Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Det kostede en mindre formue, da den fyrede a-kasse-direktør Michael Valentin fyldte 50 år

Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og kammeradvokaten.  Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto
Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og kammeradvokaten. Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto

Der blev ikke sparet på noget, da den nu fyrede direktør i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, rundede 50 år i september sidste år.

På a-kassens regning blev der afholdt en storstilet reception for flere hundrede gæster, der bl.a. blev trakteret med masser af champagne, lækre vine og lidt godt at spise til langt ud på aftenen.

Samlet løb prisen for receptionen op i cirka 400.000 kroner. Så var der også sørget for, at der blev rullet græs ud i a-kassens gård i det centrale København.

Der var skaffet særlige træer til lejligheden, og der blev kørt en særlig campingvogn ind i gården, så gæsterne kunne sende en videohilsen til fødselaren.

Det musikalske indslag stod den kendte dj Master Fatman for, og blandt gæsterne var flere notabiliteter - herunder den radikale leder, Morten Østergaard, og tidligere tv-vært Reimer Bo Christensen.

Et betragteligt beløb
Det høje pris for receptionen fremgår af fortrolige dokumenter, som er en del af sagskomplekset i forbindelse med Valentins fyring tidligere på året.

Her bemærkes det, at der er tale om ’et meget betragteligt beløb (selv for en administrerende direktør)’.

Det nævnes i dokumenterne, at man i en større virksomhed til sammenligning har betalt cirka 30.000 kroner for en 50-års-fejring af et medlem af direktionen.

Bestyrelsesformand var vært
Over for Ekstra Bladet bekræfter Michael Valentin, at det var Akademikernes A-kasse, som betalte for hans 50-års-reception.

Han peger dog på, at han ikke selv stod for arrangementet.

- Det var bestyrelsesformanden, som var vært, og han står som afsender på det hele.

Bestyrelsesformanden for Akademikernes A-kasse hedder Allan Luplau og er til daglig administrerende direktør i Sygeforsikring Danmark.

Michael Valentin påpeger, at han ikke er bekendt med, hvor mange flasker vin der eksempelvis blev købt ind til fejringen.

- Jeg havde intet med arrangementet at gøre. Jeg spurgte undervejs i processen, hvad der skulle ske, og der fik jeg at vide, at jeg skulle affinde mig med at blive overrasket.

Sagen kort: Den mørklagte fyring

Michael Valentin blev fyret som direktør for Akademikernes A-kassen 27. september.

Baggrunden for den hidtil mørklagte afskedigelse er genstand for to undersøgelser.

Dels har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering selv iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Denne er endnu ikke afsluttet.

Dels har Akademikernes A-kasses bestyrelse iværksat en advokatundersøgelse. Den er afsluttet, men bestyrelsesformanden, Allan Luplau, ønsker ikke at løfte sløret for dens indhold og konklusioner, fordi undersøgelsen vedfører 'en eller flere personalesager'.

Ekstra Bladet har dog afsløret, at advokatundersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

Samtidig har den fyrede direktør støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke, afslørede Ekstra Bladet. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower mener, at topledelsen er 'fedt ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skriver whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet.

Ekstra Bladet har også afsløret, at Michael Valentin bookede lokaler på Johan Borup Højskole for 250.000 kroner, som aldrig blev anvendt. Senere kom han med i skolens bestyrelse.

Som følge af sagen har Michael Valentin fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm.

Interne mails, som Berlingske har afsløret, viser, at Michael Valentin godt vidste, at han som formand for Folkemødet og storsponsor i igennem a-kassen bestred en kritisabelt dobbeltrolle. Ikke desto mindre fortsatte han opretholdt han pengestrømmen fra a-kasse til Folkemødet på omkring 200.000 kroner årligt i årene '15 til '18.

Formand afviser ansvar
Ekstra Bladet ville gerne have haft en kommentar fra bestyrelsesformand Allan Luplau til hans rolle i forbindelse med fødselsdags-fejringen til 400.000 kroner.

Men gennem en ekstern pressekonsulent henviste Luplau blot til en pressemeddelelse, som blev udsendt tirsdag aften.

Heri fremgår det, at en advokatundersøgelse, der har kortlagt forløbet op til Michael Valentins fyring, nu er afsluttet.

Allan Luplau ønsker ikke at kommentere advokatundersøgelsens konkrete indhold og konklusioner, ’fordi den vedrører en eller flere personalesager’.

’Men helt overordnet kan jeg sige, at det er advokatundersøgelsens klare konklusion, at bestyrelsen i Akademikernes A-kasse var på sikker juridisk grund, da den nu tidligere direktør blev afskediget', lyder det fra Allan Luplau i en skriftlig kommentar.

'Samtidig konkluderer undersøgelsen også, at hverken bestyrelsen, formandskabet eller den tilbageværende ledelse kan drages til ansvar for de forhold, som førte til afskedigelsen af den tidligere direktør’, siger Allan Luplau i pressemeddelelsen.

Onsdag middag har Ekstra Bladet modtaget endnu en skrivelse fra pressekonsulenten:

'Jeg skal på vegne af Akademikernes A-kasse oplyse, at omfanget af Michael Valentins 50-års fødselsdags reception ikke var godkendt af hverken formandskab eller bestyrelse i Akademikernes A-kasse. Der er ikke yderligere kommentarer til sagen', skriver Morten Huse Eikrem-Jeppesen.

Fyret direktør: En helt almindelig reception
Den fyrede direktør i Akademikernes A-kasse vidste angiveligt intet om prisen på sin egen reception, som var ’helt almindelig’ ifølge ham.

Det oplyser Michael Valentin, som har svært ved at tro på en fødselsdagsfejring til 400.000 kroner.

- Det kan ikke passe, siger Michael Valentin.

- Har du slet ikke haft nogen viden om det?

- Overhovedet ikke.

- Har du ikke spurgt, hvor meget det kostede?

- Nej.

- Men hvad siger du til beløbet?

- Der må jeg forsvare min tidligere arbejdsplads. Det kan ikke passe. De må have væltet nogle omkostninger over på det arrangement.

- Hvad skete der i løbet af dagen?

- Det var en helt almindelig reception, som blev afviklet nede i gården. Der blev serveret vine, vand og hapsere.

- Var det god vin?

- Nej, det tror jeg faktisk ikke, men som sagt, jeg havde ikke noget med det at gøre.

- Hvordan kan det så blive så dyrt?

- Jeg aner det ikke. Det var i gården, så vi havde ikke lejet lokalerne. Der bliver smidt rullegræs ud, sat borde og bænke op, og så var der en lille scene, hvor Master Fatman vendte plader.

- Så glider det over i noget fredagsbar for medarbejderne. Jeg forlader receptionen ret tidligt – omkring klokken 18, fordi jeg havde booket bord til min familie fra Aalborg, som var ovre på besøg.

173 kommentarer
Vis kommentarer