Annonce:
Annonce:

Frederiksen tilbød Løkke udenrigspost: Ikke et drømmejob

Mette Frederiksen foreslog Løkke at blive udenrigsminister. Selv om det ikke er et drømmejob, takkede han ja

Statsminister Mette Frederiksen (S) spurgte Lars Løkke Rasmussen (M) om han ville være udenrigsminister. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) spurgte Lars Løkke Rasmussen (M) om han ville være udenrigsminister. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Statsminister Mette Frederiksen (S) trak under de afgørende forhandlinger om at danne regering i december 2022 politisk leder Lars Løkke Rasmussen (M) til side.

Ville han mon være udenrigsminister, lød det. Løkke var i tvivl, for det harmonerer ikke med at skulle lede et parti, hvis man samtidig skal rejse verden rundt som udenrigsminister.

Han endte med at takke ja, selv om det ikke er et drømmejob.

- Jeg kan sige det på den måde, at det er en drøm af et job, men det er ikke noget drømmejob, siger Lars Løkke Rasmussen før Moderaternes årsmøde lørdag.

Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) ønskede at blive forsvarsminister, da Socialdemokratiet krævede at beholde posterne som statsminister og finansminister.

Statsministeren spurgte Løkke, om han ville være udenrigsminister, inden partierne nåede at komme med ønsker til ministerposter.

Annonce:

- Jeg rakte ikke ud efter noget andet end ambitionen om at komme i regering. Det er statsministeren, der sammensætter regeringen. Det er på et tidspunkt i forløbet, at Mette Frederiksen spørger mig, om jeg vil påtage mig den opgave, siger Løkke.

De talte om, at kabalen skulle gå op, og om det ville kunne lade sig gøre at drive et nystartet parti og være udenrigsminister samtidig.

Både Lene Espersen (K), Villy Søvndal (SF) og Anders Samuelsen (LA) har måtte sande, at det er mere end svært at kombinere de to roller.

Derfor var det vigtigt at finde en måde, hvorpå Løkke kunne passe jobbet som partiformand og udenrigsminister for regeringen, som lørdag har siddet i 100 dage.

- Det tror jeg godt, jeg kan. Vi har også haft mange gode snakke, da vi lavede regeringen, om, hvordan vi får det til at ske.

- Jeg har haft 36 rejsedage på de her første 100 dage. Men der er en betydelig fleksibilitet i det setup, vi har lavet, siger Løkke.

Annonce:

Han nævner fleksibilitet på mødetidspunkter samt regeringsudvalget, hvor alt regeringsrelevant skal køre igennem, så partilederne er orienteret. Desuden gør coronaerfaringen, at nogle møder kan afvikles digitalt.

Han kan højst komme i tanke om ét job, som er bedre i en regering.

- Jeg er helt åben om det, for jeg tror, det er en dobbelt ting. Nu må man ikke sondre over, hvilken slags Lars man er.

- Men på det helt personlige plan kan jeg højest komme i tanke om ét job, der er bedre i den her regering end at være udenrigsminister, siger han.

Han stiftede Moderaterne, som endnu ikke er fyldt et år, på et ønske om at gøre op med blokpolitik og at reformere Danmark, hvilket ikke harmonerer med posten som udenrigsminister.

- Når jeg har sagt, at det ikke er et drømmejob, så er det, fordi det er klart, at Moderaterne ikke er etableret med en ambition om, at vi skulle forny vores udenrigspolitik. Men at vi skulle forny vores samfund, siger Løkke.

På grund af globaliseringen bliver meget udenrigspolitik dog relevant i en dansk kontekst.

Han håber på at blive en slags oversætter af udenrigspolitikken.

- Der er meget af det, vi skal gøre herhjemme, som i virkeligheden er en refleksion på noget, der sker ude i verden, siger Løkke og nævner forsvarspolitikken og konkurrencesituationen, hvor Inden og Kina buldrer frem.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce: