Giftige noter: Var mistænkt af partitop

Sundhedsministerens opsigtsvækkende notesbøger har sendt chokbølger gennem minksagen, men de har også tidligere bragt ham i et prekært søgelys

Magnus Heunicke taler om sine noter og afviser, at han skulle være 'Den hemmelige socialdemokrat'. Video: Jonathan Damslund/Mikkel Cramon

Da Magnus Heunicke i fredags pludselig hev sine personlige noter op af tasken i Minkkommissionen, var det umiddelbart godt nyt for Mette Frederiksen.

De svært læselige kragetæer underbygger nemlig statsministerens forklaring om, at hun var uvidende om den manglende lovhjemmel til at aflive alle mink sidste efterår.

Men for forfatteren til de opsigtvækkende notater risikerer medaljen at have en bagside.

Taler man med kilder i Socialdemokratiet, bliver det understreget, at Magnus Heunicke er i sin gode ret til at fylde sine bøger med noter fra de interne møder.

Tidligere topfolk som Mogens Lykketoft og Jens Otto Krag benyttede sig eksempelvis af den samme praksis, lyder det.

Sårbar
Men sundhedsministeren risikerer at gøre sig sårbar - især når kinabøgerne (notesbøger i sort og rødt bind, red.) pludselig er genstand for offentlig skue, påpeges det. Præcis som det var tilfældet i Minkkommissionen.

At kinabøgerne kan resultere i negativt fokus, har Magnus Heunicke da også allerede erfaret.

Ekstra Bladet kan afsløre, at Magnus Heunickes notesbøger tidligere har placeret ham på den daværende partitops liste over mistænkte forfattere til den kontroversielle bog 'Den hemmelige socialdemokrat'.

Socialdemokraten har nemlig i årevis haft for vane at notere flittigt ned under en lang række af de vigtige møder, som han gennem årene har deltaget i som politiker. Herunder de lukkede socialdemokratiske gruppemøder, som jævnligt bliver afholdt på Christiansborg.

Denne praksis betød ifølge flere kilder, at Heunicke tilbage 2014 havnede i det prekære søgelys internt i partiet, efter at 'Den hemmelige socialdemokrat' var udkommet.

Klapjagt
Udgivelsen skabte stor opstandelse i Socialdemokratiet - ikke mindst fordi den anonyme forfatter gav et detaljeret indblik i, hvad der var foregået på de lukkede møder i folketingsgruppen.

Bogen førte til en intern klapjagt på forfatteren. Heunickes gode ven og nuværende fødevareminister Rasmus Prehn var blandt de mistænkte. Han afviste kategorisk.

Men ifølge Ekstra Bladets oplysninger betød Heunickes notesbøger, at han også kom i partitoppens søgelys. De detaljerede beretninger fra gruppemøderne kunne således kobles med det faktum, at Heunicke tog omfattende noter, lød ræsonnementet.

Intern opmærksomhed
Tilbage i nutiden er kragetæerne ligeledes genstand for intern opmærksomhed. Det bliver bemærket, at Magnus Heunicke i sine noter minutiøst nedfælder ikke blot, hvad der drejer sig om ham selv. Han skriver ganske nøjagtigt, hvad andre mødedeltagere ytrer.

En anden kilde bemærker, at det især er specielt, at han fører nært referat fra regeringens øverste udvalg, Koordinationsudvalget, som det skete 3. november 2020.

Vred udspørger
Afsløringen af notesbogen skabte heller ikke lutter begejstring i kommissionen. Udspørger Jakob Lund Poulsen gik i stedet hårdt til Magnus Heunicke, der først få dage forinden havde udleveret sine håndskrevne noter til kommissionen.

- I bliver bedt om at udlevere alt materiale, og så er der bl.a. et meget omfattende håndskrevet notat, som ikke kommer frem, lød det fra vredt fra udspørgeren.

- Magnus Heunicke, du har taget noter fra dybt fortrolige møder. Du skriver, hvad andre siger. Du sidder jo nærmest og arbejder journalistisk. Kan du se, at de notater kan gøre dig sårbar. Både i fremtiden og bagudrettet?

- Det er jeg helt uenig i. Som jeg forklarede for kommissionen: Jeg har brugt det som arbejdsredskab. Især i den her tid. Der er så mange ting, som der skal følges op på. En del af dem er vores ansvar i Sundhedsministeriet. Jeg skal være helt sikker på, at jeg kan følge op, siger sundhedsministeren til Ekstra Bladet.

Sprængfarlige kinabøger

Under sin afhøring i Minkkomissionen forklarede sundhedsminister Magnus Heunicke, hvordan han i årevis har taget noter fra stort set alle møder, han har deltaget i som politiker.

- Ja, jeg har taget noter til rigtig, rigtig mange møder for at kunne huske. Det er noget, jeg lærte, da jeg var journalist, forklarede Magnus Heunicke undervejs.

- Jeg skriver kun undervejs.

Heunicke havde til Minkkommissionen indsendt 13 siders svært læselige noter fra sine røde kinabøger, der relaterer sig til Koordinationsudvalgets møde 3. november 2020.

Herudover blev der fremlagt adskillige noter fra andre politiske møder i dagene omkring den ulovlige ordre om nedslagtning. Ifølge Heunickes eget udsagn opbevarer han adskillige bind af de røde bøger, som strækker sig mange år tilbage, dels derhjemme, dels på sit ministerkontor.

Magnus Heunicke blev desuden bedt om at renskrive sine kragetæer, der ikke ligefrem emmer af skyhøje formkarakterer fra folkeskoletiden i Næstved. Det arbejde er snart færdigt, oplyser han.

Refererer fortrolige møder

På Christiansborg har det længe været kendt, at Magnus Heunicke tager fyldige noter af sine kollegers bemærkninger på Socialdemokratiets gruppemøder. Offentligheden fik sidste fredag et sjældent indblik i stemningen på et sådant fortroligt møde.

Det skete, da Heunicke fremlagde sine håndskrevne noter fra det socialdemokratiske gruppemøde på Christiansborg om formiddagen 3. november 2020 – altså godt 12 timer før den formelle beslutning om at slå alle mink ned blev truffet.

Her fremgår det, at den ansvarlige minister, fødevareminister Mogens Jensen, og statsminister Mette Frederiksen allerede var nået til den konklusion, at alle mink skulle dø:

Fra mødet 3. november:

'Mogens J: Alle står på mål for at slå de smittede mink + omkredse ned nu. Pelse de steder, hvor der ikke er smitte. Ellers DK et nyt Wuhan, der er nye mutationer i gang.’

’Mette F: Mink de skal slås ned. Underminerer vaccine. 10-fold alvorligt. Det haster. Alle sejl.'

I løbet af 3. november taler Magnus Heunicke også i telefon med Mogens Jensen. Også Jensens ord fra denne samtale blev fremlagt i Minkkommissionen sidste fredag:

'Masser af aktivitet ift. aflivning. Minkavlerne (er) med, men deres forhåbning om avlsdyr... Men så siger Kåre Møkbak at de har fundet variant. Mølbak udlagde som om: Ny variant, ny pandemi. 'Nyt Wuhan i Danmark' . Beslutning: Ned med hele lortet!'

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.