Annonce:
Annonce:

Gennemhuller Slette-Mettes forklaring

Ekspert i it-sikkerhed undrer sig over flere af statsministerens udsagn under pressemødet om de slettede sms'er

Mette Frederiksens forklaring under onsdagens lange pressemøde undrer på flere områder en ekspert i it-sikkerhed. Foto: Anthon Unger
Mette Frederiksens forklaring under onsdagens lange pressemøde undrer på flere områder en ekspert i it-sikkerhed. Foto: Anthon Unger
Annonce:
Følg Politik

- Jeg synes ikke, at det giver særlig meget mening.

Sådan lyder det fra en ekspert i it-sikkerhed, formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund, efter at han har lyttet til Mette Frederiksens forklaringer om de slettede sms'er på det lange pressemøde onsdag aften.

Ifølge eksperten er der flere steder, hvor kæden hopper af, når statsministeren skal redegøre for den automatiske sletning af sine beskeder efter 30 dage.

Sagen om sletningen er blevet en brandvarm politisk kartoffel for statsministeren, efter at det er kommet frem, at Minkkommissionen ikke har kunnet få adgang til alt det materiale, den har efterspurgt til undersøgelsen af den ulovlige ordre til aflivningen af alle landets mink.

Herunder kan du se ekspertens dom over Mette Frederiksens forklaringer:

Informationssikkerheden

Mette Frederiksen gentog på pressemødet, at den automatiske sletning af sms'er på hendes telefon er sket af hensyn til 'informationssikkerheden'.

- Det er en rådgivning, jeg har lyttet til, og i øvrigt forekommer mig at være rigtig - også nu, lød det fra Mette Frederiksen.

Men den automatiske sletning giver ikke megen mening, hvis man går op i it-sikkerhed, lyder det fra Jesper Lund:

- Hvis det bidrager med sikkerhed, så er det meget lidt. I den situation, hvor telefonen bliver kompromitteret, så vil der være lidt færre sms'er, som falder i hænderne på andre. Men grundlæggende er det andre ting, der skal til for at beskytte indholdet på telefonen: Gode adgangskoder og muligheden for fjernstyret at slette indholdet på telefonen, hvis telefonen bortkommer, siger han.

Hvad med de andre ministre?

Det er tidligere kommet frem, at stort set ingen andre ministre i Mette Frederiksens regering sletter deres beskeder automatisk - i modsætning til statsministeren. Det gælder bl.a. udenrigsministeren, forsvarsministeren og justitsministeren.

Da Mette Frederiksen blev spurgt til dette på pressemødet, holdt hun fast i, at rådgivningen, hun havde fået, havde været rigtig.

Ifølge Jesper Lund er det dog underligt, at der ikke er en ensartet slette-praksis blandt alle regeringens ministre:

- Det er en anden mærkelig ting. Normalt vil sikkerhedspolitikker blive administreret centralt via profiler og værktøjer på telefonerne til at styre en ensartet sikkerhedspolitik for alle, siger han.

Flere forskellige telefoner

Mette Frederiksen forklarede på pressemødet, hvorfor Statsministeriet ikke præcist kan oplyse, hvornår funktionen med den automatiske sletning blev aktiveret på hendes telefon:

- Når den præcise dato ikke kan oplyses, så skyldes det bl.a., at jeg i min tid som statsminister har haft flere forskellige telefoner, hvoraf nogle i forbindelse med udskiftningen er blevet slettet og f.eks. videregivet til medarbejdere i Statsministeriet. Det er i øvrigt i overensstemmelse med sædvanlig praksis her i Statsministeriet.

- Statsministeriet har ikke et overblik over antallet af telefoner, der skifter hænder, lød det fra Mette Frederiksen.

Den forklaring undrer it-sikkerhedseksperten Jesper Lund:

- Der har ikke været styr på, hvilke telefoner statsministeren har brugt de sidste par år. Der kunne være lånetelefoner for en kort periode, og i øvrigt cyklede de rundt i systemet og blev givet videre til andre. Det lyder meget underligt fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, når det er en statsminister, vi taler om, siger han.

Rådgivet af departementschefen

På pressemødet slog Mette Frederiksen fast, at det var hendes departementschef, Barbara Bertelsen, som havde rådgivet hende til automatisk at slette sms'er af hensyn til informationssikkerheden.

At denne rådgivning kommer fra departementschefen, undrer Jesper Lund:

- Hun (Mette Frederiksen, red.) fokuserer meget ensidigt på den 30 dages slettefrist, som hun har fået rådgivning om fra departementschefen, som åbenbart også rådgiver hende om cybersikkerhed. Det lyder i sig selv lidt underligt. Selvfølgelig kan departementschefen videregive rådgivning fra andre om cypersikkerhed, men jeg kan ikke forestille mig, at det er en jurists spidskompetence, siger han.

Annonce:

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Mette Frederiksen til sagen.

I en mail henviser Statsministeriet til det, statsministeren sagde på gårsdagens pressemøde - eksempelvis omkring otte minutter inde i sin indledning. 

Her lød det bl.a. fra Mette Frederiksen, at det var departementschef Barbara Bertelsen, der rådgav hende til automatisk at slette sine sms'er, og denne rådgivning senest fandt sted i sommeren 2020.

'Derudover har vi ikke yderligere at tilføje', skriver Statsministeriet i mailen til Ekstra Bladet.   

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Brian Weichardt spurgte på onsdagens pressemøde Mette Frederiksen og Nick Hækkerup om, hvorfor telefonerne fra statsministeriet først bliver udleveret nu

Brian Weichardt spurgte på pressemødet Mette Frederiksen og Nick Hækkerup om, hvorfor telefonerne fra statsministeriet først bliver udleveret nu

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: