Gentofte-borgmester: Nu skal skatten op

Gentoftes borgmester, Hans Toft, slår fast, at udligningsreform kommer til at betyde en skattestigning for kommunens borgere

Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), vil sætte skatten op. Foto: Jonas Olufson
Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), vil sætte skatten op. Foto: Jonas Olufson

Borgerne i Gentofte Kommune kommer til at mærke konsekvensen af udligningsreformen på pengepungen.

Borgmester Hans Toft (K) melder således klart ud, at aftalen vil betyde en skattestigning i den nordsjællandske kommune.

- Der er kun en ting at gøre, og det er at sætte skatten op. Hvad det bliver med, kan vi endnu ikke sige, for vi skal lige gå ned i regnestykket, siger han til Ekstra Bladet.

Hans Toft forudser dog, at skattestigningen for Gentofte-borgerne kan ende på omkring 2,8 procentpoint.

Dette er en konsekvens af, at hans kommune skal til lommerne som følge af aftalen, der omfordeler i alt 19,3 milliarder mellem landets kommuner.

- Vi vil ikke finde os i, at der skal laves en massakre på vores service herude, lyder det fra Hans Toft.

Kommuner må hæve skatten hvis de taber på udligning

Ifølge aftalen mellem regeringen, Venstre, radikale, SF og Alternativet skal Gentofte Kommune af med 164 millioner kroner. Men Hans Toft påpeger, at den reelle udgift for kommunen vil blive betydeligt højere.

Dette skyldes bl.a., at man med aftalen ændrer på udlændingeudligningen og kommunernes kompensation for fald i folketal, forklarer borgmesteren.

Det er på den baggrund, at han forudser en markant skattestigning for borgerne i Gentofte. 

- Men hvad tænker du om princippet med, at I som velstående kommune skal levere penge til andre?

- Velstående kommune... Det er sådan nogle fordomme, der til stadighed rejses om vores kommune. Men hvis det bliver en skattestigning på omkring 2,8, så vil det for en sygeplejerske betyde en stigning på 9000 kroner om året. Hvis vedkommende er gift med en lærer, bliver det samlet 18.000 om året. Jeg ved ikke, om det er småting, siger Hans Toft og fortsætter:

- Så siger du sikkert, at de ikke kan udgøre en stor del af kommunens økonomi. Men de, som har en indkomst som en sygeplejerske og lærer - eller ligger under det niveau - udgør 36.000 skatteydere ud af 59.000.

Med en sats på 22,8 procent er den nuværende kommuneskat i Gentofte blandt landets laveste.

Krig i blå blok: Løgn og spin når det er værst