Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Formanden for bestyrelsen i Danmarks største a-kasse er 'sovset ind' i omstændighederne bag mørklagt fyring, mener den afskedigede direktør

Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og kammeradvokaten.  Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto
Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og kammeradvokaten. Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto

Der er kø ved håndvasken i Akademikernes A-kasse.

Det mener den fyrede direktør Michael Valentin, som torsdag blev anmeldt af sin tidligere arbejdsgiver for at modtage dyre vinrejser fra a-kassens faste leverandør.

Det var en enstemmig bestyrelse i a-kassen med 233.000 medlemmer, som fyrede Michael Valentin i september efter syv år som administrerende direktør. Det skete efter et tip fra en medarbejder, men bestyrelsen har vidst alt, erklærer den fyrede direktør.

- Bestyrelsen og formanden har været med på hele rejsen, og der har aldrig været et negativt ord om den måde, som vi har lavet netværk og skabt relationer på, siger Michael Valentin.

Michael Valentins tid som direktør i Akademikernes A-kasse undersøges lige nu af statens tilsynsmyndighed og kammeradvokaten. Ekstra Bladet erfarer fra flere centrale kilder, at de dyre vinrejser er en del af statens undersøgelse.

Bestyrelsen i Akademikernes A-kasse

Allan Luplau, formand
Poul Michael Øllgaard
Peter Toftsø
Anne Marie Lassen-Nielsen
Rikke Løvig Simonsen
Sara Gundelach Vergo
Kim Oberg Jessen
Camilla Noelle Rathcke
Ole Helby Petersen, næstformand
Christen Staghøj Sinding
Eva Secher Mathiasen
Charlotte Groule
Tine Segel
Bolette Mohr Sillassen, næstformand
Jan Rose Andresen

Den mangeårige bestyrelsesformand i landets største a-kasse, Allan Luplau, har dog vidst alt, ifølge den fyrede direktør. Faktisk ville Allan Luplau, som får 150.000 kroner for posten, angiveligt gerne med på vinrejsen.

- Har bestyrelsen været med på vinrejser?

- Nej, men Allan Luplau har udtrykt interesse for at komme med. Han ville gerne, fortæller Michael Valentin.

- Hvad mener du om Luplaus rolle i hele sagen?

- Han er selv sovset ind i det.

- Så bestyrelsen har travlt med at vaske hænder?

- Ja. Det er ikke særlig kønt at opleve, at musene springer i alle retninger og bjærger sig i land på alt, som kan flyde, siger Michael Valentin.

Kovending af a-kasse
Politianmeldelsen er noget af en kovending. Om fyringen skrev A-kassens bestyrelsesformand, Allan Luplau, i sidste måned til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at 'der ikke er identificeret forhold, som er i strid med straffelovens bestemmelser'.

Siden er forholdende i landets største a-kasse med 233.000 medlemmer blevet genstand for to advokatundersøgelser.

Dels har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering selv iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten om baggrunden for fyringen af Michael Valentin. Dels har Akademikernes A-kasses bestyrelse også iværksat en advokatundersøgelse

Michael Valentin mener ikke, at han har brudt loven om returkommission, og han erklærer at have handlet i god tro.

I familie med bestikkelse

Returkommission nævnes ofte i forbindelse med bestikkelse i den private sektor. Det kan eksempelvis være en indkøber i en virksomhed, der modtager gaver eller ydelser fra en leverandør med henblik på at få indkøberen til at købe den pågældende leverandørs produkter.

Bestemmelsen om returkommission findes i straffelovens paragraf 299, stk. 2:

'Med bøde eller fængsel indtil fire år straffes den, som ved varetagelse af en andens formueanliggender for sig selv eller andre på pligtstridig måde modtager, fordrer eller lader sig tilsige gave eller anden fordel, såvel som den, der yder, lover eller tilbyder en sådan gave eller anden fordel.'

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Akademikernes A-kasse og bestyrelsesformand Allan Luplau.

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Pamper-revser med høj cigarføring

Den nu fyrede direktør Michael Valentin blev kendt i offentligheden for sin hårde kritik af pamperi, fråds og høje lønninger i LO-fagbevægelsen.

51-årige Michael Valentin har været direktør for Akademikernes A-kasse siden 2011. A-kassen er med godt 233.000 medlemmer Danmarks største.

Han har samtidig været bestyrelsesformand for foreningen bag 'Folkemødet' på Bornholm. Han trak sig dog fra posten på et bestyrelsesmøde 26. november.

I 2002 - som netop afgået informationschef i HK og tidligere LO-konsulent - udgav han den opsigtsvækkende bog 'Bare det holder min tid ud'.

Den mangeårige insider, Michael Valentin, rettede dengang et skarpt angreb på de tidligere kollegaer i LO-fagbevægelsen. De blev blandt andet hudflettet for deres overflod, pamperkurser og rejser for medlemmernes penge.

Som a-kassedirektør og bestyrelsesformand for Folkemødet er han dog selv blevet kendt for store armbevægelser, høj cigarføring og glæde ved god vin.

Vinhobbyen udøves ofte i selskab med fremtrædende mediefolk, spindoktorer, kommunikationstyper, politikere og andre meningsdannere i Valentins omfattende netværk. Under årets Folkemøde på Bornholm holdt Akademikernes A-kasse således ’vinbaren’ åben hver dag fra eftermiddag til midnat.

Michael Valentin sidder i en række bestyrelser i selskaber inden for håndværk, industri og ejendomme. Derudover er han i bestyrelsen for Johan Borups Højskole samt it- og konsulentvirksomheden Groupcare. Han er også medlem af VL-gruppe 9.

Udbetalingerne fra de danske a-kasser er delvist finansieret med statsstøtte.

A-kassen har midlertidigt udpeget den nuværende vicedirektør, Britt Dyg Haun, til fungerende administrerende direktør.

Opdateret. Michael Valentin er fyldt 51 år, siden artiklen blev publiceret første gang.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.