Franks fede frås: 308.937 på hotel-sparemøder

Vin, god mad og naturskønne omgivelser i Nordsjællands idyl. Frank Jensen og resten af Økonomiudvalget i Københavns Kommune har brugt hundredtusindvis af kroner på sparemøder

Ekstra Bladet har tidligere været til stede på Comwell Borupgaard, hvor vi tog imod socialudvalget, der holdte deres sparemøde på hotellet i februar 2020. Se konfrontationen her. Foto/redigering: Anthon Unger/Mikkel Cramon

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. SMS-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

Spar på spa med Frank og kommunen. Det kunne lyde som et tvivlsomt indslag i Cirkusrevyen, men det er virkeligheden i Københavns Kommune.

308.937 kroner og 28 øre er den pris, som skatteyderne i Københavns Kommune har betalt for, at overborgmester Frank Jensen og hans kompagnoner i kommunens Økonomiudvalg har holdt sparemøde de seneste to år.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i udvalgets bilag i forbindelse med budgetseminarerne i 2018, 2019 og 2020, og her fremgår, at udvalget i en fast hotel-rutine har nydt vin, god mad og skønne omgivelser, mens de har forhandlet om, hvor der skal spares i kommunen.

To gange om året afholdes budgetseminarer i de forskellige forvaltninger og de kunne næsten uden omkostninger holdes i udvalgets lokaler på Københavns Rådhus.

Men alligevel har Frank Jensen og co. valgt at overnatte fire gange på spahotellet Comwell Borupgaard i Nordsjælland, mens det sidste møde blev holdt på Schæffergården i Jægersborg nord for København uden overnatning.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Jan Sommer
Foto: Jan Sommer
 

I gennemsnit deltog 24,4 mennesker på de i alt fire sparemøder, og det giver en pris på kroner 2705,84 kroner pr. person pr. møde. Også selv om det på Københavns Kommunes hjemmeside fremgår, at 'alle møder afholdes som udgangspunkt i udvalgets mødeværelse på Rådhuset'.

Skyllet ned med vin
I bilagene fremgår det også, hvordan politikerne og embedsmændene har skyllet forhandlingerne ned med adskillige flasker vin.

Så meget blev drukket

Budgetseminar 23-24 januar 2018 på Comwell Borupgaard:
26 mennesker har drukket 26 glas hvidvin og 26 glas dessertvin. Pris: 1300 kroner

Budgetseminar 21-22 august 2018 på Comwell Borupgaard:
22 mennesker mennesker har delt fire flasker hvidvin og seks flasker rødvin. Pris: 3150 kroner

Budgetseminar 22-23 januar 2019 på Comwell Borupgaard:
26 mennesker har drukket syv flasker rødvin. Pris: 1575 kroner

Budgetseminar 12 september 2019 på Schæffergården:
21 mennesker har drukket ti flasker vin. Pris: 3150 kroner

Budgetseminar 21-22 januar 2020 på Comwell Borupgaard:
27 mennesker har drukket 31 glas husets vin. 12 flasker husets vin og to øl. Pris: 4088 kroner

I alt: 39 flasker vin, 82 glas vin og to øl. Pris: 13.221 kroner

Vådest blev det i det netop overståede 21. januar 2020. Foruden to gange formiddagskaffebuffet, dejlig middag og dessert blev der også brugt tid i baren.

Her drak de 27 deltagere på sparemødet 12 flasker vin, 31 glas vin og to øl. Det kostede 4088 kroner og fem genstande pr. person.

Frank Jensens møde i januar er et af mange sparemøder, som Københavns Kommune hvert år holder de forskellige forvaltninger i Københavns Kommune et eller to budgetseminarer, hvor økonomien gennemgås.

Her beslutter politikerne blandt andet, hvor der skal spares og hvor meget. Ekstra Bladet har søgt aktindsigt i udgifterne i forbindelse budgetseminarer i de syv forvaltninger i Københavns Kommune i 2018 og 2019 samt Økonomiforvaltningens møde i år.

Fakta om sparemøder i Københavns Kommune

Økonomiforvaltningen med (samtlige borgmestre er med):
Fire møder på Comwell Borupgaard med overnatning og et møde på Schæffergården i Jægersborg - 308.937,28 kroner og 24,2 deltagere i gennemsnit.

Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen (Cecilia Lonning-Skovgaard fra Venstre):
Holder kun et sparemøde pr. år. Et møde på Glostrup Park Hotel og et møde på Dansk Metal. Begge med overnatning - 46.602.78 kroner og 17 deltagere i gennemsnit.

Børne og Ungdomsforvaltningen (Jesper Christensen fra Socialdemokratiet):
Kun bilag fra 2019. Et møde på Comwell Borupgaard med overnatning og et møde på restaurant Nimb i Tivoli - 82.415 kroner og 21 deltagere i gennemsnit.

Kultur og Fritidsforvaltningen (Franciska Rosenkilde fra Alternativet):
Et møde på Comwell Borupgaard, et møde på Comwell Køge Strand og to møder på Københavns Rådhus - 99.830,25 kroner og 15 deltagere i gennemsnit

Socialforvaltningen (Mia Nyegaard fra Radikale Venstre):
To møder på Comwell Borupgaard og to møder på Københavns Rådhus - 111.559,98 kroner og 18 deltagere i gennemsnit

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (Sisse Marie Welling fra SF):
Kun to møder. Et møde på Scandic Sluseholmen og et møde på IDA Conference - 81.930 kroner og 22 deltagere i gennemsnit

Teknik- og Miljøforvaltningen (Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten):
Kun tre møder. Et møde på Cafe Luan Bregu, et møde på Københavns Rådhus og et møde på DAC Konferencecenter - 28.804 kroner og 20 deltagere i gennemsnit

I alt: 760.079,29 kroner

Ekspert: Ingen faste regler
Ekstra Bladet har tidligere talt med Frederik Waage, der professor med speciale i forvaltningsret ved Syddansk Universitet.

Og ifølge ham findes der ikke lovregler for, hvor meget kommunalpolitikere må bruge, når de holder budgetseminarer på eksempelvis spahoteller.

Ekstra Bladet har også været i kontakt med Økonomiforvaltningen, der har oplyst følgende praksis alkohol i forbindelse med møder.

'Der er i Økonomiforvaltningen praksis for, at der i forplejningen til en middag medfølger tre glas vin pr deltager. Herudover vil køb af alkohol være for deltagernes egen regning', oplyser forvaltningen.

 

Overborgmesteren: Vi er seriøse mennesker

Ekstra Bladet har talt med overborgmester Frank Jensen, der står helt inde for, at der bliver brugt lidt penge på sparemøderne. Han mener, at mødet på Hotel Comwell i Snekkersten er en gylden mulighed for at snakke uformelt sammen.

I snakker vel også om, hvor der skal spares?

- Ja, i forlængelse af seminaret har vi et økonomiudvalgsmøde, hvor vedtager det, hvor mange effektiviseringer, der skal udrulles på forskellige forvaltninger for at budgettet kan hænge sammen.

Når det nu er et sparemøde, hvorfor vælger I så at holde det på Comwell i Snekkersten, når I har jeres egne mødelokaler på rådhuset?

- Det gør fordi, vi holder stort set alle andre møder på rådhuset. Det er jo dagmøder. Her har vi så et møde, hvor det strækker sig ind over et døgn. Fra morgenstunden den ene dag og så hjem over frokost. Det er jo også for at have lejlighed for at tale sammen lidt mere uformelt om de opgaver, man skal løse, ligesom man har det på alle andre arbejdspladser. Det skaber et godt grundlag for en lidt dybere snak om tingene, når man har et døgn sammen.

- Men set udefra som borger, kunne I så ikke godt have brugt 303.00 kroner bedre?

- Det er rigtig nok, at hvis har summer alt sammen, så bliver det jo store tal. Men vores seneste seminar på Comwell er jo ikke 300.000, og det ved du jo også godt.

Nej, men hvis man tager summen af de fem møder, så er det jo 303.000 tusind, som I har brugt?

- Sådan kan man jo lægge alt sammen, men det her møder løber op i 86.550,50 med 27 deltagere.

- Og det synes du ikke er urimeligt?

- Nej, altså. Det jer er optaget af er: Overholder vi reglerne? Det gør vi. Vi skal overholde vores indkøbspolitik, der beskriver, at det skal holdes på et helt almindeligt konferencecenter. Det er vigtigt, at der er overenskomst, da vi går meget op i, at der er ordentlige forhold. Udgifterne i forbindelse med budgetseminaret dækker mødeforplejning, middag, morgenmad og overnatning. Det er fuldstændig det samme, når vores ledere i Københavns Kommune holder seminar på samme sted, som økonomiudvalget. Der er ikke noget særligt ved økonomiudvalgets seminar. Det er jo en del af den måde, som vi tilrettelægger vores arbejdsmarked i Danmark. Det gør i garanteret også på Ekstra Bladet, hvor i lægger en strategi på bladet en gang om året. Jeg vil tror, at redaktionen og ledelsen på Ekstra Bladet også tager et sted hen og går lidt mere i dybden, siger Frank Jensen.

- Nu er der vel forskel på Københavns Kommune og Ekstra Bladets redaktion, så hvad tænker du om det signal, det sender til borgerne og jeres medarbejdere i eksempelvis vuggestuer eller behandlingshjem?

- Det her sender det signal, at politikerne i København er seriøse mennesker, der bruger deres tid. Det gælder også de mange fritidspolitikere, der er på rådhuset. De bruger ufatteligt mange timer på at lægge et budget for kommunens 50.000 medarbejdere og 630.000 indbyggere. Det er en stor opgave, og den tager vi på os, siger Frank Jensen.

- Nu siger du, at I godt kan lide at komme til bunds med sagerne i løbet af aften. Men nu kan jeg se, at I også drikker en del vin til de her møder. Er det en del af pakken på de her møder?

- Nej, vi får helt normalt nogle glas vin til maden, og hvis man vil have mere derudover, så betaler man selv det, siger Frank Jensen.

Så det bliver ikke til de vilde fester?

- Nej, det kan du se ud af regnskabet. Der er ikke plads til meget fest, siger Frank Jensen.

Ifølge Frank Jensen bliver der på budgetseminaret i januar lagt den samlede strategiske dagsorden for Københavns udvikling

- Vi gennemgår, hvordan kommunens samlede økonomi ser ud, og hvordan vi kan prognosticere os frem til, hvad vi har i budgettet i 2021. Og så får de administrerende direktører for hver forvaltning mulighed for at gennemgå, hvad de store udfordringer i kommunen er, siger Frank Jensen.

De deltog på mødet i 2020

Politikere:

Overborgmester, Frank Jensen (S)

Teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (Enhedslisten)

Kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (Alternativet)

Beskæftigelse- og Integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (Venstre)

Socialborgmester, Mia Nyegaard (Radikale Venstre)

Sundheds- og Omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF)

Børne- og Ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S)

Næstformand for Borgerrepræsentationen, Lars Weiss (S)

2. næstformand i Borgerrepræsentationen, Carl Christian Ebbesen (DF)

Medlem af Økonomiudvalget, Jonas Bjørn Jensen (S)

Medlem af Økonomiudvalget, Karina Vestergård Madsen (Enhedslisten)

Medlem af Økonomiudvalget, Gyda Heding (Enhedslisten)

Medlem af Økonomiudvalget, Jakob Næsager (Det Konservative Folkeparti)

 

 

Embedsmænd:

Sekretariatschef hos overborgmesteren, Nanna Westerby Jensen

Specialkonsulent hos overborgmesteren, Peter Rise

Budgetchef i Økonomiforvaltningen, Morten Stig Hansen

Chefjurist i Økonomiforvaltningen, Christian Vigh

Plandirektør, Søren Pedersen Tegen

Direktør i Økonomiforvaltningen, Mads Grønvall

Administrerende direktør i Økonomiforvaltningen, Søren Hede Hartmann

Administrerende direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Tanja Franck

Administrerende direktør i Socialforvaltningen, Nina Eg Hansen

Administrerende direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen, Søren Wille

Administrerende direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen, Mette Touborg

Administrerende direktør i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Tobias Stax

Udvalgssekretær i Økonomiforvaltningen, Ksenia Getman

 

 

 

216 kommentarer
Vis kommentarer