Gade: Jeg havde hørt rygte om Engel-Schmidt

Venstres gruppeformand Søren Gade fortæller, at han havde hørte et rygte om, at Jakob Engel-Schmidt var blevet stoppet af politiet

Ekstra Bladets politiske redaktør, Steen Larsen, forklarer her sagen

Venstres gruppeformand var bekendt med et rygte om Jakob Engel-Schmidt, efter Ekstra Bladet sent tirsdag aften kunne afsløre, at Venstre-politikeren er blevet anholdt og taget i narkokørsel.

Venstre-manden Jakob Engel-Schmidt har fået frakendt kørekortet ubetinget i tre år efter at være blevet taget for narko-kørsel. Foto: Liv Høybye /Scanpix/Ritzau Dansk politik Venstre-løve anholdt: Knaldet for narko-kørsel

Det fortæller Søren Gade foran Venstres gruppelokale onsdag eftermiddag.

- Jeg havde hørt et rygte, men jeg er ikke blevet det fortalt. Det kendskab jeg fik, at Jakob var blevet frakendt sit kørekort, det hørte jeg i går aftes, siger Søren Gade ifølge Ritzau.

- Hvad havde du hørt om, at Jakob Engel-Schmidt havde været i en situation med trafiklovbrud?

- Det samme rygte som gik på gangene. Det har I jo alle sammen hørt, for I har jo selv forfulgt det. For at slutte den af, så har vi gjort det, som vi mener, vi skal gøre som en gruppe, der har vare på hinanden. Det er en kedelig personsag, så jeg vil ikke komme det nærmere.

- Har du fået rygtet bekræftet af Jakob Engel-Schmidt tidligere?

- Jamen vi har gjort det, vi mener, vi kunne gøre ud fra de rygter og historier, som vi har hørt. Jeg fik først – og det er den skinbarlige sandhed – bekræftelse i går på, at Jakob Engel-Schmidt har mistet sit kørekort, fordi der var fundet kokain, efter han var blevet stoppet af politiet.

Ifølge Søren Gade har Venstre også handlet i sagen, da han bliver spurgt, hvordan han reagerede på rygtet:

- Det er måske internt. Det har været min holdning lige fra starten af, at hvis Jakob har et problem, og det har han jo, så vil vi selvfølgelige gerne hjælpe. Vi føler også et ansvar, og hvis det var mig, der havde et problem, ville jeg også ønske at nogen ville hjælpe mig.

- Har I så ikke også et ansvar for at forfølge det rygte, når I hører det?

- Jo, men det har vi også gjort, men det må Jakob selv svare på. Jakob har dummet sig, og det har han sagt, og det har en konsekvens.

- Han har taget orlov, så han har kunnet udgå og få ophævet sin immunitet og så komme tilbage og gå under radaren. Er det ikke et misbrug af tilliden til Venstre?

- Det må Jakob selv svare på, jeg vil gerne understrege, at da Jakob tog sin orlov, var det ikke en debat, jeg havde med Jakob.

- Så han har skjult noget for dig?

- I bakspejlet er det jo rigtigt, men på tidspunkt anede jeg ikke, at det var det, der lå til grund.

- Du havde hørt et rygte, hvornår hører du om det., og hvad gør du?

- Jeg får vished om, at Jakob Engel-Schmidt er taget for kokain, det får jeg vished om i går klokken otte, ni stykker. Så har der floreret et rygte om, hvad der lå til grund, men det er ikke et rygte, jeg har fået bekræftet.

- Har du hørt det præcise rygte, at han skulle have kørt i narkopåvirket tilstand?

- Ikke at han var narkopåvirket. Jeg har bare hørt, at han bliver stoppet af politiet.

- Du kalder det et problem, hvor omfangsrigt har det været?

- Det aner jeg ikke. Hvis det er den eneste gang, man har gjort det og bliver taget med fingrene i kagedåsen, så er det dybt uheldigt, jeg skal ikke stå og snakke det op eller ned.

- Burde I have gjort noget mere, da I hører rygtet, for at høre, hvad der er op og ned?

- Det ved jeg ikke, om vi skulle. Jeg mener også, vi gjorde det, man kunne forvente af os på det tidspunkt.

- Man kunne vel forvente, at I undersøger om en af jeres medlemmer har gjort noget strafbart?

- Vi er jo ikke politi, hvad kan jeg gøre, jeg ringer ikke til politiet og spørger, om der er et rygte.

- Men hvad betyder det, at I har taget samtaler. Betyder det, at du har konfronteret ham og sagt; er det rigtigt, at du har taget kokain?

- Man skal jo beskytte – tage det menneskelige aspekt på. Der er foretaget det, som jeg mener, vi kan gøre som Venstres folketingsgruppe i forhold til det, som vi hørte. Jeg kan ikke komme det nærmere.

- Benægtede han rygtet?

- Jeg kan ikke komme det nærmere. Andet end at vi gjorde, hvad vi kunne gøre på det tidspunkt, vi blev forelagt de rygter.

- Var det før eller efter, han tog orlov?

- Det kan jeg ikke komme nærmere. Så må I spørge Jakob. Jeg har som gruppeformand et ansvar overfor medlemmerne, gruppen og gruppebestyrelsen. Vi har rygtet det hverv sammen, som vi kunne. Med udgangspunkt i de rygter, vi hørte.

- Du vil ikke svare på, om I - inden han tog orlov - har været i dialog med ham om et evt. misbrug?

- Nej det vil jeg faktisk ikke.

Ifølge Søren Gade kan han ikke komme Venstres ageren i sagen nærmere, end at man 'tager omsorg for hinanden på en arbejdsplads'.

Mit livs fejltagelse
Jakob Engel-Schmidt erkendte over for Ekstra Bladet i går, at han kørte med euforiserende stoffer i blodet i juli måned sidste år.

Engel-Schmidt har på den baggrund fået frakendt kørekortet ubetinget i tre år og skal have en bøde.

- Det er mit livs fejltagelse. Jeg vidste ikke, at jeg havde noget i mit blod. Ellers havde jeg aldrig kørt bil, siger en berørt Jakob Engel-Schmidt til Ekstra Bladet.

- Jeg har brudt lovgivningen. Det er utilgiveligt. Jeg undskylder over for de mennesker, jeg har skuffet. Det gælder både min familie, min kæreste og selvfølgelig alle de vælgere, jeg er ansvarlig over for. Og det gælder selvfølgelig også, selvom jeg ikke sidder i Folketinget i dag, siger Jakob Engel-Schmidt, der dog afviser at fortælle, hvilket stof der er tale om, men selv skriver på Facebook, at det drejer sig om kokain.

Jakob Engel-Schmidt. Foto: Magnus Holm/Scanpix/Ritzau Politik Engel-Schmidt taler ud: Mit livs fejltagelse

98 kommentarer
Vis kommentarer