Forsvarsminister skal forklare sig i sag om støjende kampfly

Eksperter vurderer over for Jyllands-Posten, at forsvarsministeren har vildledt Folketinget i sag om kampfly

Et af de omdiskuterede F35-fly. Foto: AP
Et af de omdiskuterede F35-fly. Foto: AP

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kan se frem til at blive indkaldt til et samråd af Enhedslisten.

Det sker, efter eksperter i Jyllands-Posten vurderer, at ministeren har vildledt Folketinget i sagen om, hvor meget de kommende danske F-35-kampfly vil støje.

- Det er dybt, dybt alvorligt, og jeg vil selvfølgelig kalde forsvarsministeren i samråd om sagen.

- I sidste ende er det sådan, at en minister, som vildleder Folketinget, ikke kan blive siddende på sin post, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

Folketingets Finansudvalg bevilgede i december 2017 over 16 milliarder kroner til de nye kampfly.

Se også: Forsvaret: Kampfly-støj bliver ikke noget problem

En aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået, har ifølge avisen vist, at ministeren i flere omgange op til denne bevilling undlod at oplyse Folketinget om, at der var problemer med at få valideret flere tiltag ved flyene.

Disse skulle ellers sikre, at beboerne ved Flyvestationen Skrydstrup i Sønderjylland ikke ville blive tvunget ud af deres huse af støjen.

Se også: Forsvarsministeriet har holdt kritiske kampfly-oplysninger hemmelige

Enhedslisten er ikke med i forliget bag indkøbet af kampflyene. Flyvholm mener dog, at partierne bag bør tænke sig grundigt om nu.

- Partierne bag kampflyindkøbet burde sætte hælene i og sige, at nu går vi ikke videre med at købe kampfly, før støjproblemerne er afklaret, siger hun.

- Det er fuldstændig urimeligt over for beboerne i området, fuldstændig urimeligt at Folketinget ikke kan få klare svar, og så er det urimeligt i forhold til økonomien, fordi det kan blive meget, meget dyrere, end det allerede er - og det er rigelig dyrt, siger Eva Flyvholm.

45 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere