Fremrykker genåbning

Corona-krisen: Regeringen og Folketingets partier er klar med en aftale om højskoler, museer, zoologiske haver og idrætsliv

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Folketingets partier og statsminister Mette Frederiksen (S) er efter mange timers forhandlinger blevet enige om at fremrykke dele af den såkaldte tredje fase af genåbningen af Danmark.

Det erfarer Ekstra Bladet.

Den hidtidige politiske corona-aftale lægger op til, at fase tre først skulle træde i kraft 8. juni. Men nu træder politikerne yderligere på speederen. 

Genåbningens tredje fase indeholdt oprindeligt blandt andet:

Forbuddet mod forsamlinger hæves til 30-50, herunder udmelding om anbefalinger til bryllupsfester, konfirmationsfester m.v.

Åbning af kulturaktiviteter, f.eks. museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier, udendørs forlystelsesparker, zoologiske haver, botaniske anlæg m.v. samt sommeraktiviteter for børn og unge.

Åbning af dele af den offentlige sektor, der er særligt udsat for 'sagspukler'.

Åbning af offentlige forskningsaktiviteter, der kræver tilstedeværelse.

Åbning af voksenuddannelse målrettet ledige (f.eks. arbejdsmarkedsuddannelser) og sprogcentre.

Åbning af højskoler m.v.

Åbning af indendørs idræts- og foreningsliv (f.eks. aftenskoler).

Ekspert slår alarm efter rapport

Statens Serum Institut vurderer i deres beregninger, at det kan være forsvarligt at fremrykke fase tre, hvis danskerne fortsat holder afstand og følger myndighedernes hygiejneråd. Dog er beregningerne forbundet med usikkerhed, og derfor kan smittetrykket stige.

At coronakrisen langtfra er overstået, viser dagens tal fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Her har man det seneste døgn fået oplysninger om 106.000 nye tilfælde af coronasmitte globalt. Det er det højeste daglige antal under hele coronavirusudbruddet.

3. fase af genåbningen

*Kultur og aktiviteter: Fx museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier. Udendørs forlystelsesparker. Øvrige zoologiske haver, botaniske anlæg mv. Sommeraktiviteter for børn og unge.

*Dele af den offentlige sektor der er særligt udsat for 'sagspukler'. Finansministeriet har oplyst, at denne åbning samlet omfatter 33.000 offentligt ansatte. 

*Offentlige forskningsaktiviteter der kræver tilstedeværelse. Det antages, at ca. 15.000 voksne vil blive omfattet af denne genåbning.

*Voksenuddannelse målrettet ledige (fx AMU- og sprogcentre). Udlændinge- og Integrationsministeriet har oplyst, at åbningen omfatter 21.800 kursister og 1.500 lærere i sprogcentre. Børne- og Undervisningsministeriet har oplyst, at åbningen omfatter 3.720 elever og 117 lærere for AMU.

*Højskoler mv.: Kulturministeriet har oplyst, at åbningen omfatter ca. 5.000 personer på lange kurser, ca. 1.000 på korte kurser og 1.500 ansatte.

*Indendørs idræts- og foreningsliv (fx aftenskoler):  På baggrund af sektorpartnerskab vurderes, hvilke aktiviteter der kan foregå sundhedsmæssigt forsvarligt. Det antages, at 12.500 voksne vil blive omfattet af denne genåbning.

Kilde: Statens Serum Institut