommandoen, Hans-Christian Mathiesen, blev i 2018 hjemsendt, efter mistanke om at han havde misbrugt sin stilling til at fremme sin kærestes karriere. Han blev i maj dømt for forholdet, og Vestre Landsret afgør mandag ankesagen.

* To tidligere ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er sigtet for svindel, efter at Rigsrevisionen fandt en lang række unøjagtigheder i styrelsens indkøb. Blandt de mulige svindelsager er et eksempel fra 2018, hvor en projektleder i ejendomsstyrelsen bestilte cykelskure for 110.800 kroner, men endte med i stedet at godkende en faktura på tekøkkener for 188.650 kroner.

* I forbindelse med sagen om svindel i ejendomsstyrelsen kom det også frem, at fem andre er tiltalt for bestikkelse i Ejendomsstyrelsen i en sag fra 2016. Denne sag handler om bestikkelse af to ansatte i ejendomsstyrelsen for op i mod 1,8 millioner kroner.

* I november sidste år oplyste Forsvaret, at der er mistanke om vennetjenester og embedsmisbrug i Frømandskorpset. Forsvarsministeriets Auditørkorpset efterforsker nu en stribe sager i elitekorpset.

* I januar afdækkede Berlingske en række kritisable forhold om misbrug af Forsvarets kreditkort. Heriblandt en sag, hvor en kommandørkaptajn havde misbrugt sit tjenstligt udleverede kort på en stripklub på Malta.

* 3. august oplyste Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), at årsrapporten vedrørende Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) højst usædvanligt blev forsinket. Det skyldtes, at 'at tilsynet i november 2019 kom i besiddelse af en betydelig mængde materiale vedrørende FE'.

* 24. august oplyser Forsvarsministeriet, at chefen for FE, Lars Findsen, og to andre ledende medarbejdere er blevet fritaget for tjeneste. Ministeriet vil ikke sige hvorfor.

Kilder: Forsvarsministeriet, TV2, Ritzau