Groft plejesvigt: 'Hun kunne dø af det'

Tidligere mangeårig embedslæge var bisidder i sagen om svigtet af 91-årige Henny - hun var chokeret over behandlingen af den demente dame

Ifølge den tidligere mangeårige embedslæge og retsmediciner Kate Runge skyldes mærkerne om demente Hennys hals ikke et fald, som plejehjemmet ellers har påstået. Hun har haft noget rundt om halsen, siger Runge. Privatfoto
Ifølge den tidligere mangeårige embedslæge og retsmediciner Kate Runge skyldes mærkerne om demente Hennys hals ikke et fald, som plejehjemmet ellers har påstået. Hun har haft noget rundt om halsen, siger Runge. Privatfoto

En dag havde 91-årige demente Henny kraftige blodudtrækninger hele vejen rundt om halsen.

Fra hendes plejehjem på Sandkåsvej i Aarhus lød forklaringen til de chokerede pårørende, at hun var faldet.

Men den forklaring køber Kate Runge slet ikke. Hun har været embedslæge gennem mere end 25 år samt tidligere retsmediciner.

Derudover var hun bisidder for Hennys niece, Jette Rasmussen, i sagen om det grove svigt af den demente dame. 

Kate Runge siger om de voldsomme mærker på Hennys hals, som Ekstra Bladet bringer billeder af i dag:

- Det skyldes ikke et fald. Hun har haft noget rundt om halsen. Det er tydeligt at se. Hun kunne jo dø af det - hun kunne blive kvalt. Det er ikke godt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

De voldsomme mærker på Hennys hals. Privatfoto
De voldsomme mærker på Hennys hals. Privatfoto

Ydmygende behandling
Kate Runge har indgående kendskab til ældreområdet som nuværende medlem - og tidligere formand - for Ældrerådet i Aarhus Kommune. Hun har gennem årene fået en lang række henvendelser fra desperate pårørende til ældre.

Hun ser med stor alvor på den behandling, som Henny fik fået på plejehjemmet, og som Ekstra Bladet kan beskrive i dag.

Henny blev vanrøgtet: Vi advarede DF-rådmand

Der var således tale om en hårdhændet, hånligt og ydmygende behandling, som ifølge Ekstra Bladets kilder bliver dokumenteret af optagelser på et skjult kamera, som Hennys familie havde sat op i desperation over kommunens passivitet.

Optagelser forældet efter straffeloven

Selve strafansvaret for, at Jette Rasmussen eller andre pårørende - muligvis ulovligt - har lavet skjulte optagelser fra fasterens plejehjem, er i dag forældet ifølge straffeloven.

Men det vil potentielt være ulovligt for Jette Rasmussen at dele optagelserne med Ekstra Bladet. Af hensyn til Jette Rasmussens risiko for politianmeldelse fra FOA eller kommunen betyder derfor, at Ekstra Bladet ikke kan se, vise eller beskrive optagelserne detaljeret.

Men de er altså overdraget til Aarhus Kommune, rådmand Jette Skive, politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Elendig pleje
Behandlingen havde den samme krænkende og grove facon, som en chokeret offentlighed var vidne til efter offentliggørelse af de omstridte TV2-optagelser med 90-årige Else på et andet af kommunens plejehjem.

- Det har været et svigt på et plejehjem, som simpelthen ikke bør kunne finde sted. Det er elendig pleje. Det har faktisk ikke noget med pleje at gøre.

- Det ligesom de andre rædselsfulde sager, vi ser på plejehjemmene nu, siger Kate Runge om den behandling, Henny fik tilbage i 2017. Senere på året afgik den ældre dame ved døden.  

- Ser du lighedstegn mellem det, Henny oplevede, og sagen med Else?

- Det gør jeg. Fuldstændig.

Her er TV2-optagelserne Danmark ikke må se

Til halloween-fest i lorteble

Ikke arbejdet voksent
Kate Runge stiller sig desuden yderst kritisk over for Aarhus Kommune - herunder ældrerådmand Jette Skives - håndtering af sagen.

- De var længe om at tage sig sammen. Det var først, da de pårørende satte et kamera op og filmede det, at de fik rådmanden med ind at se det. Inden havde hun ikke villet.

- Hvad mener du om, at det forholder sig sådan?

- Så er man ikke sit arbejde voksent, siger Kate Runge.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kate Runge mener ikke, at rådmand Jette Skive har været sit arbejde voksent i sagen om det grove svigt af demente Henny. Foto: Mads Frost
Kate Runge mener ikke, at rådmand Jette Skive har været sit arbejde voksent i sagen om det grove svigt af demente Henny. Foto: Mads Frost

Mister pusten
Hun har et konkret forslag til, hvordan de pårørende fremover kan få en ordentlig behandling, når de - som Jette Rasmussen - oplever svigt på plejehjemmene.

- Da jeg sad i byrådet, havde vi et klageråd. Det har jeg bedt om, at man tager op igen. Så pårørende kan gå til klagerådet, lige når de oplever noget. Så sidder der politikere og ældrerådsmedlemmer og konkret behandler sagen, der kommer på bordet.

- Så tager man fat i det her og nu. Man skal ikke vente flere år, og til at man har filmet ting. De pårørende mister jo pusten.

Rådmand: Det er ikke nået ind til mig

- Jette Skive, kritikken i Hennys sag går på, at det er for sent, du kommer ind i den. De prøver i lang tid at få kommunen til at agere, men det sker først, da der bliver sat skjult kamera op. Det er vel ikke rettidig omhu?

- Nej, men jeg kan jo ikke agere på noget, jeg ikke ved. Det er ikke nået ind til mig. De sidder derude og forsøger at løse opgaverne. Det er det, jeg ændrer på nu. Det er slut med at sidde derude og løse opgaverne - derfor laver jeg noget alá en ombudmandsstilling herinde. Alle pårørende kan komme herind med deres klager, i stedet for at det er ude i områderne, lyder det fra DF-rådmanden.

Læs hele interviewet med Jette Skive senere på ekstrabladet.dk

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.