Frank Jensens hustru i angreb: De har ofret Frank

Københavns tidligere overborgmester Frank Jensen blev ofret af sit eget parti, siger hans hustru i et interview

Få et overblik over, hvorfor Frank Jensen trak sig som Københavns overborgmester og Socialedemokratiets næstformand
Følg Politik

Frank Jensen blev ofret, så Socialdemokratiet kan lægge låg på alle andre sager.

Det mener hans hustru, Jane Frimand Pedersen, der er blevet interviewet af KøbenhavnLiv.

Hendes udtalelser kommer, efter en række nye sager om krænkelser kom frem i medierne, og en uge efter at den nu tidligere overborgmester trådte tilbage.

Koordineret i partitoppen
I interviewet kommer hun selv ind på den afstemning, der fandt sted blandt kollegaerne på Københavns Rådhus. Her udtrykte partiet tillid til overborgmesteren.

Hun fortæller, at de var klar til at beholde Frank Jensen som overborgmester, såfremt der ikke dukkede noget alvorligt op i de otte nye sager. Men det var der andre, der ikke var enige i.

Franks dårlige undskyldninger: Smilte bredt efter julefrokost

Adspurgt, hvem de 'andre' er, fortæller hun, at det er nogle højere oppe i partiet, og at det har været en konspiration.

- Jeg ved jo ikke, hvem det er. Men det er nogle, der er højere oppe i systemet, det tror jeg. Det er i hvert fald koordineret på en eller anden måde. Det vil vise sig hen ad vejen. Det kommer jo for en dag, det bliver bare ikke lige nu.

Adspurgt, om det kunne være på statsministerniveau, svarer Jane Frimand Pedersen, at hun ikke vil pege direkte på statsministeren, men at det er i den linje.

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Overborgmester Frank Jensen (S) fik søndag opbakning blandt 22 ud af 32 partifæller ved et krisemøde, hvor sagen om krænkelser af kvinder var på bordet.

Her er et overblik over de 12 sager, som har været fremme i medierne.

* 2004: Frank Jensen, som på daværende tidspunkt var politisk ordfører i Socialdemokratiet, måtte efter en julefrokost undskylde over for en studentermedhjælper for nogle grænseoverskridende tilnærmelser.

Til Se & Hør sagde han:

- Jeg tror, at man kan sige, at jeg lod munden løbe og gav hende nogle komplimenter, som hun så bare ikke opfattede i den ånd, de var fremsagt. Det er jeg selvfølgelig ked af.

* 2011: Ved en julefrokost på Københavns Rådhus følte flere kvinder sig krænket af overborgmesteren. Frank Jensen skulle ifølge Ekstra Bladet have slikket to kvinder på øre og hals og forsøgt at kysse andre.

Frank Jensen sagde til Information, at det måtte være hans dans, der havde provokeret nogle af de tilstedeværende:

- Jeg er et åbent og positivt menneske, og jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at min glade dans på dansegulvet udviklede sig på en måde, hvor nogle har følt sig provokeret.

* 2012: Efter et seminar samledes en gruppe socialdemokrater på et værtshus i Nyhavn i København. Den dengang 23-årige organisationssekretær Maria Gudme endte ved siden af Frank Jensen, som lagde sin hånd på hendes lår og førte den under hendes kjole.

Hun forlod bordet og gik op i baren med en kollega, som havde opdaget episoden.

Maria Gudme fortalte om sagen til Jyllands-Posten fredag, otte år efter hændelsen.

* 2017: En flok politikere mødtes til en øl efter et møde på Rådhuset i København, og her nussede Frank Jensen benet på kvinde, der i flere år har siddet i bystyret for et andet parti end Socialdemokratiet. Hun har fortalt sin historie til Jyllands-Posten, men har valgt at være anonym.

Da hun rejste sig og gik på toilettet, fulgte Frank Jensen efter og ville med, hvilket han dog ikke kom. Den del af historien har Jyllands-Posten ikke kunne få bekræftet, da kun kvinden og Frank Jensen var til stede.

* Der er yderligere otte sager om krænkende adfærd, der involverer Frank Jensen. Det kunne Jyllands-Posten fortælle søndag eftermiddag. De nye anklager strækker sig helt fra slutningen af 1990'erne og frem til 2019.

Syv kvinder har besluttet at kontakte den advokat, der er sat til at undersøge sexisme i Socialdemokratiet.

Flere ønsker at være anonyme. De har dog nu overbragt dem til partiledelsen i København.

Kilder: Politiken, Jyllands-Posten, Ritzau.

Hun siger, at der også kan være personer, der har politiske ambitioner om at overtage hans post som overborgmester, men som ikke stod til at få den på demokratisk vis. Men det er bare en fornemmelse, fortæller hun.

Bagatelsager
Jane Frimand Pedersen giver i interviewet udtryk for, at de mange sager, der dukkede op på overborgmesteren i dagene op til hans afgang, havde karakter af bagateller.

Hun fremhæver blandt andet en sag med et kys i Fælledparken, som blev kendt i medierne få timer inden mødet på Københavns Rådhus.

Hun fortæller til KøbenhavnLiv, at de ikke kan genkende sagen, men at den fyldte så meget, at han slet ikke kunne manøvrere som overborgmester.

Mette Frederiksen kunne ikke give et klart svar på, hvordan Frank Jensen kunne krænke kvinder igennem 30 år

Overlever krisemøde: Stor opbakning til Frank Jensen

Frank Jensen færdig: Går af

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind