Annonce:
Annonce:

Fortrolige papirer afslører: Kommunerne sylter syrienskriger-sager

Sløseri: Kommuner har i 29 tilfælde udbetalt kontanthjælp til syrienskrigere. Troels Lund Poulsen kalder det for dybt uacceptabelt

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er hård i sin kritik af kommunerne. Foto: Jakob Jørgensen og privatfoto
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er hård i sin kritik af kommunerne. Foto: Jakob Jørgensen og privatfoto
Annonce:
Følg Politik

Har du informationer om bandemedlemmer, der er tidligere syrienskrigere, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

14 kommuner har udbetalt kontanthjælp til danske syrienskrigere, der potentielt har kæmpet på slagmarkerne for Islamisk Stat og andre terror-organisationer nede i Syrien og Irak.

Det viser en aktindsigt, som Ekstra Bladet har søgt i Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering - STAR.

I 29 ud af de 36 sager har der været tale om, at der er sket en fejludbetaling fra enten kommunen eller a-kasse, vurderer Beskæftigelsesministeriet. Det har resulteret i, at der er rejst et tilbagebetalingskrav på i alt 672.000 kr.

Farlig fortid: Ti medlemmer af Black Army har kæmpet i Syrien

Det er PET og STAR, der har underettet kommunerne om, at de har udbetalt skattekroner til en borger, der 'formodet' er rejst til Syrien.

Annonce:

Men i mange sagerne, som Ekstra Bladet har gennemgået, reagerer kommunerne slet ikke på henvendelserne.

Efter flere måneders venten på, at kommunerne skal behandle sagerne, har STAR måtte se sig nødsaget til at sende rykker-skrivelser på vegne af PET til kommunerne. Det har været nødvendigt, da STAR og PET har ventet i op seks måneder på, at kommunerne skulle reagere.

Den manglende reaktion på PET og STAR’s henvendelser, er Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), ikke tilfreds med, og han er klar i spyttet i sin kritik af kommunerne.

– Det er fuldstændigt uacceptabelt, at kommunerne ikke reagerer på STAR og PET’s henvendelser, og at de skal fungere som en slags støttepædagog for kommunerne. Det bør enhver borgmester selv have aller højest på radaren, for det skal selvfølgelig stoppes så snart, man får viden om, at det har stået på, siger beskæftigelsesministeren.

Annonce:

Udspekuleret snyd
I mange tilfælde er kommunerne også lang tid om at opdage, at borgeren slet ikke er i landet, men på slagmarken i Syrien. Høje-Taastrup Kommune nåede eksempelvis at udbetale kontanthjælp seks måneder til en Syrienskriger.

Men det mest værste eksempel er fra Kolding Kommune, der har udbetalt kontanthjælp til en syrienskriger i et helt år.

Han snød kommunen ved at have en dobbeltgænger hjemme i Kolding, imens han kæmpede i hellig krig.

- Der er en anden borger, der har taget personens identitet. Så den person, der har udgivet sig for at være personen, har ikke været den person vi troede, har formand for arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune, Mette Balsby (V), tidligere fortalt Ekstra Bladet og forsætter.

- Vi har gjort, alt hvad vi kan, inden for lovgivningensrammer. Forvaltningen har ikke begået nogen fejl. Men det er fuldstændig forkasteligt, at det kan lade sig gøre inden for lovens rammer, og at det er så nemt at udgive sig for at være en anden, siger Mette Balsby.

Syrienskrigeren fik med dette udspekulerede trick uberettiget udbetalt 122.450 kroner.

Faktaboks: Se hvilke kommunerne, der har sendt penge i krig

 

København: 14 sager

Århus: 8 sager (en af sagerne sammen med Greve)

Odense: 2 sager

Kolding: 1 sag

Høje-Taastrup: 3 sager

Frederiksberg: 1 sag

Ishøj: 1 sag

Albertslund: 1 sag

Hvidovre: 1 sag

Rødovre: 1 sag

Herlev: 1 sag

Greve: 1 sag (sammen med Århus)

Vejle: 1 sag

Fredensborg: 1 sag

Annonce:

Stå skoleret
Nu vil ministeren have borgmestrene til samtale i ministeriet, hvor han vil gennemgå sagerne med dem.

– Jeg er åben overfor at se på, om der skal være yderligere kontrolværktøjer for kommunerne, men meget af det her afhænger af, at man skal tage de oplysninger, man modtager seriøst og laver en tilbundsgående undersøgelse på baggrund af de her tilfælde, fortæller Troels Lund Poulsen.

Beskæftigelsesministeriet er ved at lave en rapport, der skal kulegrave de 36 sager. Samtidig vil VLAK-regeringen senere på foråret præsentere en ny lovpakke, der vil give kommunerne større muligheder for at sanktionere og give karantæne.

Kæmpede for islamister:

- Fik 82.392 kroner i kontanthjælp

Artiklen forsætter under billedet:

Syrienskrigeren Ö. D. fik udbetalt 82.392 kroner af Høje-Taastrup Kommune. Foto: Privatfoto
Syrienskrigeren Ö. D. fik udbetalt 82.392 kroner af Høje-Taastrup Kommune. Foto: Privatfoto

Annonce:

Mens danske kampfly og specialstyrker i øjeblikket kæmper for at udslette terrororganisationen Islamisk Stat, så har en de mest profilerede danske syrienskrigere Ö. D. båret våben under den sorte fane i Syrien, samtidig med at han modtog i alt 82.392 kroner kontanthjælp fra Høje-Taastrup kommune.

Det viser en anonymiseret aktindsigt, som Ekstra Bladet har modtaget og sammenholdt med en række data og forskellige kilder, der bekræfter, at der er tale om Ö.D. I aktindsigten skriver PET til Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering og oplyser, at Ö. D har kæmpet i Syrien fra midten af 2012 til februar 2013.

’(...) XX har opholdt sig i Syrien, hvor xx har deltaget i krigshandlingerne fra medio 2012 og frem til 01. februar 2013.’

Artiklen forsætter under billedet:

Uden at vide, at dansk-kurderen fra vestegnen var på kontanthjælp under sin krigsmission, beskrev Ekstra Bladet ham allerede for flere år siden, fordi han lagde en række billeder af sig selv på Facebook, hvor han poserede med våben i hænderne under det sorte islamist-banner.

Annonce:

På flere af billederne fra 2013 poserer han i camouflagetøj med sin AK47-riffel i forskellige situationer og på et andet sidder han afslappet og tilbagelænet ved en tung maskinkanon på laddet af en lastvogn i en krigshærget by.

I følge sagsakterne så stopper Høje-Taastrup kommunen først udbetalingerne til Ö.D. efter et halvt år. Som afslutning på sagen kræver kommunen 82.392 kroner betalt tilbage. Om de nogensinde er blevet returneret til de offentlige kasser, fremgår dog ikke af sagsakterne.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Ö.D.

Artiklen forsætter under billedet:

Dokumentet viser, at Høej-Taastrup kræver pengene tilbage fra Ö. D.
Dokumentet viser, at Høej-Taastrup kræver pengene tilbage fra Ö. D.

Konfrontation Høje-Taastrup

Høje-Taastrup: I dag har vi en stærkere indsats

Høje-Taastrup kommune har udbetalt 82.392 kroner til en syrienskriger, hvordan kunne det lade sig gøre?

- Jeg kan ikke udtale mig om personsager, da vi ikke kan give personfølsomme oplysninger. Men jeg kan sige noget om, hvordan vi behandler sager generelt. Den her sag er tilbage fra 2012, så det er svært at vide, hvad der er sket der. I dag har vi en stærkere indsats, siger Charlotte Markussen, direktør i Høje-Taastrup Kommune.

I den pågældende sag har vedkommende været udrejst i seks måneder, hvordan kan det være, at I ikke har reageret på, at han ikke har været til rådighed for arbejdsmarkedet?

- Det er en sag, der ligger tilbage til 2012, og jeg har ikke oplysninger i den konkrete sag, og jeg vil heller ikke dele det med dig om en konkret borger.

I træffer en afgørelse i marts 2014, om at han skal tilbagebetale pengene?

- Det er jo fordi, at han er fanget i kontrolgruppen, da vi har fundet ud af, at han ikke stod til rådighed for arbejdsmarkedet, og at han dermed uretsmæssigt har fået udbetalt kontanthjælp.

Det er jo ikke jer, der fanger ham i det. Det er jo PET og STAR, der underretter jer.

- Men det reagerer vi så også på.

Det gør i først i 2014?

- Vi kan jo få vores informationer mange forskellige steder fra, og vi har også et samarbejde med Udbetaling Danmark.

Har I fået de penge tilbage, som I har rejst et tilbagebetalingskrav på?

- Det kan jeg ikke udtale mig om.

Har du informationer om bandemedlemmer, der er tidligere syrienskrigere, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: