Gratis lokale gjorde Allerslev inhabil

Ombudsmanden siger, at Anna Mee Allerslev fik stillet et gratis lokale til rådighed i strid med gavereglerne

Arkivfoto: Philip Davali
Arkivfoto: Philip Davali

Det var i strid med gavereglerne, da tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Anna Mee Allerslev (R) fik stillet et lokale gratis til rådighed af Øens Murerfirma.

Det konkluderer Folketingets Ombudsmand i en redegørelse.

- Da hun skulle fejre sin 30-års fødselsdag, fik hun stillet et lokale vederlagsfrit til rådighed af Øens Murerfirma. Det ser vi som en gave, som hun har modtaget uberettiget, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

- Når man som offentligt ansat - eksempelvis som borgmester - uberettiget modtager en gave, er udgangspunktet, at man bliver inhabil i forhold til giveren. Det er det, der er tale om her, siger han.

Allerslev tilbød af betale for lokalet. Men det afviste ejeren med den begrundelse, at firmaet ikke driver udlejningsvirksomhed. Hun valgte at bruge det alligevel.

Men i det lys blev hun inhabil i forhold til det pågældende firma. Det fastslår ombudsmanden.

- Dermed er der tale om et brud på forvaltningsloven i et enkelt tilfælde, siger han og tilføjer:

- Efter at Anna Mee Allerslev havde taget imod det gratis udlån af lokale, var hun med til at tildele det pågældende firma en erhvervspris. Det burde hun efter reglerne ikke have gjort.

Samtidig fastslår ombudsmanden, at Anna Mee Allerslev og Jan Elving, som ejer Øens Murerfirma, ikke har et venskab, der gør hende inhabil.

- På det grundlag, som vi har, er deres relation ikke af en karakter, der gør, at Anna Mee Allerslev af den grund har været inhabil.

Foto: Anthon Unger Samfund Styrelse: Politikeres gratis lån af lokaler var ulovlig

'Ikke muligt at trænge til bunds'
En stor del af sagen omkring Anna Mee Allerslev - der endte med at måtte trække sig - handlede om, at borgmesteren fik istandsat sin lejlighed af Øens Murerfirma.

- Under sagen har Københavns Kommune desuden indsendt en række dokumenter til ombudsmanden om istandsættelse af borgmesterens private lejlighed, som det private firma var involveret i.

- Oplysningerne er imidlertid ikke entydige, og ombudsmanden konkluderer, at det ikke med hans redskaber er muligt at trænge til bunds i denne del af sagen, står det i ombudsmandens afgørelse.

Foto: /ritzau/Philip Davali Dansk politik Anna Mee fik lavet arbejde for halv million af Øens Murerfirma

'Tilfreds'
Anna Mee Allerslevs advokat, Bjarke Vejby, skriver en i en kommentar til afgørelsen:

- Anna Mee Allerslev er tilfreds med, at Ombudsmanden konkluderer, at der ikke i forhold til Øens Murerfirma var en venskabelig relation, der medfører inhabilitet i forvaltningslovens forstand.

- Hermed er ethvert udsagn om bestikkelse ubegrundet.

132 kommentarer
Vis kommentarer