Gebyrfrihed og lovlig cannabisthe: Disse fede love gælder nu

Ondt i knolden? Så kan du måske finde glæde ved nogle af de nye love, som træder i kraft fra i dag

Nyt år og nye love. Foto: /ritzau/AP
Nyt år og nye love. Foto: /ritzau/AP

Du strækker din dovne krop og fylder munden med billige nødder.

Senere besøger du din syge moster Hanne, som midt i de ellers uudholdelige smerter, glæder sig over at kunne skænke en kop cannabisthe, som hun har købt på recept.

På vejen hjem smutter du ned på tanken og handler gebyrfrit med dit Mastercard og siger pænt farvel og tak til Mona, den 13-årige ekspedient, som roser dig for at have husket dit betalingskort.

Hvis du er under 18 år, slår du et smut forbi familietandlægen og sender regningen til kommunen. Halvt ude af døren må du lægge øre til doktormandens brokkerier over, at topskatten trods liberale løfter heller ikke i år bliver sænket.

Vær velkommen, Herrens år og velkommen til nye love og regulativer, som kan gøre ovenstående handlingsforløb til virkelighed.

Vi samler trådene og giver her et overblik over nogle af de nye love, som træder i kraft her 1. januar 2018.

Gratis kreditkortgebyr
Fra i dag kan du kvit og frit bruge dit udenlandske kreditkort på linje med dankortet i butikker og på nettet.

Dermed bliver dankortets særposition på det danske marked fjernet som følge af et EU-direktiv på området.

Forbrugerrådet Tænk varslede tidligere på året, at de nye regler kan blive begyndelsen på enden for dankortet.

- Det er svært at se, hvordan dankortet kan overleve på lang sigt, når man har forbudt brugerbetaling for de dyre betalingskort, udtalte seniorøkonom Troels Holmberg i oktober til Finans.

Frit tandlægevalg
Hvis dine børn ikke bryder sig om tandlægen henne på kommuneskolen, så kan du fra det nye år sende purken til din egen tanddoktor eller en anden privat tandlæge efter dit valg uden at blive påført voldsomme ekstraregninger.

I foråret vedtog regeringen at genindføre det frie tandlægevalg for børn, ældre og handicappede, som er godkendt til offentlig støtte til tandpleje.

Kontanter blacklistet
Hvis du i det nye år skal handle efter klokken 22, kan det være en god idé at huske betalingskort.

Nu kan butikker og andre betalingsmodtagere selv vælge, om de vil modtage kontanter i tidsrummet fra klokken 22 til 06. Og i områder med særlig risiko for røveri vil kontanter kunne afvises fra klokken 20-06.

13-årige bag kassen
Næste gang du går på McDonald's eller i pølsevognen, kan en 13-årig tage imod bestillingen og lange en burger over disken.

Fra 1. januar er det ifølge Fagbladet 3F muligt for restauratører og butiksindehavere at hyre 13-årige til "lettere ekspedition i forretninger, restauranter mv." Tidligere var aldersgrænsen 15 år.

Cannabisthe
Syge kan med en recept i hånden nu gå på apoteket for at få udleveret theblade med cannabis. Lægemiddelstyrelsen har sagt god for, at det danske firma CannGros i Kolding som det første herhjemme får tilladelse til at importere cannabis fra Holland.

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis er tiltænkt sklerosepatienter, rygmarvsskadede, patienter med kroniske smerter og patienter, som lider af kvalme efter kemoterapi.

Mildere regler for hashkørsel
Apropos cannabis har det nu i to uger været lidt mindre risikabelt at køre bil i dagene efter et sug på et ordentligt festhorn.

Reglerne for hashkørsel blev nemlig den 15. december lempet en smule. Der er ikke rykket ved bagatelgrænsen på 0,001 milligram HTC pr. kilo blod, men de nye regler betyder, at 'straffen for hashkørsel stiger i takt med indholdet af hash (THC) i blodet,' oplyser Transportministeriet.

Billigere nødder
Det er blevet billigere at finde plads i indkøbskurven til varer som nødder, te og alkoholsodavand. Afgiften på nødder er halveret ved årsskiftet, og i 2020 er den helt væk.

Til den tid vil et kilo mandler være blevet 38,66 kroner billigere. Samtidig falder kiloprisen for valnødder med 25,33 kroner, mens kiloprisen for saltede peanuts og hasselnødder falder med henholdsvis 15,33 og 12,33 kroner.

Ud over et farvel til nøddeafgiften, der har eksisteret siden 1922, er afgiften på te afskaffet, mens planlagte prisstigninger på chokolade og vin rulles tilbage. Desuden er en tillægsafgift på alkoholsodavand fjernet, og fra 1. juli 2019 afskaffes emballageafgiften for pantbelagte drikkevarer som øl og sodavand.

Andre lovændringer

Frivillighed uden smæk
En bred politisk aftale giver dagpengemodtagere og efterlønnere mulighed for at bruge flere timer på frivilligt arbejde i eksempelvis den lokale idrætsforening.

Tidligere var grænsen fire timer om ugen, men nu er den sat op til ti timer for dagpengemodtagere og 15 timer for efterlønnere.

Våben og vagter
Politiet kan nu ransage alle dele af skytteforeninger - herunder skydebaner og skydepladser - uden dommerkendelse, hvor der opbevares eller anvendes våben, Desuden kan vagtpersonale nægtes ansættelse, hvis denne adfærd antages at forhindre en forsvarlig udøvelse af erhvervet som vagt. Alle partier i Folketinget vedtog lov L67.

Demente kan ikke nægte behandling
Læger og tandlæger får mulighed for at bruge tvang over for personer, der er varigt inhabile, og som modsætter sig behandling. Det gælder eksempelvis demente og udviklingshæmmede.

Lettere adgang til dagpenge
Folketinget har vedtaget et forslag, der gør det lettere for selvstændige og freelancere at få dagpenge på lige fod med lønmodtagere.

Tving politikerne
Kan du samle 50.000 underskrifter, vil du kunne bestemme, hvad Folketinget skal diskutere. Det er essensen i et nyt lovforslag, som Folketinget netop har vedtaget. Og Preben Greibe, formand for foreningen Stop Vesterhav Syd, er allerede i gang. Han vil have folketingspolitikerne til at genoverveje et nyt vindmølleprojekt ud for Holmsland Klit ved Hvide Sande, oplyser DR P4 Midt & Vest.

Inger bestemmer
I fremtiden vil det være op til udlændingeministeren - hun hedder pt. Inger Støjberg (V) - at vurdere, hvor mange særligt udsatte flygtninge - kvoteflygtninge - Danmark kan tage. Danmark har hidtil skullet modtage i alt 1500 kvoteflygtninge over en treårig periode. Men i det meste af 2016 og hele 2017 har Danmark med henvisning til flygtningepresset på Europa ikke modtaget nogen.

I 2018 stod vi dermed til at skulle modtage 1500 kvoteflygtninge. Men det gør den nye ordning op med.