Frank J: Anker er fra dengang statsministeren stod i telefonbogen

Anker Jørgensen, der bisættes lørdag middag, var ærkekøbenhavner, siger overborgmester Frank Jensen.

Anker Jørgensens begravelse: Sådan husker de ham

Når familien, partiet og resten af landet lørdag siger farvel til den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen, siger Danmark samtidig farvel til en tid, hvor statsministeren stod i telefonbogen.

Den tid og den folkelighed, som Anker Jørgensen alle dage stod for, skal mindes i dag, siger overborgmester i København Frank Jensen (S), på vej ind til bisættelsen i Grundtvigs Kirke på Bispebjerg i København.

- Anker var ærkekøbenhavner, født og opvokset her, havde hele sit liv med familien i Sydhavnen. Det var Ankers sikre havn, og det var derfra, han opfostrede sin familie og ledte landet fra Borgbjergsvej.

- Selvfølgelig er det altid vemodigt at sige farvel. Men jeg vil bruge dagen i dag på at mindes de gode ting og alle de ting, han har betydet for vores parti, Danmark og København.

Poul Schlüter og Anker Jørgensen her fotograferet sammen. (Foto: Ole Lind) Dansk politik Statsministre udebliver: Derfor er Schlüter og Fogh ikke med til Ankers bisættelse

Anker Jørgensen og Frank Jensen. (Foto: Peter Hove Olesen) Dansk politik Se listen: Politiske legender til Ankers sidste farvel

Frank Jensen mindes et særligt møde med Anker Jørgensen i 2009, hvor Frank Jensen var blevet valgt som overborgmester i København.

- Anker stod pludselig i forkontoret med to stokke, efter at han var gået hele vejen fra Saxogade på Vesterbro. Så sagde han, "jeg skal lige ind og sikre mig, at overborgmesteren bestiller noget", fortæller Frank Jensen.

Frank Jensen. (Foto: Peter Hove Olesen)
Frank Jensen. (Foto: Peter Hove Olesen)
 

- For Anker var det at blive overborgmester en forpligtelse over for københavnerne.

- Man bar ikke de gyldne kæder for andres skyld, men fordi man skulle gøre noget for andre.

En anden tidligere socialdemokratisk minister og overborgmester i København Ritt Bjerregaard hæfter sig også ved, at Anker Jørgensen var fra en anden tid, hvor mulighederne ikke var de samme.

- Han klarede fra en ikke særlig god barndom og opvækst på Vesterbro at nå landets højeste embede. Han anskueliggjorde, at det godt kunne lade sig gøre, siger hun.

- Vi siger farvel til en meget dygtig politiker, som hele livet igennem sørgede for at have jordforbindelse.

- Han repræsenterede på alle mulige måder det, Socialdemokraterne har stået for igennem hele vores historie: At give en chance til dem, der ikke ser ud til at have så mange.

Bisættelsen er en privat ceremoni arrangeret af Anker Jørgensens familie og Socialdemokraterne - og altså ikke en statsbegravelse.

1 af 2 Frank Jensen. (Foto: Peter Hove Olesen)
2 af 2 Københavns overborgmester Frank Jensen med sin kone. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
8 kommentarer
Vis kommentarer