Gjerskov knuser kup-forsøg

Kupforsøget mod Mette Gjerskov er mislykket. S-rebellen fortsætter som folketingskandidat

Mette Gjerskov kan gå i seng med et smil. Hun er stadig folketingskandidat i Roskilde. Foto: Kim Haugaard
Mette Gjerskov kan gå i seng med et smil. Hun er stadig folketingskandidat i Roskilde. Foto: Kim Haugaard

Den socialdemokratiske rebel Mette Gjerskov har redet stormen af om sit folketingskandidatur i Roskilde.

Gjerskov har sent mandag aften vundet en afstemning ved generalforsamlingen i Socialdemokratiets Roskilde-kreds, der gør, at hun kan fortsætte som kandidat til næste folketingsvalg.

Socialdemokratisk eksminister slår oprør tilbage

Det bekræfter kredsformand Daniel Prehn over for Ekstra Bladet.

Med stemmerne 120 til Mette Gjerskov, 33 til udfordreren Niels Jespersen og otte blanke er kandidaturet sikret frem mod næste valg.

Det krævede to tredjedele af stemmerne i afstemningen, hvis Gjerskov ville undgå en ydmygende urafstemning blandt alle medlemmerne af Roskilde-kredsen, som hun har stillet op i siden 2005.

Ledelsen på spil?
Med mandagens sejr har Mette Gjerskov sat en stopper for det dramatiske forsøg på at smide hende på porten.

I Politiken blev der forleden blandt unavngivne kilder omkring Socialdemokratiet spekuleret i, hvorvidt kræfter i den partitoppen havde en finger med i spillet ved at få stablet Niels Jespersens modkandidatur på benene.

Her blev det bl.a. bemærket, at en række af de personer, der 'likede' Jespersens annoncering af sin opstilling, var trofaste Henrik Sass-støtter.

Det er en offentlig hemmelighed, at den socialdemokratiske top har været tiltagende trætte af Mette Gjerskovs kritiske udmeldinger om Mette Frederiksens og resten af S-toppens kursskifte i udlændingepolitikken.

Mette Gjerskov ville dog ikke selv spekulere i, hvem - om nogen - der orkestrerede Niels Jespersens opstilling.

- Jeg håber ikke, og jeg kan heller ikke forestille mig, at man orkestrerer sådan noget fra ledelsen. Men det blev der selvfølgelig også spekuleret i i dag. Det er klart, at når det kommer som et lyn fra en klar himmel, så spørger folk: 'Hvad er det, der sker?' Jeg er jo ikke den eneste som spørger: 'Hov, hvor kom det fra?', lød det søndag fra Mette Gjerskov, da hun sikrede sig den lokale partiforenings opbakning.

Mandag aften fulgte hele Roskilde-kredsen trop, og Gjerskov har nu manifesteret sit kandidatur.