Går mod nederlag: Nu reagerer Tesfaye

- Den danske stat skal være i stand til at holde på en hemmelighed, siger justitsministeren blandt andet

Mattias Tesfaye reagerer på, at der er flertal imod at ophæve Claus Hjorts immunitet.
Følg Politik

Farcen fortsætter i den stormomsuste Claus Hjort-sag.

Der er nu endegyldigt et flertal imod at ophæve Venstre-mandens immunitet, og tilbage står den spritnye justitsminister, Mattias Tesfaye, med uforrettet sag.

- Der er ikke flertal i Folketinget for at ophæve Claus Hjorts immunitet, uden at man frigiver statens hemmeligheder for hele Folketinget. Og dermed står jeg over for et valg nu.

- Enten så oplyser jeg hele Folketinget om nogle af statens dybeste hemmeligheder i strid med de anbefalinger, der kommer fra de myndigheder, der rådgiver mig. Det vil jeg aldrig gøre. For mit ansvar er statens og befolkningens sikkerhed, og det er prioritet nummer et, siger justitsministeren.

Skal kunne have hemmeligheder
I stedet siger Mattias Tesfaye, at han må skrive til Rigsadvokaten og sige 'tak for indstillingen', men at prisen er for høj.

- For mig er det meget vigtigt, at når jeg skal træffe det valg, så vælger jeg at holde på hemmelighederne, siger han med henvisning til, at det normalt kun vil være et mindre udvalg, der får indsigt i sådanne sager.

- Den danske stat skal være i stand til at holde på en hemmelighed. Og det betyder så også, at så kan der ikke rejses en sag. Det har aldrig været en politisk mærkesag for mig eller Socialdemokratiet, at den her sag skulle rejses.

Justitsministeren siger videre, at han synes, det er 'svært at se en anklagemyndighed i øjnene', der mener sammen med politiet at have belæg for at rejse en tiltale, og så være nødt til at at feje sagen af bordet.

Han siger desuden, at det er op til anklagemyndigheden, hvad der skal ske, når Claus Hjort engang udtræder af Folketinget efter et folketingsvalg.

Søren Pape fortæller, de ikke vil ophæve immunitet.

Flertallet er faldet
De konservative med formand Søren Pape i spidsen blev de afgørende stemmer. Torsdag formiddag bekendt gjorde han foran et massivt presseopbud, at de konservative agter at stemme imod at ophæve Claus Hjorts immunitet.

- Jeg har lavet en indstilling til gruppen. Jeg er glad for at kunne sige, at en enig gruppe har fulgt min indstilling om, at jeg hverken kan eller vil bede folkevalgte medlemmer stemme om noget, de ikke ved, hvad er.

- Derfor er min indstilling, at lige nu vil jeg ikke anbefale, at vi ophæver Claus Hjort Frederiksens immunitet, siger Søren Pape Poulsen efter et gruppemøde i de konservatives gruppe.

Dermed falder flertallet, da også flere løsgængere har tilsluttet sig nej-holdet.

Indtil nu har kun Socialdemokratiet, SF og Frie Grønne sagt, at de vil stemme for. Enhedslisten stemmer imod, og Radikale Venstre har endnu ikke fortalt, hvad de vil gøre.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind