Annonce:
Annonce:

Fra tårevædet mandekram til hårdt angreb: Så tætte var de

Tidligere forsvarsminister Svend Aage Jensby var private venner med Søren Gade - nu beskylder han gruppeformanden for at falde sit parti i ryggen

Det var en følelsesladet forestilling, da Svend Aage Jensby i 2004 gav forsvarsministerposten videre til Søren Gade. Foto: /rirzau/Rikke Milling
Det var en følelsesladet forestilling, da Svend Aage Jensby i 2004 gav forsvarsministerposten videre til Søren Gade. Foto: /rirzau/Rikke Milling
Annonce:
Følg Politik

Det var med tårer i øjenkrogene og mandekram, at Søren Gade i 2004 overtog forsvarsministerposten fra Svend Aage Jensby.

Det var da heller ikke hvem som helst, som Jensby sendte stafetten i Forsvarsministeriet videre til.

De to var private venner, og Jensby lagde ifølge Berlingskes reportage fra ministeroverdragelsen ikke skjul på sin glæde over, at netop Søren Gade blev hans afløser.

Gade kvitterede blandt andet med en stor buket blomster til Svend Aage Jensbys hustru, Lis, samt en personlig tak for den støtte, hun havde givet den dengang unge Venstre-politiker og hans familie gennem årene.

– Ja, der kom nogle følelser frem. Det er ret vildt. Det er heller ikke noget, jeg er vant til i mit jyske bondeliv, var Gades reaktion på den følelsesladede ministeroverdragelse fra Jensby.

Annonce:

De varme følelser fra dengang står imidlertid i skærende kontrast til budskabet i et debatindlæg, som Svend Aage Jensby indrykkede i Jyllands-Posten i går.

Her går han nemlig hårdt til angreb på netop Søren Gade, der nu er gruppeformand i Venstre.

V-krigen fortsætter: Tidligere forsvarsminister i hårdt angreb på Gade

Falder partiet i ryggen
Svend Aage Jensby beskylder direkte Gade for at være illoyal over for sit eget parti.

’For få dage siden faldt Venstres gruppeformand, Søren Gade, sit parti og den regering, han burde støtte, i ryggen’, indleder han sit debatindlæg.

Jensbys kritik bunder i et meget omdiskuteret indlæg, som Gade leverede i Dagbladet Holstebro-Struer for nylig. Her tordnede Gade mod et forslag fra regeringen om, at alment byggeri fremover skal finansieres med statslån.

Gades egen næstformand og finansminister, Kristian Jensen, har vel at mærke spillet en central rolle i udarbejdelse af forslaget, som han ligeledes har forsvaret helhjertet.

Annonce:

Det fik imidlertid ikke Gade til at holde igen med kritikken af det, gruppeformanden betegnede som ’et socialistisk forslag'.

Uden sikkert fundament
Men den slags angreb på regeringens politik hører altså ifølge Svend Aage Jensby ingen steder hjemme.

Ifølge Jensby rejste Gade sin kritik ’uden sikkert fundament og uden forinden at have drøftet det med blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen’.

Jensby påpeger, at forslaget intet har med ’socialistisk politik’ at gøre, og spekulerer ligefrem i, at Gades kritik bunder i helt særlige motiver:

’Det er og burde være uhørt, at en gruppeformand for et regeringsparti i en mindretalsregering på den måde forsøger at svække sin egen regering, men det er sket tidligere, at Søren Gade som gruppeformand kører sololøb for at bringe sig i mediernes lys. Er det fordi SG er skuffet over, at han efter at have måttet fratræde sin direktørstilling i Landbrug & Fødevarer ikke blev minister?’

Annonce:

Direkte henvendelse
’Hvor jeg dog savner folk som afdøde Ivar Hansen og Christian Mejdahl som gruppeformænd’, lyder det fra Svend Aage Jensby, der slutter indlægget med en direkte henvendelse til sin gamle ven:

’Det er trist, men for mig nødvendigt at måtte skrive et sådant indlæg, Søren Gade. Men vi vil kæmpe for vores statsminister og næstformand. Nu skal der ro på skuden.’

I en sms til Ekstra Bladet skriver Svend Aage Jensby, at han ikke har yderligere bemærkninger til sagen.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Søren Gade.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: