Grafer afslører: Danmark kan tåle at åbne mere op

Livrem og seler: Både i et lille og et mellemstort scenarie for genåbning vil smittespredningen af coronavirus ikke presse hospitalernes kapacitet for meget. Vi er lige nu meget langt fra den grønne kurve. Alligevel har Mette Frederiksen valgt en endnu mindre genåbning af samfundet

Danmark er meget langt fra at ramme det frygtede loft for, hvad sundhedsvæsenet kan kapere i coronaepidemien.
Danmark er meget langt fra at ramme det frygtede loft for, hvad sundhedsvæsenet kan kapere i coronaepidemien.
Følg Politik

Børnehaver og vuggestuer åbner. Skoler åbner delvist. Men alle små butikker og større butikscentre fortsætter med at være lukket som minimum frem til 10. maj.

Regeringen har valgt den mest restriktive plan for genåbningen af samfundet.

Det viser Statens Serum Instituts rapporter med beregningerne for de genåbningscenarier, som regeringen har bedt myndighederne regne på.

Statsminister Mette Frederiksen har efter at være præsenteret for tre mulige scenarier - et lille, et mellem og et stort - således valgt et helt fjerde og endnu mere restriktivt scenarie for genoplukningen af samfundet.

Men selv i det oprindelige 'lille' og 'mellem' scenarie vil sundhedsvæsenet ikke blive presset på belægningen af intensiv-sengepladser, viser graferne fra Statens Serum Institut.

Kilde: Statens Serum Institut
Kilde: Statens Serum Institut
 

Faktisk vil vi ifølge de matematiske beregninger kun gennemsnitligt ramme mellem 300 og 400 patienter på intensiv i hhv. det lille og mellem scenarie, som regeringen er blevet præsenteret for. I det store vil vi gennemsnitligt set komme over 400 på intensiv. Selv i det store scenarie er der kun fem-ti pct. risiko for, at vi kommer over 1000 brugte intensivpladser.

Kapaciteten til coronapatienter på intensivafdelingerne er ca. 900 senge.

Alligevel vil erhvervsminister Simon Kollerup ikke kommer med et bud på, om ikke frisører snart skal genåbne.

- Vi har set i andre lande, at man er gået for hurtigt frem og har måttet lukke ned igen.

- Det er derfor, at vi i Danmark hellere går et skridt for kort end for langt.

- Det er hårdt for mange af de erhverv, der må holde lukket, og regeringen er derfor indstillet på at justere eller forlænge de hjælpepakker, der er vedtaget, siger Simon Kollerup på et pressemøde.

Meget langt fra den røde - og den grønne
Beregningerne fra Statens Serum Institut kommer, samtidig med at de seneste tal for indlagte og særligt patienter i respirator fortsætter med at falde. Således viser en graf, Ekstra Bladet har produceret, at Danmark i denne uge er meget langt for at ramme den grønne kurve for ledig respiratorer i sundhedsvæsenet. Og vi er endnu længere fra det røde worst case-scenarie, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har præsenteret på en planche og talt om på snart sagt alle pressemøder, han har deltaget i.

Danmark er nemlig meget langt fra at ramme det frygtede loft for, hvad sundhedsvæsnet kan kapere i coronaepidemien.

Onsdag er blot 127 danskere indlagt på en intensivafdeling, heraf 103 i respirator. Det er et fald fra hhv. 144 og 109 søndag. Væsentligt under den kapacitet, som sundhedsvæsenet de seneste uger har omstillet sig til.

Midt i marts opgjorde Sundhedsstyrelsen, at der var i alt 1260 respiratorer til rådighed i det danske sundhedsvæsen. Andelen afsat til covid-19 varierer uge for uge.

Og for blot to uger siden forudsagde Sundhedsstyrelsen i en opdateret strategi, at 827 danskere ville ligge i respirator, når epidemien toppede midt i april - i den sjette epidemiuge.

Det er ifølge prognosen i næste uge.

 

Overlæge: Vi kører i 3. gear

Også på landets hospitaler har man lagt mærke til den meget rolige udvikling i coronavirussen i Danmark.

Overlæge Arash Afshari fra Rigshospitalet, som Ekstra Bladet tidligere har talt med, siger, at han og kollegerne ikke oplever noget ekstraordinært pres.

- Vi er faktisk fint med på Riget. Vi arbejder mange timer, men er måske kun i tredje gear på nu, siger Arash Afshari, som dog frygter, at sygdommen kan blusse op, hvis der åbnes for meget for tidligt.

Corona Ekstra: Opråb fra corona-overlæge på Riget

På Rigshospitalet er der etableret to intensiv-afdelinger samt en intermediær afdeling under intensivafdelingerne. Her kan man sagtens skrue op, er beskeden.

- De afdelinger er ikke i fulde omdrejninger. Hvis man åbner alle senge, får vi 60 ekstra intensive senge.

- Kapaciteten øges gradvist, i takt med, at organisationen kommer på plads, og personalet oplæres med lynkurser i at passe intensive patienter. Så hvis behovet for plads til patienter bliver aktuelt, kan Rigshospitalet geare op.

Åbning af Danmark

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind