Franks fede frås: 308.937 på hotel-sparemøder

Vin, god mad og naturskønne omgivelser i Nordsjællands idyl. Frank Jensen og resten af Økonomiudvalget i Københavns Kommune har brugt hundredtusindvis af kroner på sparemøder

Ekstra Bladet har tidligere været til stede på Comwell Borupgaard, hvor vi tog imod socialudvalget, der holdte deres sparemøde på hotellet i februar 2020. Se konfrontationen her. Foto/redigering: Anthon Unger/Mikkel Cramon

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Spar på spa med Frank og kommunen. Det kunne lyde som et tvivlsomt indslag i Cirkusrevyen, men det er virkeligheden i Københavns Kommune.

308.937 kroner og 28 øre er den pris, som skatteyderne i Københavns Kommune har betalt for, at overborgmester Frank Jensen og hans kompagnoner i kommunens Økonomiudvalg har holdt sparemøde de seneste to år.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i udvalgets bilag i forbindelse med budgetseminarerne i 2018, 2019 og 2020, og her fremgår, at udvalget i en fast hotel-rutine har nydt vin, god mad og skønne omgivelser, mens de har forhandlet om, hvor der skal spares i kommunen.

To gange om året afholdes budgetseminarer i de forskellige forvaltninger og de kunne næsten uden omkostninger holdes i udvalgets lokaler på Københavns Rådhus.

Men alligevel har Frank Jensen og co. valgt at overnatte fire gange på spahotellet Comwell Borupgaard i Nordsjælland, mens det sidste møde blev holdt på Schæffergården i Jægersborg nord for København uden overnatning.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Jan Sommer
Foto: Jan Sommer
 

I gennemsnit deltog 24,4 mennesker på de i alt fire sparemøder, og det giver en pris på kroner 2705,84 kroner pr. person pr. møde. Også selv om det på Københavns Kommunes hjemmeside fremgår, at 'alle møder afholdes som udgangspunkt i udvalgets mødeværelse på Rådhuset'.

Skyllet ned med vin
I bilagene fremgår det også, hvordan politikerne og embedsmændene har skyllet forhandlingerne ned med adskillige flasker vin.

Vådest blev det i det netop overståede 21. januar 2020. Foruden to gange formiddagskaffebuffet, dejlig middag og dessert blev der også brugt tid i baren.

Her drak de 27 deltagere på sparemødet 12 flasker vin, 31 glas vin og to øl. Det kostede 4088 kroner og fem genstande pr. person.

Frank Jensens møde i januar er et af mange sparemøder, som Københavns Kommune hvert år holder de forskellige forvaltninger i Københavns Kommune et eller to budgetseminarer, hvor økonomien gennemgås.

Her beslutter politikerne blandt andet, hvor der skal spares og hvor meget. Ekstra Bladet har søgt aktindsigt i udgifterne i forbindelse budgetseminarer i de syv forvaltninger i Københavns Kommune i 2018 og 2019 samt Økonomiforvaltningens møde i år.

Ekspert: Ingen faste regler
Ekstra Bladet har tidligere talt med Frederik Waage, der professor med speciale i forvaltningsret ved Syddansk Universitet.

Og ifølge ham findes der ikke lovregler for, hvor meget kommunalpolitikere må bruge, når de holder budgetseminarer på eksempelvis spahoteller.

Ekstra Bladet har også været i kontakt med Økonomiforvaltningen, der har oplyst følgende praksis alkohol i forbindelse med møder.

'Der er i Økonomiforvaltningen praksis for, at der i forplejningen til en middag medfølger tre glas vin pr deltager. Herudover vil køb af alkohol være for deltagernes egen regning', oplyser forvaltningen.