Gaveregn på Borgen: Sådan belønner de sig selv

Ingen smalle steder: I den offentlige sektor oplever man konstant økonomisk smalhals – imens har politikerne belønnet partierne med flere skattekroner

Mette Frederiksens socialdemokrati, Kristian Thulesen Dahls Dansk Folkeparti og Lars Løkkes Venstre kan glæde sig mange ekstra støttemillioner. Foto: Jens Dresling
Mette Frederiksens socialdemokrati, Kristian Thulesen Dahls Dansk Folkeparti og Lars Løkkes Venstre kan glæde sig mange ekstra støttemillioner. Foto: Jens Dresling
Følg Politik

Mens mange offentligt ansatte oplever besparelse på besparelse, så forholder det sig ganske anderledes bag Borgens tykke mure.

Her holder de politiske partiers folketingsgrupper og dertilhørende medarbejdere til – og her er der ingen økonomisk smalhals. Tværtimod har et flertal på Christiansborg sikret sig selv godt 52 millioner kroner ekstra i den såkaldte folketingsgruppestøtte.

De nyligt offentliggjorte regnskaber for støtten i 2017 afslører nu, hvordan de mange millioner er blevet fordelt.

Flere medarbejdere
Det er partierne med de største folketingsgrupper, der har scoret de højeste beløb.

Således er gruppestøtten til Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti steget med omkring ti millioner kroner i forhold til året før.

Ifølge regnskaberne er det særligt flere medarbejdere, som den øgede offentlige støtte er gået til. Hos Socialdemokratiet er antallet af årsværker gået fra 53 til 67, mens stigningen hos Venstre er fra omkring 32 til 44.

Konstante besparelser
De flere hænder til at ordne partiernes arbejde på Christiansborg står i skærende kontrast til virkeligheden hos de mange offentligt ansatte under hovedorganisationen FTF.

Det forklarer formand Bente Sorgenfrey.

- Vores medlemmer oplever konstante besparelser i den offentlige sektor, fordi den økonomiske ramme ikke følger med udviklingen i, at vi får flere ældre og flere børn. Der er også en forventning om, at kvaliteten i den offentlige sektor følger den almindelige kvalitetsudvikling.

- Folk render hurtigere. De løber flere opgaver for færre ressourcer, og det er en uholdbar situation, da det genererer for meget sygefravær, fordi folk er pressede i deres hverdag, siger Bente Sorgenfrey.

Brug for flere hænder
Hun så derfor meget gerne, at der – i lighed med udviklingen hos de politiske partier – blev afsat flere midler til den borgernære velfærd:

- Det ville være dejligt, hvis man fik en pose penge til at ansætte nogle flere til at tage sig af den direkte kontakt med borgerne. Det er der brug for – både på socialcenteret såvel som i børnehaven, siger Bente Sorgenfrey.

Hun forklarer, at hun godt kan se det fornuftige i at styrke de politiske partier, så der kommer mere kvalitet i det politiske arbejde.

- Men det er klart, at beløbene undrer, når man står over besparelser i den offentlige sektor, konstaterer hun.

Så meget scorer de

Socialdemokratiet:

2017: 40,490 mio. kr.

2016: 29,025 mio. kr.

Dansk Folkeparti:

2017: 33,164 mio. kr.

2016: 23,298 mio. kr.

Venstre:

2017: 26,789 mio. kr.

2016: 16,934 mio. kr.

Enhedslisten:

2017: 15,754 mio. kr.

2016: 11,116 mio. kr.

Liberal Alliance:

2017: 13,905 mio. kr.

2016: 10,570 mio. kr.

Alternativet:

2017: 12,662 mio. kr.

2016. 8,752 mio. kr.

Det Radikale Venstres:

2017: 11,116 mio. kr.

2016: 7,843 mio. kr.

SF:

2017: 10,343 mio. kr.

2016: 7,297 mio. kr.

Det Konservative Folkeparti:

2017: 9,570 mio. kr.

2016: 6,752 mio. kr.

Derudover kommer mindre støttebeløb til de færøske og grønlandske grupper.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Venstres partisekretær, Claus Richter, finder den ekstra millionstøtte til partiet rigtig fornuftig. Foto: Ernst Van Norde
Venstres partisekretær, Claus Richter, finder den ekstra millionstøtte til partiet rigtig fornuftig. Foto: Ernst Van Norde
 

Venstre: Det er rigtig fornuftigt

I Venstre er det partisekretær Claus Richter, der udtaler sig om den øgede gruppestøtte:

– Var de midler, I har fået hidtil, ikke nok?

– Folketingets partier har ønsket at styrke bistanden til de politiske partier, og det gjorde man så ved at hæve gruppestøtten. Vi har valgt at prioritere pengene sådan, at det enkelte folketingsmedlem har fået flere ressourcer til at håndtere pressearbejde og det almindelige politiske arbejde.

– I lyset af, at mange offentligt ansatte oplever smalhals, hvad mener du så om, at gruppestøtten er blevet hævet?

– Jeg synes, at det er rigtig, rigtig fornuftigt, at man har prioriteret det. Der er et ønske om, at vores politikere bliver mere professionelle. Og i lyset af, hvad man bruger i den offentlige sektor, så tænker jeg nok, at det går. Sammenlignet med andre europæiske lande er det relativt den mindste gruppestøtte, vi har.

– Men det handler vel også om signalværdien ved at hæve den offentlige støtte et sted, uden at man oplever det samme andre steder?

– Det har jeg ikke nogle kommentarer til.

(Artiklen fortsætter under billedet)

’Det er et vigtigt politisk valg at styrke Folketinget over for regeringen,’ mener Socialdemokratiets partisekretær, Christine Antorini. Foto: Jens Dresling
’Det er et vigtigt politisk valg at styrke Folketinget over for regeringen,’ mener Socialdemokratiets partisekretær, Christine Antorini. Foto: Jens Dresling
 

Socialdemokratiet: Et vigtigt valg

Socialdemokratiet er store tilhængere af, at partierne har fået flere millioner at rutte med.

Det lader gruppesekretær Christine Antorini forstå i en skriftlig kommentar:

’Det er et vigtigt politisk valg at styrke Folketinget over for regeringen. Der er alt for stor forskel på de muligheder, en siddende regering har via sit embedsmandsapparat, og så de muligheder partierne i Folketinget har haft.’

’Derfor har Folketinget gennemført en bred aftale, der styrker partiernes mulighed for at trække på ekspertbistand. Det, synes vi i Socialdemokratiet, er vigtigt for at forbedre de demokratiske muligheder for alle partier’, lyder det fra gruppesekretæren.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Folkepartis Peter Skaarup, da han er bortrejst.

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU