Fra 'humanitær stormagt' til humanitær afmagt

Ekstra Bladet sendte live tidligere. Se udsendelsen og hør fra Ekstra Bladets reporter opdatere fra Trollhättan her
Følg Politik

Hvordan er her så?

De to unge syrere, Majd og Lama Hanna, smilede bredt til mig og mit spørgsmål.

’Her er godt. Her er sikkert,’ svarede den 26-årige asylsøger, Majd, og hans lillesøster nikkede ivrigt.

Jeg befandt jeg mig sidste år midt i det, danske kritikere indtil da havde beskrevet som et vindfang til et multikulturelt helvede.

Jeg var i Södertälje, Sverige, under den svenske valgkamp. En kommune på 90.000 indbyggere, hvor næsten halvdelen er af anden etnisk oprindelse end svensk. 22.000 var på det tidspunkt af syrisk oprindelse.

Hvad tallene er i dag, aner jeg ikke.

I går kom nye tal for hele Sverige. Og det gik op for mig, at vi ikke har et reelt flygtningeproblem i Danmark. Slet ikke. I hvert fald ikke hvis vi sammenligner os med Sverige.

I det seneste døgn er asylansøger nummer 100.000 i 2015 ankommet i Sverige. Hvis ikke dette tal tager luften ud af en, har vort naboland i den seneste uge modtaget 9.600 flygtninge. Forsætter indvandring året ud, vil man have modtaget i alt 196.000 asylansøgere i 2015. 

Flygtningestrømmen koster Sverige 27 mia. svenske kroner i år. Holder prognoserne fra Migrationsverket, den svenske udlændigestyrelse, kommer der 170.000 asylsøgere mere næste år, og i år 2017 vil udgifterne på området stige til 73 mia. svenske kroner.

Måske intet under, at flere i den svenske Riksdag har luftet, at folkepensionen skal sættes ned og alderen for at modtage den op.

Måske er det lige frem ved at gå op for svenske politikere, at ’Den humanitære stormagt’, som tidligere udenrigsminister Carl Bildt udtrykte det, netop er ved at antænde. Og at danske kritikere dermed har haft ret.

Fem gange i de sidste ti dage er der gået ild i en bygning, der skal huse landets mange asylsøgere. I alt har indtil videre 16 steder udlagt til centre for flygtninge været i brand i Sverige i år. Ingen kender dog endnu gerningsmænd og motiver.

Svenske borgere, der kritiserer svenske politikere for naiv generøsitet, har altid fået et foredrag af svenske politikere om, at Sverige er en holdsport, holdet er hele verden, og at man nok ikke er en holdspiller.

Men i dag mødes alle partier i Riksdagen – minus Sverigedemokraterne – for at blive enige om, hvad der skal gøres ved det, den svenske statsminister, Stefan Löfven, nu kalder ’en uholdbar situation’.

Sveriges forestilling om sig selv er med andre ord i udvalg i dag. Landet gennemlever i disse måneder sin version af Nyrup-udsagnet ’Stuerene! Det blir’ I aldrig!’. Flere – også svenske kommentatorer – taler om, at asyleksplosionen har åbnet og synliggjort en dyb forkastning mellem befolkning og politikere. Dermed stirrer det vanlige politikerhold nu ned i den afgrund i det svenske samfund, hvorfra en kontraproduktiv nedladenhed over for Sverigedemokraterne runger ildevarslende tilbage.

Eller sagt med et andet billede: ’Den humanitære stormagt’ står afmægtig. Den forsøger fortvivlet at holde sin indre politiske opposition, SD, ude i ’Folkhemmets’ bryggers, hvor det er lettere at gøre rent. Men vi er nogle i Danmark, der har en anelse om, hvem der i det politiske spil i virkeligheden ender uden for døren.

Ifølge svenske kommentatorer kommer de svenske politikere dog i dag til at indføre midlertidig grænsekontrol. Flere mener også, at hidtil permanente opholdstilladelser gøres midlertidige. Og reglerne for familiesammenføring strammes.

Jeg var i Södertälje netop som den daværende svenske statsminister Fredrik Reinfeldt havde sagt til det svenske folk, at den største flygtningekrise i verden siden 2. verdenskrig var i gang, og at Sverige og svenskerne måtte ’åbne deres hjerter’.

Og i øvrigt måtte folket i ’Folkhemmet’ berede sig på, at udgifter til flygtninge ville komme til at koste omkring 48 milliarder svenske kroner over de næste fire år. Et beløb der for et år siden alligevel fik det til at gibbe i grundfjeldet.

Prøv at få beløbet til at række bare det næste halve år, kan man i dag sige til svenskerne.

Jeg var der for blot et år siden. På selve stedet, hvor den skandinaviske velfærdsstat, ifølge dens værste kritikere, en dag angiveligt vil antænde for derpå at gå op i flammer. Hvilket mange gennem mange år – ikke mindst ’åbne svenske hjerter’ – har ladet hånt om.

Men i dag ser ud til at blive den første dag i Sveriges nye udlændingepolitik. Dagen, hvor hjertet sukker, døren lukker, og stormagten viser sig lille og skrøbelig.

’Her er godt. Her er sikkert’, sagde syriske Majd Lama flygtet fra Al Hassaka i det nordlige Syrien.

Ja, det kunne næsten ikke blive bedre. Til gengæld kunne det heller ikke blive ved.

Og nej, vi har ikke et flygtningeproblem i Danmark i forhold til SVerige. Men begynder svenskerne at gøre noget ved deres, så kommer det til os, som vand løber nedad på en flade, der hælder.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+