Annonce:
Annonce:

Fup i Mettes fattig-video

Kun to af 11 statister i Mette Frederiksens film om dårligt stillede unge er almindelige unge. Resten er hentet fra Socialdemokratiets egne rækker

Det er den her video, som S har problemer med at forklare. Video: Socialdemokratiet
Annonce:
Følg Politik

'Et socialt eksperiment med tilfældige unge.'

Sådan har Socialdemokratiet selv beskrevet en meget omtalt video, hvor 11 unge statister og statsminister Mette Frederiksen (S) optræder i en sportshal i Brøndby for at sætte fokus på ulighed blandt børn.

Statisterne er rekrutteret blandt 10. klasserne på en skole i Brøndby, har Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, tidligere forklaret.

Socialdemokratiet får skarp kritik: Hvorfor er alle hvide?

Men nu viser det sig, at kun to af de 11 medvirkende foran Mette Frederiksen er elever fra skolen.

Det oplyser skolen - 10. klasseskolen UCN i Brøndby - til Ekstra Bladet. Og det bekræfter Socialdemokratiet.

Resten af de medvirkende unge er rekrutteret fra regeringspartiets egne geledder i form af Socialdemokratiets ungdomsparti, DSU.

Annonce:

I kampagnefilmen forsikrer Mette Frederiksen, at hun vil hjælpe de unge, der eksempelvis har oplevet af blive 'diskrimineret på baggrund af hudfarve'.

Og videoen, som kom i kølvandet på Mette Frederiksens nytårtale, er efterfølgende blevet kritiseret for ikke at have en eneste ung med indvandrerbaggrund blandt de medvirkende i sportshallen på den københavnske Vestegn.

S-profil: Vi har planket en god idé

Men det var altså alt sammen tilfældighedernes spil, lød forklaringen fra Jesper Petersen.

Og selvom det nu viser sig, at stort set alle statister faktisk er hentet via DSU, så fastholder Socialdemokratiet den forklaring.

Partiets presseafdeling oplyser i en mail til Ekstra Bladet, at de unge partimedlemmer ikke på forhånd var blevet screenet eller briefet om, hvad de skulle i kampagnevideoen, lyder begrundelsen.

Desuden understreges det, at en af DSU'erne havde 'synlig minoritetsbaggrund', og at vedkommende ville have taget fire andre med 'synlig minoritetsbaggrund' med til optagelserne.

Annonce:

Men de mødte ikke op, da filmen skulle optages, skriver presseafdelingen.

Høje hæle i hallen
I videoen læser den tidligere formand for Børnerådet Per Larsen en række udsagn op for de unge. Og de bliver bedt om at gå to skridt frem, hvis de eksempelvis 'kan få hjælp til lektierne derhjemme', eller hvis de 'aldrig har være flov over at vise dit hjem frem for venner'.

Og nede for enden af sportshallen står Mette Frederiksen i højhælede støvler på halgulvet klar til at hjælpe de svageste unge med at klare sig bedre i livet.

Blandt andet gør Mette Frederiksen sig til talsmand for at hjælpe de unge, der har 'følt sig fattige'.

Ikke desto mindre har statsministeren tidligere fra Folketingets talerstol understreget, at man i hendes øjne ikke er 'reelt fattig', hvis en børnefamilie har over 20.000 kroner til sig selv om måneden.

Annonce:

Petersen: De svarer sandfærdigt
Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, fastholder, at deltagerne i videoen fra Brøndbyhalllen kan kaldes tilfældigt udvalgt trods deres partifarve.

- Hvor tilfældig er det lige, det eksperiment?

- De svar, der bliver givet, kendte vi ikke på forhånd. Der er ikke nogen af deltagerne, der er instrueret i at svare på en bestemt måde. Eksperimentet er ikke styret af os. De svarer sandfærdigt på deres livshistorier, siger Jesper Petersen.

- Så det er et socialt eksperiment for medlemmerne af DSU?

- Nej, det er ikke rigtigt. Nogen er frivillige fra 10. klassesskolen i Brøndby.

- To af dem, ikke?

- Jo. Og andre er medlem af DSU. Det har vi ikke lagt skjul på. Der er medlemmer af DSU, der er med i videoen. Det står i slutningen af den. Jeg har heller ikke lagt skjul på det.

- Da jeg talte med dig forleden, sagde du da, at de kom fra et 10. klassescenter?

- Og fortæller også, at der er medlemmer af DSU med for at være sikker på, at der var nok til at gennemføre eksperimentet.

Annonce:

(Jesper Petersen sagde til Ekstra Bladet i fredags: - Det er tilfældigt på den måde, at der er blevet inviteret åbent ud på et 10. klassescenter i Brøndby, at man kunne være med i det her eksperiment, så har man ikke vist andet end det.)

- Okay, det er jeg ikke helt sikker på.

- Jeg har udtalt mig til en række andre medier.

- Okay, men synes du virkelig, det er validt at kalde det et socialt eksperiment, når 9 ud af 11 er DSU'ere?

- Vi fortæller i slutningen af videoen og i udtalelser efterfølgende, at DSU'ere medvirker i filmen. Det gør ingen forskel for eksperimentets rigtighed.

- Ville videoen ikke have større troværdighed, hvis det var 11 unge uden tilknytning til Socialdemokratiet?

- Jeg synes, det vigtige er, at de på ingen måde er instrueret eller er skuespillere. Det ville måske have større troværdighed i nogens øjne, men pointen i filmen holder fuldstændig.

- Men det virker temmeligt dovent, at jeres pressefolk ikke kan finde 11 helt almindelige unge ...

- Der har været en medarbejder ude på en 10. klasseskole. Det måtte da gerne have været mange flere, der havde haft lyst til at medvirke i eksperimentet. Men det ændrer ikke ved, at vi ikke har styret, hvad du skulle svare, lyder det fra Jesper Petersen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: