Går imod blå blok: Fremad støtter nu Støjberg-kommission

Partiet Fremad støtter som det eneste parti i blå blok en undersøgelse af sagen om adskillelse af asylpar

Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Fremad vil nu også
Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Fremad vil nu også
Følg Politik

Simon Emil Ammitzbøll-Bille og partiet Fremad melder sig nu blandt støtterne af den undersøgelseskommission, der skal se på sagen om tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) instruks i 2016 om at adskille asylpar, hvor den ene eller begge er mindreårig.

Det skriver Politiken.

Dermed går den tidligere økonomi- og indenrigsminister stik modsat den linje, der hidtil har været lagt i blå blok og hans tidligere parti Liberal Alliance.

- Jeg har sagt til justitsministeren, at jeg og Fremad gerne vil tilslutte os aftalen om Instrukskommissionen. Det er en sag, som har godt af, at hver en sten bliver vendt, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille til Politiken.

Aftalen om en uvildig undersøgelse har allerede et flertal i Folketinget bag sig, og justitsminister Nick Hækkerup (S) er tilfreds med den brede opbakning.

Han hilser den nyslåede partiformand velkommen i kredsen, men tilføjer:

- Det er selvfølgelig interessant, at der er en af dem, som har været medlem af den regering, om hvem det her også handler, der melder sig i koret blandt dem, der vil have det undersøgt, siger Nick Hækkerup til Politiken.

- Er det ikke lidt en gratis omgang, at du støtter undersøgelseskommissionen nu?

- Nej, for nu skal det jo behandles i udvalget for forretningsordenen, hvor man skal finde ud af hvordan og hvorledes, så det synes jeg faktisk ikke.

- Og jeg synes, det er vigtigt at få fastsat et princip om, at i forhold til undersøgelser og lignende, så skal det ikke være afgørende, om det er blå eller røde, der skal det være sagen der afgør det, siger han til Ekstra Bladet.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille forklarer videre, at han også i sit tidligere parti tog sagen om undersøgelseskommissionen op.

- Jeg kan med ro i stemmen sige, at jeg har rejst spørgsmålet i Liberal Alliance, siger han.

OVERBLIK: Støjberg skal undersøges for adskillelse af asylpar

Der nedsættes en kommission, som skal undersøge Inger Støjbergs, næstformand i Venstre, ulovlige adskillelse af asylpar, hvoraf den ene var mindreårig.

Instruksen var ulovlig, fordi parrene havde krav på en individuel vurdering. Instrukskommissionen får to år til at granske sagen, der startede i 2016.

Her kan du læse mere om sagen:

* I en pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 fra Udlændinge- og Integrationsministeriet fik Udlændingestyrelsen besked om, at asylpar skulle adskilles, hvis den ene part var under 18 år.

* Instruksen er siden blevet betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af det pågældende par.

* Flere medier har skrevet, at daværende udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg (V) var advaret om, at det kunne være ulovligt at adskille parrene. Det har hun afvist.

* Inger Støjberg har forklaret, at samme dag, som instruksen blev afsendt, blev Udlændingestyrelsen orienteret om, at der skulle tages forbehold i forhold til instruksen. Det har interne mails siden sået tvivl om.

* Et syrisk asylpar blev ved Københavns Byret i marts tildelt 20.000 kroner i erstatning, fordi de blev tvangsadskilt i 2016. Dengang var kvinden 17 år og højgravid. Manden var 26 år.

Kilder: Politiken, Altinget, Berlingske og Ritzau.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+