Frihedshelt tæt på knusende sejr i historisk valg

Det tabende regeringsparti i Myanmar siger, at det vil acceptere resultatet af søndagens valg

(Video: AP)

Folkemængder står i disse minutter foran oppositionens hovedkvarter i Myanmar, hvor det første frie valg i 25 år nærmer sig sin afslutning.

Sammen danser og skråler de sangen 'Den stærke påfugl', en reference til symbolet for partiet Nationalligaen for demokrati, som er dedikeret til partiets verdenskendte leder, Aung San Suu Kyi.

- Hun er folkets leder, som hele verden kender.

- Skriv jeres egen historie ind i jeres hjerter for fremtiden, så diktaturet ender.

- Væk, væk, væk, diktatur, lyder det fra folkemængden.

Aung San Suu Kyi med blomster i håret. (Foto: AP)
Aung San Suu Kyi med blomster i håret. (Foto: AP)

Atsmosfæren blandt tilhængerne emmer af sejr, mens de venter på, at partiet bekræfter, at de har vundet over det regerende parti, Hitaa Oo.

- Vi tabte. Men vi vil imidlertid acceptere resultatet uden forbehold, siger formanden for Hitaa Oo ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Aung San Suu Kyis oppositionsparti meddeler samtidig, at det er på vej til at sikre sig over 70 procent af de pladser, der var på valg søndag.

- Vi er på vej til at vinde flere end 70 procent af pladserne. Men valgkommissionen har endnu ikke officielt bekræftet det, siger talsmanden for Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), Win Htein.

Han oplyser ikke, hvor partiet har oplysningerne fra.

Der blev i løbet af natten danset i gaderne i Myanmars byer i forventning om et systemskifte i landet.

Nu vil alting forandre sig
I hovedbyen Yangon var mange vælgere dagen derpå opstemte over det gode valg for NLD.

- Jeg tvivler ikke på resultatet. Jeg tror, alting vil forandre sig, siger en 30-årig sælger på et krydderimarked.

Valgmyndighederne oplyser, at det foreløbige resultat vil være klar tirsdag, og at resultatet af den fulde optælling vil være afsluttet inden 10 dage.

NLD skal vinde mindst 67 procent af de tilgængelige pladser i parlamentet. Det vil være nok til at bringe det regerende USDP i mindretal.

De militære ledere har gennem forfatningen på forhånd sikret sig, at de råder over 25 procent af pladserne, inden resten af mandaterne fordeles.

Aung San Suu Kyi antydede tidligere på dagen overfor sine tilhængere, at hendes parti stod til en storsejr. (Foto: AP)
Aung San Suu Kyi antydede tidligere på dagen overfor sine tilhængere, at hendes parti stod til en storsejr. (Foto: AP)

Bremset af militærkup
Valget i Myanmar er historisk. Det er det første frie valg i 25 år. Da valget blev afholdt for et kvart århundrede siden, vandt Suu Kyi valget stort. Men inden hendes parti kunne overtage regeringsmagten, blev de bremset af et militærkup.

Siden har militærjuntaen i en lang årrække holdt Suu Kyi i husarrest eller i fængsel.

Siden 2011 har styret gennemført store forandringer og iværksat en række reformer, som pegede mod mere demokrati. Det internationale samfund har belønnet den udvikling ved at ophæve de internationale sanktioner mod landet.

Selv om der er tale om parlamentsvalg afgøres det også indirekte, hvem der skal være landets næste præsident. Det er nemlig parlamentet, der vælger præsidenten.